Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Κυρ Απρ 14, 2024 7:45 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 8 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 05, 2013 9:36 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Απολογισμός 2012.. σκέψεις για τη νέα χρονιά


Χωρίς αμφιβολία η λειτουργία της αγοράς ήταν από τα πιο καθοριστικά για το 2012. Τα στοιχεία που έχω μέχρι το Σεπτέμβριο δείχνουν μια σταθερή ανοδική πορεία των συναλλαγών. Δεν έχω στοιχεία από εκεί και μετά αλλά εμπειρικά φαίνεται μια κάμψη της κίνησης που φαντάζομαι θα αποτυπώνεται και στα στατιστικά.

Νομίζω ότι αυτή η κάμψη είναι φυσιολογική με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση και πολύ απλά θα πρέπει να μας κινητοποιήσει να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο οργάνωσης.

Η ανάπτυξη του Δικτύου ήταν μεγάλη ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο τόσο με τη δημοσιότητα που είχε όσο και με την από στόμα σε στόμα ενημέρωση και παρότρυνση. Ωστόσο αυτή η αύξηση των μελών έγινε κατά κάποιο τρόπο ασύμμετρα σε σχέση με τη ικανότητα του Δικτύου για διαχείριση των συμμετοχών. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη στρατηγική σε σχέση με τις συμμετοχές με αποτέλεσμα το Δίκτυο να έχει πολύ μεγάλο αριθμό μελών που συμμετέχουν για ιδεολογικούς σκοπούς μάλλον παρά για την ανάγκη να διοχετεύσουν μέρος της παραγωγής τους μέσω του Δικτύου. Με άλλα λόγια ένας μεγάλος αριθμός μελών δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει (παίρνω παράδειγμα και από τον εαυτό μου) και περιορίζεται είτε στην παραγωγή έτοιμου φαγητού είτε στην πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων.

Αυτά είναι χρήσιμα, αλλά από μόνα τους δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των μελών για αγαθά πρώτης ανάγκης, δηλαδή τρόφιμα και άλλα πρώτης ανάγκης προϊόντα Ένα θέμα επομένως είναι η στρατηγική για την εγγραφή στο Δίκτυο παραγωγών, κάθε είδους παραγωγών υπηρεσιών και προϊόντων. Ο τρόπος προσέλκυσης τέτοιων παραγωγών είναι ένα τα βασικά θέματα που διαπραγματεύεται στα βιβλία του ο Tom Greco (Money , The end of money the future of civilization) αλλά και στο εργαστήρι που κάναμε με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Βόλο ήταν από τα βασικά του επιχειρήματα για την υγιή ανάπτυξη ενός Δικτύου.

Υπάρχουν στρατηγικές για να το πετύχουμε αυτό το επόμενο διάστημα εφαρμόζοντας τεχνικές που έχουν να κάνουν με την αρχική πίστωση, τη δημιουργία κινήτρων στα μέλη, κλπ. Ήδη μια μικρή ομάδα που αποτελείται από τον Γιάννη Γερόπουλο, Παναγιώτη Αλεξανδρίδη και μένα έχει ξεκινήσει τη μετάφραση του τελευταίου βιβλίου του Tom Greco και το περιεχόμενο θα ανέβει στο ιντερνετ ώστε να είναι προσβάσιμο από όλους.

Στο κομμάτι της παραγωγής είναι εμφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη από αγροτικά και άλλα προϊόντα διατροφής. Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης. Ένας τρόπος είναι αυτός της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων από μέλη του ΤΕΜ αποκλειστικά ή σε μεγάλη αναλογία με ΤΕΜ. Παρότι έγιναν κάποιες προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν όπως το χωράφι του Δήμου, υπάρχουν κάποιες σκέψεις από μέλη του Δικτύου να ξεκινήσουν ενεργά με την αγροτική παραγωγή κηπευτικών και πιο πρόσφατα με την παραγωγή σιτηρών σε μεγάλη κλίμακα ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος ή αν θέλετε η γραμμή του ψωμιού.

