Η βαθύτερη σημασία ύπαρξης και δραστηριότητας του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης μαγνησίας
Από ην αρχή της ύπαρξης του το Δίκτυο είχε μια ιδιαίτερα θετική προβολή από τα ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα αρχής γενομένης με τους New York Times, είχαμε μια παρέλαση ΜΜΕ άλλων κρατών μερικά εκ των οποίων τα κορυφαία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρομαι το BBC, στις εφημερίδες Guardian και Deutsche Zeitungen, σε τηλεοπτικά κανάλια από Γαλλία, Ρουμανία και Κορέα.
Η μεγάλη αυτή δημοσιότητα έχει να κάνει όχι τόσο με το ότι έχουμε στήσει ένα Δίκτυο Αλληλεγγύης, εξ άλλου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, αλλά διότι σε συνθήκες κρίσης έχουμε βρει ένα τρόπο να δημιουργήσουμε μια νέα και πολλά υποσχόμενη τοπική οικονομία.
Είναι ακριβώς το ανατρεπτικό στοιχείο αυτού του πράγματος που τραβάει το ενδιαφέρον. Δηλαδή ότι πειραματιζόμαστε και θέτουμε σε εφαρμογή πρακτικές που αμφισβητούν το κατεστημένο και τους μύθους της κυρίαρχης οικονομίας.
Η μεγάλη καινοτομία μας είναι ότι δημιουργούμε ΤΕΜ από το πουθενά. Το κάνουμε δε αυτό μέσα από έργα με κοινωνικό περιεχόμενο. Δηλαδή δημιουργούμε τα ΤΕΜ με εργασία που με τη σειρά της δημιουργεί κοινωνικά αγαθά είτε για την κοινότητα του Δικτύου μας, είτε, ακόμα πιο σημαντικό , για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία ζούμε. Έτσι η δημιουργία των άυλων ΤΕΜ προσθέτει αξία στην κοινότητα, όχι όπως γίνεται μέσα από κερδοσκοπικές δράσεις των τραπεζών ή του κεφαλαίου, αλλά μέσα από τη δημιουργία συλλογικών αγαθών.
Η φιλοσοφική βάση πάνω στην οποία στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα έχει ως εξής: Κάθε άνθρωπος έχει μια αξία η οποία ενυπάρχει από την γέννηση του και αφορά το σύνολο της ύπαρξης του και των σχέσεων του. Αυτή η αξία δεν μπορεί να υποτιμηθεί από καμιά «αγορά», από κανένα κεφάλαιο ή κράτος. Σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε μια επέλαση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν τον άνθρωπο υποδουλωμένο, δηλαδή χωρίς καμιά αξία. Το υπάρχον οικονομικό σύστημα σήμερα χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό της ανθρώπινης αξίας της μεγάλης μάζας των ανθρώπων και σαν ένα μέσο για την κυριαρχία μιας μικρής τάξης απέναντι στην μεγάλη μάζα των ανθρώπων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο.
Η οικονομία του ΤΕΜ είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι μια οικονομία η οποία ξεκινάει με την παραδοχή ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινη αξία, όχι αόριστα και γενικά, αλλά αξία που μπορεί να εκφραστεί με οικονομικούς όρους, όρους ποιότητας ζωής. Η οικονομία του ΤΕΜ λέει ότι δεν υπάρχει κανένας φτωχός, λέει ότι όλοι οι άνθρωποι, εφόσον έχουν μια ενδόμυχη αδιαπραγμάτευτη αξία, έχουν το δικαίωμα να την εκφράσουν. Είναι ο εσωτερικός πλούτος της ίδιας τους της ζωής.
Όταν αυτές οι ατομικές αξίες ενώνονται τότε έχουμε τη συλλογικότητα, έχουμε την κοινότητα. Η κοινότητα τότε έχει το δικαίωμα να εκφράσει την ανάγκη της για ευημερία και ποιότητα ζωής χωρίς κανένα αποκλεισμό και απώλεια αξιοπρέπειας. Τότε η κοινότητα δημιουργεί, βάζει σε λειτουργία μηχανισμούς για επικοινωνία, ανταλλαγή, κοινωνική οικονομία. Έχει το δικαίωμα να το κάνει ακριβώς διότι είναι το άθροισμα των ατομικών αξιών, το άθροισμα του κάθε ατομικού πλούτου που μας κάνει τον κοινωνικό πλούτο ο οποίος πολλαπλασιάζεται και δημιουργεί την κοινωνική ευημερία.
Επομένως η δημιουργία των ΤΕΜ από το πουθενά είναι στην πραγματικότητα η άσκηση του δικαιώματος για έκφραση αυτής της συλλογικής αξίας, της κοινοτικής αξίας.
Τα ΤΕΜ δεν είναι τίποτα άλλο από το μέσον για την έκφραση της συλλογικής αξίας, είναι επίσης το εργαλείο για οικονομικές συναλλαγές. Το ΤΕΜ έχει αξία όσο τα μέλη του το εμπιστεύονται. Όσο δηλαδή το χρησιμοποιούν και συναλλάσσονται μεταξύ τους. Είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών που δίνει αξία στη μονάδα συναλλαγής και όχι αυτή καθαυτή η ίδια η ύπαρξη του ΤΕΜ.
Θεωρητικά το Δίκτυο μπορεί να παράγει άπειρα ΤΕΜ, ή να το πω διαφορετικά τόσα ΤΕΜ όσο η κοινότητα κρίνει κάθε φορά ότι διευκολύνουν τις συναλλαγές και εκφράζουν το επιθυμητό επίπεδο ευημερίας.
|