Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Τρί Οκτ 15, 2024 11:34 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 9 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 29, 2011 12:23 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Η δημιουργία τοπικού νομίσματος δεν είναι αυτοσκοπός σε καμιά περίπτωση ιδιάιτερα σε ένα δίκτυο που δημιουργείται να να προάγει μια άλλη κοινωνική οικονομία. Από την άλλη τοπικά δίκτυα ανταλλαγής μεσαίου και μεγάλου μεγέθους δεν μπορούν να καταφύγουν σε απλές μεθόδους ανταλλαγής προιόντων χωρίς τη χρήση οικονομικής μονάδας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 29, 2011 6:56 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Στο ερώτημα αν μπορεί ένα δίκτυο να προικίσει τα μέλη του με άπειρα ΤΕΜ η απάντηση είναι εύκολη. ΟΧΙ. Γιατί? διότι έτσι κανένα μέλος δεν θα είχε κίνητρο να κάνει συναλλαγή (αφού θα είχε όσα ΤΕΜ ήθελε)

Αν επομένως αυτό είναι έτσι κάθε ΤΕΜ που μπαίνει στο σύστημα χωρίς συναλλαγή μεταξύ των μελών θεωρητικά αποτελεί αντικίνητρο για συναλλαγές.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 14, 2011 8:42 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Σε προηγούμενη δημοσίευση είχα αναφέρει ότι "κάθε ΤΕΜ που μπαίνει στο σύστημα χωρίς συναλλαγή μεταξύ των μελών θεωρητικά αποτελεί αντικίνητρο για συναλλαγές.". Αυτό ισχύει σε ένα θεωρητικό επίπεδο και μάλλον όταν ξεπεραστεί ένα όριο που έχει να κάνει με το κίνητρο κάποιου να εργαστεί, να προσφέρει κάτι για να αποκτήσει την αντίστοιχη ανταλλακτική αξία. Δηλαδή, αν υπήρχε η δυνατότητα όλα τα μέλη να έχουν άπειρα ΤΕΜ τότε είναι προφανές ότι κανένας δεν θα είχε κίνητρο να εργαστεί για να αποκτήσει περισσότερα.

Επομένως δεν μπορούν να δοθούν άπειρα ΤΕΜ στα μέλη μας. Το ερώτημα είναι όμως μήπως υπάρχει ένας αριθμός ΤΕΜ που θα έκαναν καλό στο σύστημα. Δηλαδή θα έδιναν την αναγκαία πίστωση για να γίνουν συναλλαγές χωρίς όμως το σύστημα να μπλοκάρει και να αδρανεί?

Σε αυτό το ερώτημα θα ήθελα και τη δική σας συνδρομή!!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 28, 2012 8:33 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Η βαθύτερη σημασία ύπαρξης και δραστηριότητας του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης μαγνησίας

Από ην αρχή της ύπαρξης του το Δίκτυο είχε μια ιδιαίτερα θετική προβολή από τα ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα αρχής γενομένης με τους New York Times, είχαμε μια παρέλαση ΜΜΕ άλλων κρατών μερικά εκ των οποίων τα κορυφαία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρομαι το BBC, στις εφημερίδες Guardian και Deutsche Zeitungen, σε τηλεοπτικά κανάλια από Γαλλία, Ρουμανία και Κορέα.

Η μεγάλη αυτή δημοσιότητα έχει να κάνει όχι τόσο με το ότι έχουμε στήσει ένα Δίκτυο Αλληλεγγύης, εξ άλλου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, αλλά διότι σε συνθήκες κρίσης έχουμε βρει ένα τρόπο να δημιουργήσουμε μια νέα και πολλά υποσχόμενη τοπική οικονομία.

Είναι ακριβώς το ανατρεπτικό στοιχείο αυτού του πράγματος που τραβάει το ενδιαφέρον. Δηλαδή ότι πειραματιζόμαστε και θέτουμε σε εφαρμογή πρακτικές που αμφισβητούν το κατεστημένο και τους μύθους της κυρίαρχης οικονομίας.