Όσον αφορά την πίστωση και τα ανώτερα όρια λογαριασμών θα χρειαστεί στο επόμενο διάστημα να έρθει ολοκληρωμένη εισήγηση και αφού γίνει μια συζήτηση και διαβούλευση να αποφασιστεί ο τρόπος που θα λύσει θέματα κυρίως τεχνικά που όμως δημιουργούν αγκυλώσεις και προβλήματα στη διαχείριση των λογαριασμών.

Η χρήση του ευρώ έχει συζητηθεί και αναλυθεί πολλές φορές και υπάρχει πιστεύω μια συμφωνία πάνω σε αυτό. Χρειάζονται ευρώ για να πληρωθεί το παλιό χρέος και τα χρήματα θα πρέπει να έρθουν από τα μέλη που θα πληρώσουν την εξαμηνιαία τους συνδρομή. Δυστυχώς στο θέμα αυτό υπάρχει δραματική ολιγωρία της γραμματείας, ενώ το θέμα έχει ξανά και ξανά συζητηθεί και αποφασιστεί τα βήματα είναι δειλά ως ανύπαρκτα. Έχουμε πει ότι πρέπει να γίνουν τηλέφωνα σε κάθε ένα μέλος ξεχωριστά και να ζητήσουμε (μαζί με όλα τα άλλα σχετικά με τη ενεργοποίηση, τη συμμετοχή, κλπ) να πληρωθεί η εξαμηνιαία συνδρομή. Νομίζω αυτό πρέπει να είναι από τα βασικά το αμέσως επόμενο διάστημα και θα πρότεινα να μπουν ποσοτικοί στόχοι ώστε να καλυφθεί το κενό της επικοινωνίας με τα μέλη.

Η επικοινωνία με τα μέλη είναι ακριβώς το κλειδί στην επιτυχία του Δικτύου. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή μελών που παραμένουν σε αδράνεια είτε λόγω έλλειψης πληροφόρησης ή και γιατί χρειάζονται υποστήριξη γενικά για να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο. Πολλές φορές έχει ειπωθεί και κάθε φορά ακούγεται το ίδιο. Μεγάλα σχέδια για μια τέλεια επικοινωνία. Αυτό που χρειάζεται είναι εδώ και τώρα να δουλέψει η γραμματεία όπως θα δούλευε και σε μια άλλη επιχείρηση. Να γίνονται δηλαδή τηλέφωνα στα μέλη μας όλη την μέρα αν είναι δυνατόν και να κλείνονται ραντεβού, να ενθαρρύνονται τα μέλη να συμμετέχουν κλπ. Αν δεν υπάρχουν αρκετά μέλη στη γραμματεία τότε να γίνει κάλεσμα για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Η λειτουργία της γραμματείας είναι κομβική για την ύπαρξη του Δικτύου. Αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη ενός ανθρώπου, δηλαδή του Χρήστου. Χρειάζεται συλλογική δουλειά και καταμερισμός ευθύνης, αλλά και εκπαίδευση των μελών της γραμματείας να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις λειτουργίες υποστήριξης του Δικτύου.
Θέματα όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την αποστολή μαζικών μαιλ ταλανίζουν το Δίκτυο και προξενούν αχρείαστες εντάσεις και καθυστερήσεις.

Επίσης σε εκκρεμότητα έχουμε αφήσει θεωρώ πολύ σημαντικά πράγματα για τα οποία επίσης έχουμε αποφασίσει, όπως η εισαγωγή συναλλαγών με το κινητό. Θα ήθελα να είχαμε μια ενημέρωση για αυτό αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα τηρηθεί αυστηρά. Αν ειπωθεί ότι δεν έχουμε χρήματα θα απαντούσε κάποιος με τα επιχειρήματα που έγραψα παραπάνω για την ανάγκη συλλογής των χρημάτων από τα μέλη μας.

