Τα παρακάτω προγήθηκαν σε σχέση με τη δουλειά του Γιάννη στην προηγούμενη δημοσίευση, αλλά το βάζω εδώ για λόγους "αρχείου" (για να είναι τα σχετικά διαλαμβανόμενα και προτάσεις σε ένα μέρος).
Καταγραφή σκέψεων περί ρευστότητας κλπ.
Για να εμπλουτιστεί η ιδέα που κατέγραψε σε πρώτη φάση ο Γιάννης. Παρακαλώ να αξιολογηθούν αυτά, επειδή μη ων οικονομολόγος ίσως λέω και κοτσάνες! (τι καλά να είχαμε και κανέναν οικονομολόγο στην κουβέντα.)
Ξεκινήσαμε από τη ρευστότητα, με το σκεπτικό να δώσουμε ώθηση στο δίκτυο, αλλά ίσως η ρευστότητα είναι περιττή. Και επικίνδυνη, στο ότι μιμείται το συμβατικό οικονομικό σύστημα, αφού εισάγει λογιστική αξία ουρανοκατέβατα χωρίς αντιστοιχία σε υπαρκτή υπεραξία από ανθρώπινη εργασία κι αυτό δημιουργεί ένα κενό προοπτικής και ρίσκο με τα προβλήματα του τόκου κλπ. Όμως με τη χρήση υπαρκτής ανθρώπινης εργασίας (π.χ. από μια συνεργασία με το Δήμο) μπορεί να αντιστοιχιθεί υπεραξία σε υπαρκτή εργασία.
Η τράπεζα δίνει ρευστότητα, γιατί προσβλέπει σε όφελος και έχει κόστος αυτό, πληρώνεται (εκτός άλλων που δεν είναι του παρόντος). Εμείς θέλουμε ένα σύστημα χωρίς "κόστος ρευστότητας" άρα η λογιστική αξία (σε ΤΕΜ) δεν θα δίνεται δανεική εκ των προτέρων αλλά σε αυτόν που την έχει ήδη δουλέψει, και συγχρόνως με αυτή τη διαδικασία να δημιουργούνται και νέα ΤΕΜ. Να έχουμε δηλ. καινούργια ΤΕΜ χωρίς να μας κοστίζουν τίποτα. Να μιμηθούμε τη μάνα που δίνει από τον εαυτό της προς τα παιδιά της θυσιάζοντας στην ουσία τον εαυτό της για αυτά συνειδητά αλλά και ελεγχόμενα: Δηλαδή: Να μην έχει έναν λογαριασμό το Δίκτυο αλλά να υπάρχουν 3 ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ: - ο λογαριασμός "Η Καλή Μητέρα για τα Παιδιά της" (οι ορισμοί είναι σχηματικοί) = από αυτόν παίρνουν ΤΕΜ αυτοί που προσφέρουν εργασία προς ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΜ. - ο λογ. "Η Καλή Μητέρα για τα Παιδιά των Άλλων" = από αυτόν παίρνουν ΤΕΜ αυτοί που προσφέρουν εργασία προς ΜΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΜ. - ο λογ. "ΤΔΑΑΜ" = αυτός παίρνει τις μηνιαίες εισφορές των μελών (τα 2 ΤΕΜ) και δίνει ΤΕΜ προς εκείνους που προσφέρουν κάτι προς το ΤΕΜ απευθείας (π.χ. εάν ένας τυπογράφος τυπώσει φυλλάδια για το ΤΕΜ και πληρωθεί με ΤΕΜ) Το κοινό στοιχείο αυτών των λογαριασμών (τουλάχιστον των 2 πρώτων) είναι ότι δεν έχουν πιστωτικό όριο. Οι δύο πρώτοι, θα είναι ένα νούμερο με αρνητικό πρόσημο που θα "αυξάνεται" διαρκώς (στην πραγματικότητα θα μειώνεται αλλά τι πειράζει; λογιστικό είναι). Η Καλή Μαμά θυσιάζεται για τα παιδιά της πρώτα, και δίνει διαρκώς για αυτά. Και αυτή η προσφορά πρέπει να φαίνεται, να καταγράφεται. Η Καλή Μητέρα είναι και καλή παιδαγωγός και δίνει μόνο σε αυτά που προσφέρουν. Εννοείται, το κριτήριο αποφασίζεται συλλογικά. Και δεν είναι χαζή, δίνει με τον όρο ότι αυτός που προσφέρει εθελοντικά αναγνωρίζει και εκτιμά την προσφορά της, με το να είναι μέλος του ΤΕΜ. Φυσικά και η αμοιβή καθορίζεται συλλογικά. Επίσης όμως η Καλή Μητέρα αγαπά όλα τα παιδιά. Δηλαδή όλους τους πολίτες της πόλης. Όταν κάποιος προσφέρει σε κάποιον που ΔΕΝ είναι μέλος του ΤΕΜ, αυτό καταγράφεται στο 2ο λογαριασμό. Έτσι, θα μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα, - για την "ρευστότητα" εσωτερικά - και ειδικά για την προσφορά προς την πόλη. Θα μπορεί το Δίκτυο να ξέρει, και να λέει τι προσφέρει στην πόλη, ξεκάθαρα και με αριθμούς. Έχουμε δηλ. μια "ενεργό ρευστότητα", που είναι δυναμική, στοχευμένη, ελεγχόμενη, διαφανής, ελέγξιμη. Το όφελος από τον πρώτο λογαριασμό είναι προφανές. Το όφελος από τον 2ο, είναι ότι αυτά τα ΤΕΜ θα ξαναγυρίσουν μέσα στο Δίκτυο, ενώ συγχρόνως παράγεται και το κοινωνικό έργο. Όσο για τον 3ο, υπάρχει κίνητρο για συναλλαγές όπως ειπώθηκε.
