Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Πέμ Ιούλ 18, 2024 12:45 pm

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 2 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 20, 2012 11:38 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Μέσα από σκέψεις και παρατηρήσεις μελών του δικτύου και της ομάδας συντονισμού και ανάλυσης του τρόπου λειτουργίας του δικτύου αλλά και άλλων κοινωνικών δομών σχηματίστηκαν οι παρακάτω προτάσεις που καταθέτονται προς διαβούλευση.

Οι προτάσεις έχουν σαν βάσεις τα εξής:

• Την ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική και διαφανή διαδικασία
• Την συμμετοχή όλων των μελών στη διαμόρφωση και διαχείριση του δικτύου
• Την αξιοποίηση μελών που δεν βρίσκουν εύκολα απασχόληση μέσω του δικτύου
• Την δημιουργία θέσεων απασχόλησης
• Την βελτίωση και εξέλιξη του δικτύου

Γενικά καλούμαστε σαν δίκτυο να σκεφτούμε και να πράξουμε δημιουργικά και τολμηρά για να βελτιώσουμε τις ζωές μας και την ποιότητα της κοινωνίας. Δεν υπάρχει κάποιος προκαθορισμένος τρόπος δράσης και λειτουργίας οπότε είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε διάφορες μεθόδους για να δούμε ποιες είναι πιο αποτελεσματικές. Προτείνεται η φιλοσοφία της δοκιμής και συνεχής βελτίωσης σε αντίθεση με το «αφού δουλεύει ας μην το πειράξουμε».

Α) Προτείνεται η δημιουργία ομάδων εργασίας με τις εξής θεματικές:

• Ομάδα υποστήριξης μελών

Στελεχώνει το γραφείο του δικτύου.

Η Αγγελική έχει προσφέρει ένα τμήμα του εργαστηρίου της για γραφείο του δικτύου. Για την ώρα λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από 12:00 – 14:00.

Αυτή η σταθερή παρουσία στο κέντρο του Βόλου έχει δώσει μεγάλη ώθηση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης.

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν εγγραφές, να βοηθηθούν μέλη και να λύσουν απορείς σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου και του συστήματος συναλλαγών και να εξυπηρετηθούν μέλη που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης ένας μικρός πάγκος με προϊόντα μελών του δικτύου προς ανταλλαγή με μονάδες.

Προτείνεται λοιπόν να προστεθούν, αρχικά, και δυο απογευματινές ώρες την Δευτέρα και την Τετάρτη για να μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτοί που δεν μπορούν το πρωί.

Δημιουργούνται έτσι 8 δίωρα που μπορούν να καλυφθούν είτε από 4 μέλη για 2 δίωρα ο καθένας/μια ή και από 8 μέλη από 2 ώρες, ανάλογα με την διαθεσιμότητα.

Παρόλο που δεν θα έχουν όλα τα μέλη ανάγκη τις υπηρεσίες της ομάδας, η δράση της βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου με μακροχρόνια οφέλη για όλους.

• Ομάδα προώθησης δικτύου

Η ομάδα προώθησης ασχολείται με την εγγραφή νέων μελών, ατόμων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, καταστημάτων, και φορέων.

Οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και παρουσιάσεις. Φροντίζει για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το δίκτυο και τη λειτουργία του. Δεν μένει μόνο στην λειτουργία του δικτύου ως ένα εναλλακτικό οικονομικό σύστημα αλλά τονίζει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της αυτενέργειας και της αυτοοργάνωσης, που αποτελούν την ουσία της κοινωνικής οικονομίας.

Βοηθάει να δημιουργηθούν και άλλα δίκτυα σε γειτονικές περιοχές τα οποία μπορούν μετά να συνεργαστούν και να κάνουν ανταλλαγές μεταξύ τους.

Μαζί με την ομάδα ενημέρωσης και επικοινωνίας οργανώνουν την σωστή προβολή του δικτύου μέσω των ΜΜΕ.

Μια αρχική ομάδα θα μπορούσε να αποτελείται από 6 μέλη που θα απασχολούνται για 4 ώρες τη εβδομάδα.

• Ομάδα ευρέσεως εργασίας

Παρόλο που το δίκτυο αριθμεί περίπου 500 μέλη, λιγότερα από τα μισά έχουν ενεργοποιήσει τον λογαριασμό τους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφοροι παράγοντες, όπως έλλειψη ιδεών ως προς το τι θα μπορούσαν να προσφέρουν, έλλειψη χρόνου, αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του δικτύου ή η αντίληψη ότι η λειτουργία του δικτύου είναι πολύπλοκη.