Έχουμε επίσης αφήσει το θέμα της δικτύωσης παρ’ ότι επίσης το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Είναι ένα θέμα που επίσης φαίνεται να υπάρχει απόλυτη εξάρτηση από το Χρήστο. Είπαμε να ξεκινήσουμε απλά με τη δικτύωση μεταξύ τριών Δικτύων και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Τα λέω αυτά όχι με διάθεση κριτικής αλλά με διάθεση να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε. Δεν μπορεί να είναι να παίρνονται συνεχώς αποφάσεις που δεν υλοποιούνται. Αυτό αδρανοποιεί τα μέλη και ιδιαίτερα αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι αλλά νιώθουν να μην μπορούν ή νιώθουν ότι λέμε ξανά και ξανά τα ίδια. Προτείνω να βάλουμε σε μια πρώτη συνεδρίαση μέσα στο Γενάρη τις προτεραιότητες του Δικτύου σε σχέση με τα παραπάνω με χρονοδιαγράμματα και επανεξέταση αν χρειαστεί.

Το ίδιο ισχύει και για την προώθηση. Στο διάστημα που είμαι μέλος της ομάδας είδα ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά αλλά χρειάζεται και εδώ ακόμη περισσότερη και πιο συστηματική προσπάθεια. Ήδη έχουμε κάνει 2 συναντήσεις και από τη νέα χρονιά θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά ελπίζω και με νέο αίμα που θα πρέπει να έρθει να στελεχώσει την ομάδα. Σχετικά θα κάνουμε ενημέρωση σε μια συνεδρίαση της συντονιστικής συνέλευσης του Γενάρη.

Για την αγορά χρειάζεται επίσης ένας συντονισμός αλλά με τις προδιαγραφές που έχουμε πει. Δηλαδή τα θέματα πρέπει να λύνονται σε επίπεδο ομάδας και δεν θα χρειάζεται κάθε φορά στη συνέλευση να συζητάμε για θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί σε ένα άλλο επίπεδο. Σε τελευταία ανάλυση αυτοί οι οποίοι αξιοποιούν την αγορά θα πρέπει να βρουν και τις λύσεις για τη λειτουργία της. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει μια «άλλη» ομάδα που τους οργανώνει και αυτοί απλά απολαμβάνουν τα οφέλη. Ούτε θα πρέπει να είναι αποδεκτό η αγορά να είναι σε αυτά τα χάλια με σκουπίδια παντού και την αθλιότητα ακριβώς έξω. Ευθύνη γιαυτό έχουν και οι φιλοξενούμενοι. Δεν είναι το σύνολο της αγοράς το σπίτι τους. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό και να μπουν αυστηροί κανόνες για την εκεί παρουσία τους.

Νομίζω ότι γενικά υπάρχει ένα θέμα με τις ομάδες εργασίας που πρέπει να δούμε επίσης. Προσπάθησα να φτιάξω καταλόγους αλλά τα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Ζητάω στοιχεία από τους συντονιστές και δεν παίρνω καμιά απάντηση. Δεν γίνεται έτσι. Είναι στοιχειώδη οργάνωση που χρειαζόμαστε και βέβαια συντονισμός από τον εκάστοτε συντονιστή /α. Πολλές φορές στέλνω μαιλ και εισπράττω μια απέραντη σιωπή. Έχω αλλάξει τα κείμενα όπως είπαμε στη συνέλευση τα στέλνω και ζητάω παρατηρήσεις και δεν απαντάει κανείς.. αυτό τι σημαίνει ότι είναι οκ? Αν ναι τότε γιατί δεν ανεβαίνουν?.


Γιάννης Γρηγορίου


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 14, 2013 12:22 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Το Δίκτυο είναι ένα εγχείρημα σε αχαρτογράφητη περιοχή. Πέρα από γενικές κατευθύνσεις, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα βρούμε μόνοι μας. Είναι ένα ζωντανό εγχείρημα που προσαρμόζεται στα άτομα που συμμετέχουν και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής που λαμβάνει χώρα.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε πού ξεκίνησε (τρία χρόνια τον Απρίλιο του 2013!) και νομίζω είναι καιρός να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και οι τρόποι. Για εμένα για παράδειγμα το Δίκτυο θα πρέπει να είναι μια κοινωνική δομή αλληλεγγύης και μια πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργικότητας που παρεμπιπτόντως χρησιμοποιεί και κάποιες μονάδες για να κρατάει το σκορ.

