Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Τρί Νοέμ 05, 2024 4:59 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 10 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 30, 2011 2:21 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Παρ Ιαν 28, 2011 12:12 am
Δημοσιεύσεις: 22
Βασικές αρχές λειτουργίας ενός συστήματος LETS (Local Exchange Trading Systems) ή Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών (και μερικά ακόμα θεωρητικά ζητηματάκια).

Στις μέρες μας έχουμε βομβαρδιστεί με έννοιες σχετικές με την τωρινή οικονομική κατάσταση της χώρας όπως: χρέος, κεντρικές τράπεζες, αντισταθμιστικά κεφάλαια, προσφορά χρήματος και ένα σωρό άλλες. Διάφορες δομές εξουσίας υπέρ των λίγων και ισχυρών έχουν δημιουργηθεί, για τις οποίες πολλά μπορούν να γραφτούν, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Σημασία έχει ότι απέναντι στην παγκόσμια επικράτηση του καπιταλισμού και τα αποτελέσματα που αυτός παράγει (ανεργία, εξαθλίωση, εκμετάλλευση, κοκ) τοπικά συστήματα ανταλλαγής έχουν οργανωθεί εδώ και περίπου δύο δεκαετίες σε κάθε μεριά του πλανήτη, από την Αυστραλία έως την Αγγλία, τα LETS.

Ένα LETS είναι ένα τοπικά δημιουργημένο κοινοτικό σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ενός τοπικού «νομίσματος». Δεν προϋποθέτει μια διαφορετική κοινωνικοπολιτική δομή οπότε μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με την καπιταλιστική οικονομία. Διατηρεί στοιχεία της οικονομίας της αγοράς οπότε είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί από μεγάλη μερίδα πολιτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αυτός είναι και ο λόγος που γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση παντού στον πλανήτη.

Ένα LETS ξεκινάει με τη δημιουργία ενός τοπικού «νομίσματος»-μονάδας η οποία είναι η μονάδα μέτρησης των λογαριασμών των μελών. Ένα LETS είναι στην ουσία η τήρηση των λογαριασμών των μελών. Για να μπορούν αυτοί να μετρηθούν και για να μπορούν να γίνουν κινήσεις ανάμεσά τους χρησιμοποιείται η μονάδα-LETS. Έχει σημασία να γίνει κατανοητό πως αυτή η μονάδα -ενώ δεν έχει καμία σχέση με το υπάρχον νομισματικό σύστημα- δεν παύει να λειτουργεί όπως ένα νόμισμα, τη στιγμή της συναλλαγής: Κάθε προϊόν/υπηρεσία για να μπορέσει να προσφερθεί/ληφθεί εκφράζεται ως αξία σε αυτό το νόμισμα. Είναι, δηλαδή, μέσο αλλά και μονάδα συναλλαγής. Η μία και μοναδική σχέση που έχει με το εθνικό νόμισμα είναι η αρχή της ισότητας που γίνεται κατά τη δημιουργία του. Δηλαδή στα περισσότερα LETS μία τοπική νομισματική μονάδα ισούται (συνήθως) με μία μονάδα του εθνικού νομίσματος, στην περίπτωσή μας ένα ΤΕΜ ισούται με ένα Εύρω. Αυτή αποτελεί την πρώτη λειτουργική αρχή ενός LETS αλλά εδώ σταματά κάθε άλλη σχέση και εμφανίζονται μονάχα διαφορές.

Στο σημερινό (παγκόσμιο) νομισματικό σύστημα βλέπουμε οργανισμούς οι οποίοι δεν παράγουν/προσφέρουν τίποτα αλλά στην ουσία κάνουν το εξής: Βγάζουν χρήματα από τα χρήματα. Τράπεζες, επενδυτικά/κερδοσκοπικά κεφάλαια, κοκ κερδοσκοπούν πάνω στη κίνηση των ίδιων των χρημάτων. Άρα το χρήμα δεν υπάρχει για να διευκολύνει τη συναλλαγή (όπως θεωρητικά θα έπρεπε να είναι) αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται για κερδοσκοπικούς λόγους. Η τοπική μονάδα εκφράζει μονάχα αξία και δεν γίνεται μέσα στο σύστημα LETS να κερδοσκοπήσεις από τα ίδια τα νομίσματα LETS. Είναι, με απλά λόγια, το χρήμα όπως θα έπρεπε να είναι.