Η μεγάλη καινοτομία μας είναι ότι δημιουργούμε ΤΕΜ από το πουθενά. Το κάνουμε δε αυτό μέσα από έργα με κοινωνικό περιεχόμενο. Δηλαδή δημιουργούμε τα ΤΕΜ με εργασία που με τη σειρά της δημιουργεί κοινωνικά αγαθά είτε για την κοινότητα του Δικτύου μας, είτε, ακόμα πιο σημαντικό , για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία ζούμε. Έτσι η δημιουργία των άυλων ΤΕΜ προσθέτει αξία στην κοινότητα, όχι όπως γίνεται μέσα από κερδοσκοπικές δράσεις των τραπεζών ή του κεφαλαίου, αλλά μέσα από τη δημιουργία συλλογικών αγαθών.

Η φιλοσοφική βάση πάνω στην οποία στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα έχει ως εξής:
Κάθε άνθρωπος έχει μια αξία η οποία ενυπάρχει από την γέννηση του και αφορά το σύνολο της ύπαρξης του και των σχέσεων του. Αυτή η αξία δεν μπορεί να υποτιμηθεί από καμιά «αγορά», από κανένα κεφάλαιο ή κράτος. Σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε μια επέλαση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν τον άνθρωπο υποδουλωμένο, δηλαδή χωρίς καμιά αξία. Το υπάρχον οικονομικό σύστημα σήμερα χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό της ανθρώπινης αξίας της μεγάλης μάζας των ανθρώπων και σαν ένα μέσο για την κυριαρχία μιας μικρής τάξης απέναντι στην μεγάλη μάζα των ανθρώπων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο.

Η οικονομία του ΤΕΜ είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι μια οικονομία η οποία ξεκινάει με την παραδοχή ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινη αξία, όχι αόριστα και γενικά, αλλά αξία που μπορεί να εκφραστεί με οικονομικούς όρους, όρους ποιότητας ζωής. Η οικονομία του ΤΕΜ λέει ότι δεν υπάρχει κανένας φτωχός, λέει ότι όλοι οι άνθρωποι, εφόσον έχουν μια ενδόμυχη αδιαπραγμάτευτη αξία, έχουν το δικαίωμα να την εκφράσουν. Είναι ο εσωτερικός πλούτος της ίδιας τους της ζωής.

Όταν αυτές οι ατομικές αξίες ενώνονται τότε έχουμε τη συλλογικότητα, έχουμε την κοινότητα. Η κοινότητα τότε έχει το δικαίωμα να εκφράσει την ανάγκη της για ευημερία και ποιότητα ζωής χωρίς κανένα αποκλεισμό και απώλεια αξιοπρέπειας. Τότε η κοινότητα δημιουργεί, βάζει σε λειτουργία μηχανισμούς για επικοινωνία, ανταλλαγή, κοινωνική οικονομία. Έχει το δικαίωμα να το κάνει ακριβώς διότι είναι το άθροισμα των ατομικών αξιών, το άθροισμα του κάθε ατομικού πλούτου που μας κάνει τον κοινωνικό πλούτο ο οποίος πολλαπλασιάζεται και δημιουργεί την κοινωνική ευημερία.

Επομένως η δημιουργία των ΤΕΜ από το πουθενά είναι στην πραγματικότητα η άσκηση του δικαιώματος για έκφραση αυτής της συλλογικής αξίας, της κοινοτικής αξίας.

Τα ΤΕΜ δεν είναι τίποτα άλλο από το μέσον για την έκφραση της συλλογικής αξίας, είναι επίσης το εργαλείο για οικονομικές συναλλαγές. Το ΤΕΜ έχει αξία όσο τα μέλη του το εμπιστεύονται. Όσο δηλαδή το χρησιμοποιούν και συναλλάσσονται μεταξύ τους. Είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών που δίνει αξία στη μονάδα συναλλαγής και όχι αυτή καθαυτή η ίδια η ύπαρξη του ΤΕΜ.