  Περισσότερο έμφαση:
 • στη συνεργασία
 • στο συλλογικό
 • στην ελεύθερη διάδοση των γνώσεων και των ειδικοτήτων (μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια)
 • σε υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το δίκτυο συλλογικά σε άτομα σε που βρίσκονται σε δυσκολίες (ηλικιωμένους, παιδιά, μετανάστες)
 • σε εικαστικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στην πόλη
 • στη προστασία του περιβάλλοντος
 • στην δημιουργικότητα, στην ψυχαγωγία και την ποιότητα ζωής

  Λιγότερη έμφαση:
 • στην κρίση
 • στην ανάγκη
 • το εμπόριο
 • στις μονάδες
 • στον ανταγωνισμό
 • στον ατομισμό

Για να πετύχουν όλα αυτά θα πρέπει όλα τα μέλη να μοιραστούν και τους κόπους και τις ευθύνες και εν τέλη τους καρπούς των προσπαθειών. Γιατί δεν έχει νόημα να περιμένουμε από τους άλλους να αποφασίσουν και να πράξουν για μας, και μετά να παραπονούμαστε ότι δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Κάτι για το οποίο κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος ήταν η πολύ γρήγορη εισροή μελών στο Δίκτυο μετά το άνοιγμα της αγοράς. Γράφτηκαν πολλά μέλη πολύ γρήγορα και με ελάχιστη ενημέρωση για το τι είναι το Δίκτυο, τι προσπαθεί να πετύχει και πως. Έτσι κάποια μέλη γράφτηκαν για τους λάθος λόγους, πχ για να πάρουν τα πιστωτικά ΤΕΜ, ή για να διαφημίσουν την επιχείρηση τους. Το εβδομαδιαίο σεμινάριο των νέων μελών έχει βοηθήσει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Με απόφαση της συνέλευσης συντονισμού θα γίνει κάλεσμα προς όλα τα υπάρχοντα μέλη για να παρακολουθήσουν και αυτά το το σεμινάριο, να έχουν μια προσωπική και ανθρώπινη επαφή με μέλη του Δικτύου και για αναθέρμανση της σχέσης.

Όσο αφορά τη δουλειά της ομάδας υποστήριξης, μερικά πράγματά είναι πιο πολύπλοκα από ότι φαίνεται. Εκτός του ότι χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση για μέλη της ομάδας ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν το ρόλο τους, οι συνεχείς αλλαγές σύνθεσης κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Μέλη της ομάδας που ήταν πού καλά εκπαιδευμένα και κατάλληλα, άφησαν την ομάδα όταν τους παρουσιάστηκε μια επαγγελματική ευκαιρία ή όταν το απαιτούσαν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία εγχειριδίου με τις αρμοδιότητες και τις τεχνικές γνώσεις που χρειάζονται τα μέλη της ομάδας, και αυτό θα κάνει την εκπαίδευση και την συμμετοχή στην ομάδα πιο εύκολη.

Στην δικτύωση με παρόμοια εγχειρήματα έχουν γίνει επίσης πολλά βήματα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται. Κατ αρχήν το δίκτυο μας έχει παίξει ρόλο στην δημιουργία δικτύων σε άλλες πόλεις με αποστολές και παρουσιάσεις του εγχειρήματος σε εκδηλώσεις πολιτών. Επίσης έχουμε προσφέρει τεχνική βοήθεια και υποστήριξή στο στήσιμο συστημάτων συναλλαγών. Συμμετείχαμε σε συνέδριο και στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωση για την συνεργατική και αλληλέγγυα οικονομία όπου γνωρίσαμε από κοντά μέλη άλλων δικτύων, ενισχύσαμε την σχέση μας και βάλαμε τα θεμέλια για την μελλοντική δικτύωση. Η συνέλευση συντονισμού μας πήρε την απόφαση να δέχεται τις μονάδες του Δικτύου της Κατερίνης, και το ίδιο έγινε από την πλευρά της Κατερίνης, και τώρα είμαστε στη διερεύνηση του μηχανισμού ανταλλαγής.