Η αλήθεια είναι ότι θέλει μια παραπάνω προσπάθεια από το βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να βγάλουμε τα ευρώ για να πληρώσουμε, όσοι έχουν ακόμα ευρώ τουλάχιστον.

Στο δίκτυο ανταλλαγών πρέπει να δημιουργήσουμε την αγγελία και την προσφορά μας μόνοι μας. Αλλά έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε να κάνουμε το χόμπι μας ή αυτά που πραγματικά μας ενδιαφέρουν σαν απασχόληση ή εργασία.

Πρέπει να ψάξουμε στις λίστες και να επικοινωνήσουμε με άλλα μέλη του δικτύου που μας είναι άγνωστοι για να λάβουμε μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Αλλά μπορούμε έτσι να δημιουργήσουμε ποιοτικές σχέσεις με άλλα μέλη της κοινωνίας μας και να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί.

Όλα ξεκαθαρίζουν ακόμα περισσότερο τη στιγμή που θα κάνουμε την πρώτη μας ανταλλαγή και θα λάβουμε ή θα δώσουμε μια υπηρεσία ή ένα προϊόν χωρίς να χρειαστούν χρήματα. Είναι πολύ ιδιαίτερο και απελευθερωτικό συναίσθημα.

Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, η ομάδα αυτή θα έχει σαν αποστολή να ενεργοποιήσει τα μέλη που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, να τους βοηθήσει να βάλουν αγγελίες προσφοράς και ζήτησης, και βοηθήσει στο ταίριασμα των αγγελιών ζήτησης και προσφοράς.

Θα μπορούσε να ξεκινήσει με 4 μέλη από 4 ώρες το κάθε μέλος την εβδομάδα.

• Ομάδα τεχνικής υποστήριξης/ υποστήριξης ιστοσελίδας

Αρκετές από τις λειτουργίες του δικτύου γίνονται μέσω υπολογιστών. Η τεχνική ομάδα θα φροντίζει για την σωστή και ασφαλή λειτουργία της ιστοσελίδας και του συστήματος συναλλαγών. Σε συνεργασία με την ομάδα ενημέρωσης και επικοινωνίας θα ενημερώνουν την ιστοσελίδα με χρήσιμο πληροφοριακό υλικό από τα μέλη για άλλα σημαντικά κοινωνικά εγχειρήματα, έτσι ώστε ο ιστότοπος να είναι και ένα σημείο πληροφόρησης.

Τα μέλη της ομάδας θα μπορούν να οργανώνουν σεμινάρια ώστε όλοι όσοι επιθυμούν να μαθαίνουν πως λειτουργεί το λογισμικό και η τεχνική υποδομή και να καταλαβαίνουν «τι συμβαίνει κάτω από το καπό» ώστε μην είναι ένα κλειστό και απόμακρο τμήμα.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 άτομα με καλές γνώσεις Η/Υ. Άλλοι που επιθυμούν να μάθουν είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι. Όσο ποιο πολλοί/ες τόσο πιο καλά αφού είναι σημαντική και η διαφάνεια.

• Ομάδα ενημέρωσης και επικοινωνίας

Οργανώνει τις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φροντίζει για την συλλογή και διάχυση της πληροφορίας και των λεπτομερειών της λειτουργίας των άλλων ομάδων όπως και για την εξέλιξη των διαφόρων εγχειρημάτων του δικτύου.

Αναρτά στην ιστοσελίδα πληροφορίες που προέρχονται από μέλη και άλλες πηγές και συντάσσει ένα δεκαπενθήμερο ενημερωτικό email με τις εξελίξεις στο δίκτυο.

Οργανώνει μαζί με την ομάδα προώθησης την επικοινωνία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την σωστή προβολή του δικτύου.

Συντονίζει το βήμα διαλόγου και τις διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής.

Αποτελείται από 6 άτομα με 4ώρη απασχόληση εβδομαδιαίως.

• Ομάδα οργάνωσης κοινωνικών/κοινωφελών δράσεων

Συλλέγει προτάσεις των μελών για δράσεις κοινωνικού ή/και κοινωφελούς χαρακτήρα. Σε συνεργασία με την ομάδα επικοινωνίας οργανώνει την διαδικασία διαβούλευσης και αφού αποφασιστεί ποιες δράσεις θα υλοποιηθούν αναλαμβάνει την οργάνωση και τον συντονισμό τους.