Θεωρητικά το Δίκτυο μπορεί να παράγει άπειρα ΤΕΜ, ή να το πω διαφορετικά τόσα ΤΕΜ όσο η κοινότητα κρίνει κάθε φορά ότι διευκολύνουν τις συναλλαγές και εκφράζουν το επιθυμητό επίπεδο ευημερίας.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 10, 2012 1:40 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Η είσοδος ΤΕΜ στο σύστημα έχω επιχειρηματολογήσει ότι όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά απεναντίας είναι θετικό στοιχείο τόσο για το Δίκτυο όσο και για τα μέλη του.

Η καταπολέμηση της ανεργίας έχει θεωρηθεί μια από τις αποστολές του Δικτύου ΤΕΜ οπότε και θα εστιαστώ σε αυτό. Το σύστημα μας δεν είναι σε αυτή την περίπτωση ένα απλό σύστημα καταγραφής των συναλλαγών αλλά αναλαμβάνει έναν επιπλέον ρόλο κοινωνικού διαμεσολαβητή.

Δύο είναι τα πεδία δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το ένα είναι οι ίδιες ανάγκες του Δικτύου και το δεύτερο είναι οι ανάγκες της ευρύτερης κοινότητας. Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η πληρωμή με ΤΕΜ εργασιών του Δικτύου χωρίς μέριμνα για ισοσκέλιση κάποιου λογαριασμού, στην δική μας περίπτωση μόνο ένας είναι ο λογαριασμός αυτός στον οποίο μπαίνουν οι μηνιαίες κρατήσεις, τότε μπορώ να υποθέσω ότι έχουμε δεχτεί ότι το Δίκτυο ισάγει ΤΕΜ χωρίς υλικό αντίκρισμα.

Το επιχείρημα ότι ο λογαριασμός απλά είναι χρεωστικός, δηλαδή ότι θα πρέπει κάποια στιγμή τα ποσά που πληρώνονται να μπουν στο λογαριασμό του Δικτύου μέσα από τις εισφορές των μελών στο μέλλον, είναι αρκετά αδύνατο και μάλλον προσχηματικό. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να υπάρχει ένας άλλος τρόπος διαχείρισης που θα βασιζόνταν πάνω σε στοιχεία προϋπολογισμού σε ετήσια βάση, δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε από τη μια μεριά στήλη με τα αναμενόμενα έσοδα και από την άλλη στήλη με προϋπολογισμό εξόδων. Τα δύο αυτά θα έπρεπε να είναι ισοσκελισμένα. Αν δεν είναι θα έπρεπε να υπάρχει έκθεση-εκτίμηση για το έλλειμμα και να υπάρχει μια πρόβλεψη πως μπορεί να καλυφθεί ας πούμε τον επόμενο χρόνο.

Αν κάποιος δει αυτή την πρακτική με τη συμβατική οπτική δεν είναι παρά μια αναπαραγωγή του υπάρχοντος ελλειμματικού μοντέλου από το οποίο πάσχει η Ελλάδα, δηλαδή έχουμε ανεξέλεγκτα έξοδα και ελλειπή μέριμνα για τα έσοδα μας. Επομένως είναι αναγκαίο να δούμε τη διαδικασία της πληρωμής ΤΕΜ από το σύστημα σαν μια διαδικασία η οποία χρειάζεται εξορθολογισμό. Δηλαδή χρειάζεται ξεκαθάρισμα για το τι αποτελεί αυστηρά διοικητική δουλειά απαραίτητη για τη λειτουργία του Δικτύου, πχ γραμματεία, ομάδα αγοράς, κλπ..