Επιπλέον πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι η συγγραφή της βιογραφίας του δικτύου μας για να προετοιμάσουμε τα άλλα δίκτυα για τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε εμάς έτσι ώστε να τα αποφύγουν οι υπόλοιποι. Ήδη έχουμε στείλει αρκετές πληροφορίες αλλά μια συγκέντρωση όλων αυτών θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο δημιουργίας δικτύων. Επίσης έχουμε ετοιμάσει ένα forum το οποίο πρόκειται να ανοιχτεί σύντομα στα δίκτυα για να συζητηθούν εκεί σοβαρά θέματα που μας απασχολούν όλους.

Κάτι καινούργιο που θα υλοποιηθεί αυτό το χρόνο είναι η λίστα επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών, ένα κανάλι που κάθε μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να απευθυνθεί σε όλα τα μέλη. Θα πρέπει να προσέξουμε λίγο τους κανόνες για να γίνει εύχρηστη και να μη χρησιμοποιηθεί για spam, αλλά για συζήτηση και ανάπτυξη θεμάτων.

Επίσης πρέπει να ενεργοποιηθεί η ομάδα υγείας. Είναι σημαντικό να μπορεί το δίκτυο να προσφέρει στα μέλη του υπηρεσίες υγείας μέσα από μια συλλογική δομή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συνοψίσω σε μια κεντρική ιδέα: συμμετοχή, συμμετοχή, συμμετοχή. Έχει πολύ δουλειά για να πετύχει το εγχείρημα. Όταν κάποιος/α προτείνει κάτι ας βάζει και το όνομα του από κάτω. Με αναθέσεις και λόγια, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αντιγράψουμε το υπάρχον.