Επιπρόσθετα το LETS είναι ένα δίκτυο των μελών του. Η μοναδική κεντρική οντότητα είναι η λίστα προσφοράς/ζήτησης και η λίστα με τους λογαριασμούς των μελών. Άρα μπορούμε να αναγνωρίσουμε την έλλειψη συγκεντρωτικής δομής. (Σημ: Βέβαια υπό συνθήκες μπορεί να επιλεχθεί να δημιουργηθεί ένας κεντρικός λογαριασμός.)

Η δεύτερη -και ίσως η πιο σημαντική- λειτουργική αρχή ενός LETS είναι η απουσία κάθε είδους τόκου. Αυτό απλά σημαίνει ότι ούτε λαμβάνεις περισσότερα LETS όταν τα έχεις και «κάθονται» ούτε βρίσκεσαι να χρωστάς περισσότερα έπειτα από ένα χρόνο αν ο λογαριασμός σου είναι αρνητικός. Δεν έχει νόημα να δανειστείς ή να δανείσεις LETS. Άρα δεν υφίσταται καν η σημερινή έννοια του χρέους.

Από τη παραπάνω αρχή εξάγεται το εξής συμπέρασμα-αρχή: Το σύνολο όλων των λογαριασμών των μελών είναι πάντα μηδέν. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω 4 άτομα: ο Α(λέξης), η Β(άσω), ο Γ(ιώργος) και η Δ(έσποινα). Και οι 4 είναι μέλη του LETS και μόλις ξεκίνησαν συμπληρώνοντας τις λίστες προσφοράς/ζήτησης. Ο Α θέλει κάτι που προσφέρει η Β. Ο Γ κάτι που θέλει η Δ. Η Δ θέλει κάτι από τη Β. Πραγματοποιούνται οι εξής συναλλαγές:

1) Ο Α δίνει στη Β 20 μονάδες
2) Ο Γ δίνει στη Δ 30 μονάδες
3) Ο Δ δίνει στη Β 10 μονάδες

Άρα έχουμε Α:-20, Β:30, Γ:-30, Δ:30-10=20 οπότε Α+Β+Γ+Δ=0.

Απευθείας παρατηρούμε ότι στο LETS πάντα υπάρχουν αρνητικοί λογαριασμοί και πάντα θετικοί. Το θετικό ή το αρνητικό πρόσημο δεν πρέπει να συγχέεται με ό,τι αυτό σημαίνει στο σημερινό οικονομικό σύστημα. Το θετικό πρόσημο απλά σημαίνει ότι κάποιος πρόσφερε κάτι και μπορεί να «ξοδέψει» την προσφορά που έδωσε λαμβάνοντας μια προσφορά από ένα άλλο (οποιοδήποτε) μέλος. Το αρνητικό πρόσημο σημαίνει το αντίθετο, κάποιος έλαβε κάτι και οφείλει να προσφέρει κάτι σε ένα άλλο μέλος. Ένας αρνητικός λογαριασμός σε σύστημα LETS σημαίνει ουσιαστικά ότι οφείλω να προσφέρω κάτι. Βάση αυτού τα μέλη του δικτύου αποκτούν μια νέα συλλογιστική για το τι σημαίνει θετικό και τι αρνητικό πρόσημο στο λογαριασμό τους. Είναι εντελώς φυσιολογικό και αναπότρεπτο να υπάρχουν αρνητικοί και θετικοί λογαριασμοί μέσα στο σύστημα. Είναι εντελώς φυσιολογικό κάποιος που τη μια μέρα έχει θετικό, την επόμενη να έχει αρνητικό και φυσικά το αντίθετο.

Η τρίτη λειτουργική αρχή είναι η γνωστοποίηση. Κάθε μέλος μπορεί να ανατρέξει και να δει το σύνολο των λογαριασμών των μελών. Ως τέταρτη και πέμπτη λειτουργική αρχή ορίζονται αυτές της συγκατάθεσης (υπάρχει πάντα συμφωνία ανάμεσα στις δυο μεριές κατά τη συναλλαγή) και της τοπικότητας (τα προϊόντα/υπηρεσίες ανταλλάζονται μέσα στην κοινότητα από την κοινότητα για την κοινότητα).