Στην περίπτωση αυτή γίνεται αυτό που είπα παραπάνω, δηλαδή καταθέτουμε στη ΓΣ προϋπολογισμό εσόδων δαπανών. Αυτό όμως το ξαναλέω δεν αποτελεί κάποια φοβερή καινοτομία. Είναι απλά μια βασική λειτουργία διοικητικής οργάνωσης Τώρα για τις περιπτώσεις των υπηρεσιών προς τα μέλη του Δικτύου που δεν καλύπτουν διοικητικές ανάγκες , όπως πχ για παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως ήδη αποφασίστηκε, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Εδώ προσπαθούμε να μιμηθούμε τη λειτουργία ενός κράτους πρόνοιας, δηλαδή καλύπτει διοικητικές θέσεις και εισάγει και πολιτικές πρόνοιας οι οποίες θα πληρωθούν με δανεικά και ενδεχόμενα και αγύριστα. Ουσιαστικά λέει το Δίκτυο (χωρίς έστω και στοιχειώδη εκτίμηση κόστους οφέλους αυτή τη στιγμή) ότι θα παρέχω υπηρεσίες στα μέλη μου και το κόστος θα το μεταφέρω στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά χρησιμοποιούμε πόρους από το μέλλον στο παρόν, όπως και η κλασική οικονομία.
Το συγκεκριμένο μοντέλο γίνεται ακόμα πιο προβληματικό αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για εργασία στην κοινότητα. Επομένως ή πάμε σε ένα κλασικό μοντέλο των LETS όπου το Δίκτυο κάνει απλά διαμεσολάβηση μεταξύ των μελών του και με μια ελάχιστη διοίκηση ή πάμε σε ένα μοντέλο όπου το Δίκτυο γίνεται εκτός από διαμεσολαβητής και μέσο παρέμβασης τόσο εσωστρεφώς προς τα μέλη όσο και προς την κοινότητα.

Αν όμως έχουμε στο μυαλό μας το δεύτερο είναι αναγκαίο να είμαστε ξεκάθαροι τι αυτό σημαίνει. Για μένα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν δύο λογαριασμοί. Ο ένας θα είναι αυτός της διοίκησης και θα λειτουργεί όπως περιέγραψα παραπάνω. Ο άλλος θα είναι λογαριασμός πρόνοιας ή κοινοτικός λογαριασμός. Από αυτόν τον δεύτερο λογαριασμό θα μπορεί να γίνει η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ή κοινωνικής εργασίας.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο το έχω περιγράψει αλλού για ένα τέτοιο εγχείρημα. Εδώ αρκεί να πω ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι συλλογικός και η προίκα του Δικτύου μας με την οποία μπορεί να χρηματοδοτούνται έργα για την κοινότητα (γέφυρες με την κοινότητα που βρίσκεται το Δίκτυο) ή δράσεις υποστήριξης των ίδιων των μελών (πχ. Πρόνοια για τα μέλη του).

Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι μέχρι τι ποσό δικαιούται να έχει ένας τέτοιος λογαριασμός. Μπορεί το ποσό να είναι άπειρο? Το πιο λογικό θα ήταν το ποσό να υπακούει σε κάποια λογική η οποία πχ λέει. Δεχόμαστε ότι μπορούμε σαν Δίκτυο να δημιουργήσουμε ΤΕΜ από το πουθενά τα οποία ΤΕΜ θα εκφράζουν ακριβώς την επιθυμία του Δικτύου να έχουν τα μέλη μας τα απαραίτητα αγαθά για αξιοπρεπή διαβίωση.

Το ατομικό αυτό δικαίωμα στην ευημερία όταν ενωθεί γίνεται συλλογικό δικαίωμα και εδώ είναι που είναι εφικτό κατά τη γνώμη μου να ποσοτικοποιήσουμε την ποσότητα των ΤΕΜ μέσα από μια συμφωνημένη κοινωνική σύμβαση. Έτσι για παράδειγμα μια τέτοια σύμβαση μεταξύ των μελών του Δικτύου θα μπορούσε να είναι η εξής. Κάθε μέλος του Δικτύου με την εγγραφή του δικαιούται 300 ΤΕΜ ας πούμε το μήνα. Από δω υπάρχουν διαφορετικές επίσης προσεγγίσεις. Πχ είτε το μηνιαίο αυτό ποσό υπάρχει αποκλειστικά στον κοινωφελή λογαριασμό ή ένα μέρος πάει απ ευθείας στους λογαριασμούς των μελών με ένα ανώτατο πλαφόν.