Μια ιδέα για τη μηνιαία εισφορά. Να μην είναι στάνταρ 2 ΤΕΜ, αλλά επί ποσοστού, π.χ. 2% αλλά με κατώτατο όριο τα 2 ΤΕΜ. Έτσι αυτοί που είναι πιο ενεργοί θα δίνουν πίσω στην Καλή Μητέρα δικαίως κάτι παραπάνω.
Αυτοί που προσφέρουν εργασία μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε. Είτε μέλος που θέλει να πάρει ΤΕΜ, είτε από πρόγραμμα του δήμου. Όμως, και για την ανησυχία για τις εξωτερικές σχέσεις, με αυτούς τους όρους το ΤΕΜ θέτεις τους όρους, γιατί αφού χαρίζει γαϊδάρους ποιος θα τους κοιτάζει και στα δόντια. Επειδή όμως σαφώς υπάρχουν προδιαγραφές, δεν χρειάζεται να μπλεχτεί το ΤΕΜ στα πόδια του δήμου, ούτε χρειάζεται να γίνει ο δήμος μέλος, αφήνουμε τις υπηρεσίες του δήμου να κάνουν τη δουλειά τους και όταν έρθει η ώρα της αμοιβής, οι εθελοντές παίρνουν ΤΕΜ. Με αυτόν τον τρόπο πρωθείται και ο υγιής εθελοντισμός. Αυτοί οι άνθρωποι, εκεί που θα δούλευαν "τζάμπα", τώρα αποκτάνε και ΤΕΜ. Ε δεν θα έχουν και παράπονο, κάθε άλλο. Ποιος δεν θα θέλει να κάνει εθελοντισμό, όταν ξέρει ότι θα πάρει πίσω κάτι που θα τού δώσει καταναλωτικές δυνατότητες;
Στη χώρα που οι τραπεζίτες αλώσανε το πολιτικό σύστημα σε βαθμό που κατάφατσα βγάλανε πρωθυπουργό προφανώς δεν επιθυμούν καμιά οικονομία έξω από το συμβατικό νόμισμα. Πρέπει λοιπόν το δίκτυο να προτεί ανοιχτά και δημόσια και καθαρά και με τρόπο που δεν θα επιδέχεται άρνηση μία προσφορά όπου θα προκύπτει όφελος για πολλούς χωρίς να πληρώσει ο δήμος ή κανένας άλλος τίποτα.
Αυτές οι ιδέες θα είχαν και κάποιeς τεχνικές προϋποθέσεις, επεμβάσεις στον κώδικα, που νομίζω είναι εφικτές αφού ο κώδικας είναι ανοιχτός και καθαρό open source. Ρυθμίσεις π.χ. σε επίπεδο λογαριασμού - ρύθμιση ενός λογαριασμού να μην έχει πιστωτικό όριο, ή - για ποσοστό μηνιαίας εισφοράς, όχι στάνταρ ποσό κλπ.
Η είσοδος των εθελοντών λογικά θα γίνονταν σταδιακά, οπότε μάλλον δεν θα υπήρχε πρόβλημα υπερβολικής ζήτησης δηλ. η αύξηση στα ΤΕΜ θα απορροφιέται από την προσφορά.
_________________ Κίτρινα μάτια στόματα φαρδιά, τίποτα δεν πήρατε χαμπάρι. Το καρναβάλι τέλειωσε κι αυτοί μάσκες πουλάνε στο παζάρι.
|