Στην εποχή του ΔΝΤ, μπορούμε να δημιουργήσουμε τοπικές οικονομίες βάσης, από εμάς για εμάς, βοηθώντας συνάνθρωπους μας που δεν εργάζονται, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και διάθεση μειώνοντας άχρηστες σπατάλες και μετακινήσεις και βοηθώντας έτσι και το περιβάλλον, αναθερμαίνοντας την ιδέα της κοινότητας και της αλληλεγγύης. Είναι το σύστημα LETS αλάνθαστο ή το ιδανικότερο; Σε καμία περίπτωση, σαφώς όχι. Όμως οι αποφάσεις για αυτό λαμβάνονται δημοκρατικά από τα μέλη του συστήματος και φυσικά μπορούν να αλλάζουν. Αυτή η επανατοπικοποίηση της οικονομίας φέρνει εμπειρίες και γνώσεις στις τοπικές κοινότητες και τις οδηγεί στο βασικό ζητούμενο: Να πάρουμε την οικονομία στα χέρια μας!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: για τα LETS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 02, 2011 9:33 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Γρηγόρη καλημέρα. Πολύ καλό το κείμενο σου και ολοκληρωμένο. Συμφωνώ με όλα. Αν θυμάσαι στη γενική συνέλευση είχαμε μια διαφορά ως προς το αν μονάδες ΤΕΜ που μπαίνουν στο σύστημα μέσα από κοινωφελή εργασία βλάπτουν ή όχι το σύστημα.

Για μένα σε αυτή τουλάχιστον τη φάση το θέμα είναι περισσότερο τεχνικό από την εξής άποψη. Μπορεί η σκέψη για απόδοση κοινωνικής εργασίας στην κοινότητα να είναι συμβατή με ένα σύστημα τοπικού νομίσματος?

Θεωρητικά η απάντηση είναι όχι, όπως έγραψα και σε μια δική μου δημοσίευση όταν κάθε μέλος έχει άπειρα ΤΕΜ δεν έχει κανένα κίνητρο να κάνει συναλλαγές οπότε δε λειτουργεί το σύστημα.

Σε αυτή τη λογική έχεις δίκιο ότι δεν μπορούν να μπαίνουν επιπλέον ΤΕΜ στο σύστημα, όχι για κάποιους ιδεοπολιτικούς λόγους αλλά απλά από την λογική ενός οικονομικού συστήματος που έχει κανόνες από την ίδια του την ύπαρξη.

Στην επόμενη συνάντηση της συντονιστικής θα το βάλω το θέμα για συζήτηση.

Εμείς στο Βόλο έχουμε εμπνευστεί από τα LETS, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι είναι ιερές αγελάδες. Η τοπική δυναμική μπορεί να μας οδηγήσει και σε δρόμους λίγο ή περισσότερο διαφορετικούς.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 02, 2011 2:02 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 10:30 pm
Δημοσιεύσεις: 4
Τοποθεσία: Βόλος
Καλημέρα και από μένα :)

Θα ήθελα να θυμίσω 2 βασικά πράγματα κατά την γνώμη μου.

α) Τα περισσότερα πράγματα είναι εργαλεία. Εμείς είμαστε που τα χρησιμοποιούμε για "καλό" ή για "κακό".

β) Αν θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να σκέφτεσαι διαφορετικά.

Στην προκειμένη περίπτωση και στο θέμα που αντιμετωπίζουμε για τα "παραπανίσια" ΤΕΜ, έχω να πω τα εξής, βασισμένα στης προαναφερθείσες αρχές μου.

Τα μαθηματικά και τους αριθμούς, τους χειρίζονται οι άνθρωποι. Δεν κάνουν οι αριθμοί άπληστο έναν άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι άπληστος και χειρίζεται προς όφελός του τους αριθμούς. Όταν λοιπόν "κατασκευάζεις" ένα οικονομικό σύστημα, μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις και να μην είναι βασισμένο πάνω στα παλιά πρότυπα. Έτσι λοιπόν, οι μαθηματικοί αριθμοί που λεγόταν τόκοι μπορούν να γίνουν δείκτες κοινωνικής προσφοράς κ.ο.κ.

Το ανέφερα στην συνέλευση και το ξαναλέω και τώρα... ΕΜΕΙΣ κανονίζουμε το πως θα χρησιμοποιηθεί το αριθμητικό πλεόνασμα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 03, 2011 8:51 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Καλημέρα ξανά. Είναι δύσκολο για όλους μας να φανταστούμε τη λειτουργία ενός οικονομικού συστήματος που είναι πέρα για πέρα διαφορετικό από το σημερινό. Το δικό μας δίκτυο και άλλα παρόμοια δεν είναι παρά πειράματα και θα έλεγα και ψάξιμο στο σκοτάδι.

Επομένως όταν βαδίζουμε σε ένα δύσκολο δρόμο χρειαζόμαστε εργαλεία. Χρειαζόμαστε την εμπειρία των άλλων, αλλά χρειαζόμαστε και τη δική μας την έμπνευση. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι τα λάθη. Φοβάμαι πολύ περισσότερο τη στασιμότητα και την απραξία.