Απλά το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μεγάλο διότι θα είναι αντικίνητρο στην λειτουργία του Δικτύου. Οπότε και προτιμάται η πρώτη επιλογή, δηλαδή να μπαίνει το ποσό απ ευθείας στον κοινωφελή λογαριασμό. Άρα συμπερασματικά το Δίκτυο ΤΕΜ έχει δύο λογαριασμούς. Ο ένας για καθαρά κάλυψη διοικητικών εξόδων και ο άλλος για τα. Ο δεύτερος αποτελείται από το ποσό που θα συμφωνηθεί στη ΓΣ και θα αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων ποσών που κάθε μέλος μας δικαιούται σαν ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιούλ 14, 2012 1:26 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Σάβ Απρ 28, 2012 11:33 pm
Δημοσιεύσεις: 7
Πολύ αερολογία είδα στο δίκτυο.. και ουσία 0 (όχι απόλυτο 0). Πολύ φιλοσοφείτε το κάθε θέμα.. αλλά υστερείτε σε πράξεις.
Στην ουσία με το δίκτυο ασχολείστε 20 άτομα... άντε το πολύ λέμε 30.
Αλλά θέλετε με τις δικές σας ιδέες να ασχοληθούν τα υπόλοιπα 700.. χωρίς να ρωτήσετε αν συμφωνούν με αυτά που λέτε.
π.χ. στο συγκεκριμένο θέμα τάχα τα 100 ΤΕΜ είναι αρκετά για να υπάρχει διακίνηση προϊόντων;
Πιστεύω είναι κοροϊδία... ας πούμε.. δηλαδή κάποιος θα τα ξοδέψει και τέλος... οι περισσότεροι αυτό έχουν κάνει πιστεύω.
Εγώ προσωπικά δεν έκανα καμία συναλλαγή. Σκεφτόμουν να ασχοληθώ πραγματικά με το δίκτυο, αλλά επειδή δεν μου άρεσε ο τρόπος λειτουργίας του.. όπως είναι τώρα.. που Παρασκευή μεσημέρι στις 2 που η πλειοψηφία των μελών είτε εργάζεται, είτε μόλις έχουν φτάσει σπίτι να φάνε και να ξεκουραστούν κι εσείς επιμένετε ότι είναι ιδανική μέρα και ώρα.. συνέλευσης.
Ή το ότι να γίνει συνδρομή.. όπως αποφασίσατε αλλά παράνομα.. χωρίς έλεγχο και διαφάνεια στις συναλλαγές μελών - δικτύου. Ε αυτά δεν μου άρεσαν καθόλου κι αποφάσισα να μην ασχοληθώ άλλο πλέον. Απλά ήθελα να σας τα πω γιατί πιστεύω ότι και η πλειοψηφία των μελών .. για τα 700 μιλάω.. συμφωνεί. Για αυτό ενεργά μέλη σε συνελεύσεις και συναντήσεις είναι ως 30.
Δεν εμβαθύνω άλλο.. απλά ήθελα να ήξερα το ταξίδι στην Γαλλία για την συνάντηση Δικτύων τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής πόσα ήταν; Ήταν προσωπικά έξοδα ή μέσα από το δίκτυο; Αν ισχύει το 2ο... υπάρχει θέμα διαφάνειας όντως..
καλό μεσημέρι σε όλους σας.. και καλές συναλλαγές.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 16, 2012 7:56 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Αγαπητέ φίλε