Αποτελείται από 6 άτομα με 4ώρη απασχόληση εβδομαδιαίως.

• Ομάδα οργάνωσης ανοιχτών αγορών, εκδηλώσεων, συνελεύσεων και εύρεσης μονίμου χώρου για το δίκτυο

Οργανώνει τις ανοιχτές αγορές και άλλες εκδηλώσεις του δικτύου, μιας και είναι πολύ σημαντική η προσωπική επαφή μεταξύ των μελών. Παράλληλα αναζητά κατάλληλο χώρο για μόνιμη εγκατάσταση αγοράς/παντοπωλείου του δικτύου και χώρου συνεύρεσης/εντευκτηρίου καθώς και διαχειριζόμενου από το δίκτυο καφενείου μέχρι και χώρου εστίασης.

Αποτελείται από 6 άτομα με τουλάχιστον 2ώρη απασχόληση εβδομαδιαίως.

• Ομάδα παραγωγικών εγχειρημάτων

Συλλέγει προτάσεις των μελών για παραγωγικά εγχειρήματα. Σε συνεργασία με την ομάδα επικοινωνίας οργανώνει την διαδικασία διαβούλευσης και αφού αποφασιστεί ποια εγχειρήματα θα υλοποιηθούν αναλαμβάνει την οργάνωση και τον συντονισμό τους.

Για παράδειγμα, στο δίκτυο ανταλλαγών στα Ιωάννινα κάποια μέλη του δικτύου έχουν παραχωρήσει γη που τους ανήκει στο δίκτυο με αντίτιμο ένα ποσό μονάδων. Τη γη καλλιεργούν μέλη του δικτύου και το προϊόν διατίθεται στα μέλη πάλι με μονάδες δημιουργώντας έτσι αυτάρκεια και «κλείνοντας» τον κύκλο παραγωγής-κατανάλωσης.

Στο δίκτυο της Μαγνησίας ήδη υπάρχει ένας ελαιώνας που προσφέρεται για αυτό το σκοπό αλλά θα μπορούσε να αναζητηθεί και άλλος χώρος, ακόμα και με την καταβολή ενός μικρού ενοικίου, προς καλλιέργεια.

Η παραγωγή φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στην καλλιέργεια.
Αποτελείται από 6 άτομα με 4ώρη απασχόληση εβδομαδιαίως.

• Ομάδα συντονισμού

Εξυπηρετεί την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των ομάδων και των μελών. Αποτελείται από τα μέλη όλων των ομάδων και κάνει τακτικές συνελεύσεις ανά 15 μέρες για απολογισμό και συντονισμό.


Υπάρχουν και άλλες ομάδες που μπορούν να οργανωθούν σε βάθος χρόνου:

• Ομάδα υγείας

Αποτελείται από θεραπευτές και οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και θεραπευτικά εργαστήρια.

• Ομάδα παιδείας και εκπαίδευσης

Οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια.


Συνολικά οι παραπάνω ομάδες δημιουργούν περίπου 150 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα, και λειτουργούν μέσα από ανοιχτές εβδομαδιαίες συνελεύσεις

Προτείνεται αυτά τα μέλη να λαμβάνουν μονάδες για τις ώρες που θα απασχολούνται οι οποίες θα προέρχονται από τις μηνιαίες συνδρομές των μελών.

Β) Γενικές συνελεύσεις

Προτείνεται η συχνότερη συγκάλεση γενικών συνελεύσεων, έξι το χρόνο, σε μορφή εργαστηρίων και θεματικών. Στις συνελεύσεις αξιολογείται η δράση των ομάδων και δίνεται η κατεύθυνση και το γενικότερο περιεχόμενο των δράσεων.

Γίνονται σε μορφή ημερήσιας εκδήλωσης με φαγητό και άλλες δραστηριότητες.

Τα μέλη του δικτύου χωρίζονται στις διάφορες θεματικές-ομάδες, αξιολογούν το έργο που έχει προηγηθεί και κάνουν προτάσεις για βελτιώσεις ή αλλαγές.

Όλα αυτά παρουσιάζονται στην γενική συνέλευση που αποφασίζει για την παραπέρα πορεία.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 18, 2012 12:03 am 
Χωρίς σύνδεση
Δίκτυο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιαν 15, 2011 5:30 pm
Δημοσιεύσεις: 43
Τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης έχουν αναρτηθεί εδώ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 2 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com