Σε σχέση με την κοινωφελή εργασία ή για να το πω διαφορετικά την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να μπλέξουμε δημιουργικά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένας τρόπος είναι υπηρεσίες του δήμου να γίνουν μέλη του Δικτύου και να παρέχονται υπηρεσίες προς τα μέλη του Δικτύου κοστολογημένες με ΤΕΜ. Ένα παράδειγμα θα ήταν η ΔΕΥΑΜΒ. Στη συνέχεια η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να αξιοποιεί τα ΤΕΜ για να "αγοράζει" εργασία ή να τα δίνει σαν μπόνους σε υπαλλήλους ή σε εθελοντικές οργανώσεις.

Δεν έχω ακόμα καταλήξει σε πιο ποσοστό και σε τι μέγεθος είσοδος ΤΕΜ στο σύστημα αποτελούν κίνδυνο για το ίδιο το σύστημα, πέρα από θεωρητικό πλαίσιο για το οποίο έγραψα την προηγούμενη φορά.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 03, 2011 12:47 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Παρ Ιαν 28, 2011 12:12 am
Δημοσιεύσεις: 22
Καλημέρα Γιάννη και Unic. Μια βασική λειτουργική αρχή του LETS είναι ότι ως σύστημα αμοιβαίας πίστωσης (mutual credit) η νομισματική μονάδα δημιουργείται μονάχα την ώρα της συναλλαγής. Δηλαδή ενώ στο σύστημα βλέπουμε άθροισμα 0 και κάθε ατομικός λογαριασμός είναι 0, με το που πάρω εγώ κάτι από εσένα αμέσως έχω -10 ΤΕΜ και εσύ +10 ΤΕΜ. Οι 10 μονάδες λοιπόν που ανταλλάξαμε δεν υπήρχαν αλλά δημιουργήθηκαν την ώρα της συναλλαγής μας. Βέβαια το συνολικό άθροισμα του συστήματος εξακολουθεί να είναι (και πρέπει να είναι) 0. Άρα λοιπόν δημιουργία μονάδων LETS από το πουθενά δεν μπορεί να υπάρχει -εξ΄ορισμού- σε ένα σύστημα LETS. Όπως λες και εσύ: Δεν είναι στη λογική του. Γιατί αν αυτό γινόταν τότε η μονάδα LETS δε θα έπαιρνε την αξία των υπηρεσιών και προϊόντων που ανταλλάζουν τα μέλη μεταξύ τους αλλά αυτή θα οριζόταν επίσης ανάλογα με την ποσότητα των ίδιων των μονάδων-LETS. Αυτή η διαδικασία θα ήταν κάτι σαν πληθωρισμός, όπου θα αύξανε η προσφορά χρήματος που θα οδηγούσε στην μείωση της αξίας του και άρα στην αύξηση των τιμών των αγαθών από τα ίδια τα μέλη.

Αν συμφωνούμε σε αυτό, από εκεί και πέρα τεχνικά το ζήτημα μπαίνει ως εξής: Επιθυμούμε την παρουσία Λογαριασμού Συστήματος (System Account) ή όχι;

Αν πούμε όχι, τότε αυτό που μπορεί να γίνει είναι όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν ΤΕΜ για κάτι, τα αφαιρούν από το λογαριασμό τους. Δηλαδή αν σε μία από αυτές τις κοινωνικές δράσεις θέλουμε να δώσουμε από 100 ΤΕΜ σε 3 ανθρώπους και συμφωνήσουμε 10 μέλη να το κάνουμε, τότε θα πρέπει από εμάς τους 10 να αφαιρεθούν 30 ΤΕΜ από τους προσωπικούς μας λογαριασμούς και να πιστωθούν στους συγκεκριμένους 3 προσωπικούς λογαριασμούς. Σε περίπτωση που αυτή η ενέργεια ομόφωνα αποφασιστεί από το δίκτυο, τότε αφαιρείται το ίδιο ποσό από όλα τα μέλη. Αυτός ο τρόπος για να λειτουργήσει προϋποθέτει ότι κάθε φορά που θα προκύπτει μια τέτοια ιδέα θα συζητιέται και θα βλέπουμε όλοι ποιοι θέλουν να συμμετέχουν.