Το Δίκτυο Ανταλλαγών είναι ένα Δίκτυο στο οποίο η γνώμη του κάθε ενός μέλους είναι σεβαστή. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η γνώμη μπορεί να επιβάλλεται. Το λέω αυτό γιατί είχες τη δυνατότητα να εκφράσεις την άποψη σου όπως θυμάμαι σε πολλά θέματα. Το ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις σου δεν σημαίνει ότι φταίει κάποιος. Απλά σκέψου μήπως οι προτάσεις που κάνεις είναι εκτός κλίματος και απλά δεν εκφράζουν την πλειοψηφία. Η λέξη "Πλειοψηφία" είναι σημαντική για μένα αλλά και από ότι γνωρίζω για το σύνολο των συναδέλφων μου στο Δίκτυο. Αυτή είναι μια βασική αρχή της δημοκρατίας. Θα πρόσεξες φαντάζομαι ότι για να αποφασίσουμε συζητάμε εξαντλητικά και πολλές φορές κουραστικά. Σε αυτή τη διαδικασία η δική σου συμβολή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Θα έχει ξεφύγει από την αντίληψη σου φαντάζομαι ότι οι συνεδριάσεις τις Παρασκευής, (ή άλλης μέρας αν αποφασιστεί κάτι άλλο) είναι ανοικτές προς όλους και ότι υπάρχει δυνατότητα συνδιαμόρφωσης της απόφασης.

Οι "αερολογίες" όπως τις λες αφορούν ζητήματα γύρω από τη θεωρεία των ανταλλαγών και των τοπικών οικονομιών και γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα για να δώσουν ένα θεωρητικό διέξοδο στα σημερινά προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Από ότι αντιλαμβάνομαι εσένα σε ενδιαφέρει το καθαρά πρακτικό μέρος. Εδώ είναι λοιπόν η πρόκληση για σένα να συμβάλλεις στο δημιούργημα του Δικτύου. Το Δίκτυο δεν ανήκει σε κάποιους, δεν είναι ιδιοκτησία κάποιων. Όλοι μπορούν να συμβάλλουν. Αν δεν τους ελκύει αυτό που γίνεται και πάλι οκ. Το πεδίο για κοινωνική δράση σε άλλους τομείς της ζωής λαμπρό.

Επειδή βλέπω ότι έχεις μια ιδιαίτερη έφεση στην αναζήτηση σκανδάλων λυπάμαι που θα απαγοητευτείς διότι στο Δίκτυο Ανταλλαγών, τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας, έχουμε βρεθεί για να προσφέρουμε και όχι να πάρουμε. Το ίδιο ισχύει και για το ταξίδι στη Γαλλία στο οποίο είχα προσκληθεί να παρουσιάσω το Δίκτυο της Μαγνησίας και έγινε κατά ένα μέρος με έξοδα των Γάλλων και κατά ένα μέρος με προσωπικά δικά μου έξοδα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 19, 2012 8:52 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Αγαπητέ,

Πιθανώς να έχεις παρανοήσει κάποια πράγματα.

Οι διαδικασίες του Δικτύου έχουν βγει μετά από πολλές προτάσεις και δοκιμές και κυρίως μετά από αποφάσεις γενικής συνέλευσης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, οποιοδήποτε μέλος μπορεί να θέσει θέμα για την συνέλευση της Παρασκευής. Μπορεί να το κάνει μέχρι την Τετάρτη της ίδιας εβδομάδας. Τα θέματα που μαζεύονται αποστέλλονται σε όλα τα μέλη την Τετάρτη το βράδυ. Την Παρασκευή συζητιούνται στην συνέλευση που είναι ανοιχτή σε όλους, με ίσα διακαιώματα, και τα πρακτικά της συνέλευσης αναρτώνται στο Βήμα διαλόγου. Έτσι όλοι μπορούν να θέσουν θέμα, μπορούν να δουν τι θέματα έχουν θέσει οι άλλοι, μπορούν να στείλουν την εισήγηση τους γραπτώς αν δεν μπορούν να παρευρεθούν την Παρασκευή, και τέλος μπορούν να μάθουν για τις αποφάσεις ή και να τις προσβάλουν και να ξαναφέρουν ένα θέμα το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Επίσης υπάρχει το Βήμα Διαλόγου στο οποίο κάθε μέλος μπορεί να ξεκινήσει διάλογο για κάποιο θέμα. Τέλος, για σοβαρότερες αποφάσεις το λόγο έχει η γενική συνέλευση των μελών.