Καλή χρονιά!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 15, 2013 10:35 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Φεβ 15, 2011 6:05 pm
Δημοσιεύσεις: 34
Θεωρω αναγκαιο, εναν ιδεολογικο επαναπροσδιορισμο του Δικτυου. Ολοι ονομαζουν το Δικτυο, Δικτυο ΤΕΜ. Πιστευω οτι το Δικτυο ειναι μια συλλογικοτητα ανθρωπων που στοχευει στην αλληλοβοηθεια και στην αλληλεγγυη με φιλικες αχρηματες ανταλλαγες χρησιμοποιωντας τη μοναδα ως μεσον διευκολυνσης αυτων των ανταλλαγων. Ειναι ενα κοινωνικο Δικτυο αλληλεγγυης, και οχι μια δημιουργια ενος εναλλακτικου τοπικου νομισματος που αντικαθιστα το ευρω, οπως διατυμπανιζουν ολα τα ΜΜΕ. Ειναι σημαντικο να εστιασουμε στην αλληλοστηριξη και στη δημιουργια μεσα απο αυτην. Οταν παντου κυκλοφορει οτι στο Βολο εχουν φτιαξει το δικο τους νομισμα, το ΤΕΜ, ολες οι αρχες πανω στις οποιες στηριχτηκε η δημιουργια του Δικτυου πανε περιπατο. Πιστευω οτι ο ιδεολογικος επαναπροσδιορισμος του Δικτυου θα φερει περισσοτερους παραγωγους στο Δικτυο και θα ενεργοποιησει και τους υπαρχοντες, παρα η φημη του ΤΕΜ που σαν κατι παραλληλο με το ευρω μαλλον απωθηση δημιουργει.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 15, 2013 2:05 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
χρειάστηκε να ανταλλάξουμε τόσα e mail για να φτάσουμε να γίνει το αυτονόητο να σταλεί δηλαδή ο απολογισμός με αυτή την μορφή του συνδέσμου στο θέμα προς συζήτηση. Πάλι καλά! Όλα αυτά που λες Χρήστο μου φαίνονται θεωρίες για τις οποίες δεν μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος να έχει διαφωνίες. Αυτό που δεν γράφεις είναι πως θα ενεργοποιηθούν τα μέλη που είναι στο "ψυγείο" για να μη πω στον καταψύκτη μακράς διάρκειας. Φυσικά δεν είναι δικό σου θέμα να λύσεις όλες τις εκκρεμότητες και είναι σίγουρο ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή. Η συμμετοχή όμως ενισχύεται και συντηρείται σε ένα πλαίσιο που έχει χρονοδιαγράμματα και καθαρές διαδικασίες. Για παράδειγμα δεν είναι αρκετό να λέμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει η λίστα για την επικοινωνία των μελών ή η δικτύωση των δικτύων ή η επικοινωνία με τα μέλη ή η είσπραξη της συνδρομής. Όταν παίρνεται απόφαση θα πρέπει να ορίζεται ο χρόνος λειτουργίας και ποιος ή ποιοι θα το κάνουν, αλλιώς η απόφαση είναι άκυρη.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 15, 2013 4:09 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Φεβ 15, 2011 6:05 pm
Δημοσιεύσεις: 34
Η οργανωση ειναι σημαντικη. Αλλα η κινητηριος δυναμη για τους ανενεργους και οχι μονο, ειναι η η εμπνευση. Το να προσπαθουμε να πεισουμε καποιον να ενεργοποιηθει αν το Δικτυο δεν ειναι πολος ελξης δεν εχει αποτελεσμα. Η εμπνευση ερχεται οταν καποιος δει να συντελειται κατι πραγματικα διαφορετικο απο αυτο που βιωνει. Δηλ. ενα Δικτυο που εφαρμοζει την αλληλεγγυη στη πραξη και οχι ενα εναλλακτικο νομισμα. Το τελος του χρηματος οπως λεει και ο Γκρεκο, δεν ειναι το τσιπακι η η ηλεκτρονικη καρτα που προωθει η Νεα Ταξη Πραγματων (new world order). Ειναι οι αχρηματες ανταλλαγες και η αλληλοβοηθεια και ο εθελοντισμος. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟς ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 23, 2013 4:15 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 21, 2011 2:58 am
Δημοσιεύσεις: 29
Νομίζω ότι 2 λόγοι κυρίων ευθύνονται για την μειωμένη συμμετοχή:

1. Δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα από τους εν δυνάμει συμμετέχοντες (πρόβλημα παιδείας)

2. Δεν είναι γνωστές οι δράσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάποιος ενδιαφερόμενος (πρόβλημα προβολής του δικτύου) Βέβαια όποιος θέλει να μάθει, μαθαίνει. Αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεμάθει να τα παίρνουμε όλα έτοιμα :roll:

Προτείνω να γράψουμε μια λίστα με το τι χρειαζόμαστε (υποθέτω βάση των αποφάσεων της συνέλευσης ή από τους συντονιστές των ομάδων) και να την στέλνουμε με ένα newsletter, να την αναρτούμε εδώ και στην αγορά.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 23, 2013 5:42 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 21, 2011 2:58 am
Δημοσιεύσεις: 29
takitsan έγραψε:
Επίσης πρέπει να ενεργοποιηθεί η ομάδα υγείας. Είναι σημαντικό να μπορεί το δίκτυο να προσφέρει στα μέλη του υπηρεσίες υγείας μέσα από μια συλλογική δομή.Μόλις μίλησα με τον Ευριπίδη και οι "υγειονομικοί" θα ξαναβρεθούμε για να δούμε πως θα την αρχίσουμε. Ελπίζω σύντομα να εχουμε νέα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 24, 2013 2:32 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Πολύ καλά νέα!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 8 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com