Αν έχεις προτάσεις για βελτίωση της διαδικασίας, μπορείς να τις στείλεις στο info@tem-magnisia ή να τις γράψεις στην απάντηση σου, για τεθούν σαν θέματα της συνέλευσης. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ακόμα και πρόταση για αλλαγή της ημέρας. Επίσης μπορείς να φέρεις στην συνέλευση προτάσεις σχετικά με την λειτουργία του δικτύου, πχ αλλαγή του πιστωτικό υπολοίπου.

Εν κατακλείδι, κανείς δεν παίρνει αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει τους άλλους. Όλα γίνονται ανοιχτά, δημόσια και μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Η δύναμη του Δικτύου βρίσκεται στην συνδιαμόρφωση και στην συμμετοχή, στο ότι όλα τα μέλη μπορούν να πάρουν μέρος ενεργά στην εξέλιξη του, αν το επιθυμούν.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Σεπ 07, 2012 11:52 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Εισήγηση για τα οικονομικά του Δικτύου

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε μια επιχειρηματολογία σχετικά με το αν είναι επιτρεπτό μέσα στο σύστημα του ΤΕΜ να εισάγονται νέα ΤΕΜ «από το πουθενά» μόνο με την παροχή χρήσιμης εργασίας για την κοινότητα. Ήμουν από αυτούς που επιχειρηματολόγησα υπέρ μιας τέτοιας κατεύθυνσης με το αιτιολογικό ότι:

Α. έτσι έχουμε πόρους να χρηματοδοτήσουμε δράσεις στην κοινότητα και να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας
Β Βοηθάμε τη ρευστότητα μέσα στο δίκτυο του ΤΕΜ ειδικά για εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα να κερδίσουν ΤΕΜ με άλλο τρόπο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα που παρ’ ότι δεν είναι ακριβώς όπως το έχω περιγράψει παραπάνω κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή έχει αποφασιστεί για τις ανάγκες του Δικτύου να χρηματοδοτούνται τα μέλη των ομάδων εργασίας με 6 ΤΕΜ την ώρα.

Αυτό το σύστημα ήταν χρήσιμο που δοκιμάστηκε αλλά πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει τα όρια του και στη θέση του πρέπει να μπει ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα που να απαντάει σε μια σειρά από νέες ανάγκες.

Συνοπτικά η πρόταση μου προβλέπει τη δημιουργία δύο λογαριασμών ως εξής¨

Α λογαριασμός για τη διαχείριση των συνδρομών των μελών. Από αυτό το λογαριασμό θα πληρώνονται τα μέλη των ομάδων για δράσεις που αφορούν τη διαχείριση του Δικτύου και θα γίνονται μετατροπές σε ευρώ.
Β λογαριασμός ο οποίος θα είναι ο λογαριασμός κοινωνικής εργασίας και ασφάλισης και θα διαχειρίζεται ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο ήμισυ του ανώτατου ορίου ανά μέλος. Δηλαδή αν έχουμε 1000 μέλη και το ανώτατο πιστωτικό όριο είναι 2.000 τότε ο λογαριασμός ασφάλισης και πρόνοιας θα έχει 1.000.000 ΤΕΜ

Εξηγήσεις

Α. Ο λογαριασμός της διοίκησης και της τεχνικής υποστήριξης δεν μπορεί να είναι άπειρος. Θα πρέπει να υπολογιστεί το ετήσιο έσοδο και με βάση αυτό θα γίνει προγραμματισμός των αναγκαίων δαπανών σε ΤΕΜ. Έτσι για παράδειγμα αν τα μέλη είναι 1.000 και η μηνιαία συνδρομή 2 ΤΕΜ, τότε το ετήσιο διαθέσιμο ποσό είναι 2χ 12χ1.000=24.000. Άρα έχουμε να ξοδέψουμε 24.000 το χρόνο.

Αν το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τις εκτιμούμενες ανάγκες τότε θα πρέπει να αυξηθεί η μηνιαία συνδρομή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός των εργασιών μέχρι το τέλος του έτους αρχικά και μεσοπρόθεσμα για το 2013 και στη Γενική συνέλευση να αποφασιστεί το ύψος της μηνιαίας συνδρομής.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός της προσφερόμενης εργασίας μέσω των ομάδων στη βάση ενός ετήσιου προϋπολογισμού και εισήγησης για το έργο που θα αναληφθεί. Επίσης από αυτό τον λογαριασμό θα είναι δυνατόν να μετατραπούν ΤΕΜ σε ευρώ σε περίπτωση που κάποιοι (μη μέλη του δικτύου) θελήσουν να αγοράσουν προϊόντα στην αγορά μας.

Β. όπως είπα παραπάνω ο λογαριασμός ασφάλισης και κοινοτικής εργασίας είναι αυτός για την υποστήριξη των μελών που έχουν ανάγκη και για οτιδήποτε αφορά έργο υπέρ της κοινότητας και των πολιτών, πχ κοινωνικό ιατρείο. Στον λογαριασμό αυτό μπαίνουν τόσες μονάδες ΤΕΜ όσα και τα μέλη χ 1.000 ( προτείνω παράλληλα αύξηση του πιστωτικού πλαφόν από 1.200 σε 2.000). Αυτές οι μονάδες δημιουργούνται από το πουθενά αλλά η αξία τους εκφράζεται με κοινωνικό έργο.

Όπως έχω γράψει και σε άλλα σημειώματα κάθε άνθρωπος έχει μια αξία την οποία η κοινότητα στην οποία ανήκει αποφασίζει να εξωτερικεύσει. Η αξία αυτή έχει αναγνωριστεί και από κλασικούς οικονομολόγους οι οποίοι επιχειρηματολογούν υπέρ ενός ελάχιστου σταθερού εισοδήματος ανεξάρτητα από την εργασία το οποίο καταβάλλεται από το κράτος.

Ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τη σταθερότητα του συστήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο τα επιπλέον ΤΕΜ κάθε φορά θα βγαίνουν από την κυκλοφορία. Τόσο η διεθνής εμπειρία όσο και σύγχρονα ρεύματα οικονομολόγων προτείνουν σαν την πιο αποτελεσματική μέθοδο αυτή του αρνητικού επιτοκίου. Δηλαδή κάθε λογαριασμός χρεώνεται σε μηνιαία βάση, πέρα από τη συνδρομή του και ένα επιτόκιο. Δηλαδή κάθε μήνα τα ΤΕΜ που υπάρχουν στο λογαριασμό θα μειώνονται κατά ένα ποσοστό που θα αποφασιστεί.

Η πρόταση μου είναι το ποσοστό αυτό να είναι της τάξης του 3%. Με τον τρόπο αυτό επομένως επιτυγχάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το ένα είναι η απόσυρση από την κυκλοφορία των ΤΕΜ που έχουμε εισάγει μέσω του δεύτερου λογαριασμού και το πιο σημαντικό δίνουμε ώθηση στην κυκλοφορία των ΤΕΜ αφού πλέον υπάρχει σημαντικό κίνητρο για να επιταχυνθούν οι συναλλαγές

Η εξαμηνιαία συνδρομή των 5 ευρώ παραμένει σε ισχύ.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν την παρακολούθηση του συστήματος και επομένως προτείνω παράλληλα με τα παραπάνω τη δημιουργία ομάδας οικονομικής υποστήριξης τριών ατόμων στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ταμίας που θα είναι ο συντονιστής. Τα μέλη της ομάδας οικονομικής στήριξης θα ορίζονται από τη διαρκή συνέλευση και η θητεία τους θα είναι ενός έτους



Γιάννης Γρηγορίου.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 9 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com