Αν πούμε ναι, τότε αυτός ο Λ.Σ. που θα δημιουργηθεί θα είναι σαν ένας ακόμα ατομικός λογαριασμός. Αν Χ όλα τα μέλη, θα υπάρχουν Χ+1 λογαριασμοί στο σύστημα. Και θα πρέπει το άθροισμα όλων των λογαριασμών των μελών συν τον Λ.Σ. να ισούται με μηδέν. Θα πρέπει τότε να ορίσουμε πως γεμίζει ΤΕΜ αυτός ο λογαριασμός διότι ως συλλογικό εργαλείο δεν θα μπορεί να προσφέρει/πουλήσει προϊόντα/υπηρεσίες όπως τα φυσικά πρόσωπα-μέλη του δικτύου. Συνήθως ο θεσμός της μηνιαίας (ή εξαμηνιαίας) συνδρομής μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Έπειτα θα πρέπει να ορίσουμε ποιες είναι οι υπηρεσίες προς το δίκτυο στις οποίες αυτός ο λογαριασμός δίνει ΤΕΜ σε κάποια από τα μέλη του. Εφόσον ο Λ.Σ. είναι κοινός και ανήκει σε όλα τα μέλη του δικτύου, πρέπει να αποφασίζει η Γ.Σ. για τα παραπάνω. Προφανώς αυτός ο τρόπος στηρίζεται στο ότι θα γίνονται προτάσεις προς τη Γ.Σ. και εκεί θα αποφασίζεται το που θα δίνονται ΤΕΜ με τις αποφάσεις αυτές να έχουν ίσως και μια συγκεκριμένη χρονική ισχύ.

Αυτές για μένα είναι τεχνικά δύο περιπτώσεις ώστε και η βασική λειτουργική αρχή να ισχύει και να επιτευχθεί αυτό για το οποίο συζητάμε. Θα προσπαθήσω να έρθω στην επόμενη συντονιστική. Για το θέμα που συζητάμε πάντως -από τη στιγμή που έχει ήδη ξεκινήσει το δίκτυο- πιστεύω ότι αρμόδια για να καταλήξει σε κάποια απόφαση δεν είναι η συντονιστική αλλά η Γενική Συνέλευση των μελών. Στην οποία όμως τα μέλη οφείλουν να είναι ενημερωμένα (μέσω κάποιας ημερησίας διάταξης μάλλον) για το θέμα. Και αυτό γιατί το ζήτημα της παρουσίας ή μη ενός Λ.Σ. είναι δομικό και θεμελιώδες το οποίο καθορίζει αρκετά την λειτουργία αλλά και την μορφή του δικτύου ΤΕΜ και μας αφορά όλους Για αυτό θα πρότεινα ότι αυτή η απόφαση (όπως και κάθε άλλου τέτοιου τύπου) να λαμβάνεται με τη δυνατότερη συναίνεση (π.χ. ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3). Βέβαια αν η συντονιστική μπορεί να κάνει κάποια προπαρασκευαστική εργασία, τότε ακόμα καλύτερα.

Όσο αφορά αυτό που λες στο 2ο μήνυμά σου για τη ΔΕΥΑΜΒ, σίγουρα όσοι περισσότεροι οργανισμοί και επαγγελματίες μπουν στο δίκτυο τόσο το καλύτερο. Αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί καταρχάς με ποια ιδιότητα θα μπουν ιδίως αν αναφερόμαστε σε δημοτικούς οργανισμούς. Αλλά η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι μακρινό και προέχουν πολύ σημαντικότερα θέματα. Γενικά θα έλεγα ότι μπορεί κάποιος (ή η συντονιστική) να «φτιάχνει» νέα πράγματα και να τα εισάγει στο δίκτυο αλλά αν δεν ενημερώνονται σωστά τα μέλη και δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει τότε δεν έχει κανένα νόημα. Για κάθε νέο βήμα είναι απαραίτητη η κατανόηση του προηγούμενου.

Υ.Γ. Παρατηρώ ότι χρησιμοποιείτε την φράση «οικονομικό σύστημα» αναφερόμενοι στο LETS. Προφανώς και δεν είναι. Ένα οικονομικό σύστημα είναι αρκετά πιο πολύπλοκο. Το LETS είναι ένα εναλλακτικό/συμπληρωματικό σύστημα ανταλλαγών.

Έχει επεξεργασθεί από τον/την sael στις Σαβ 05 Φεβ, 2011 1:25 am, 1 φορά


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 04, 2011 9:30 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Γρηγόρη είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις και στα περισσότερα συμφωνώ. Το θέμα ενός κοινωφελούς λογαριασμού είναι μια καλή λύση και θα την βάλω για συζήτηση ως προς το τεχνικό της κομμάτι στη συντονιστική. Συμφωνώ ότι η απόφαση για το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού πρέπει να είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης. Μιας και ήταν μια δική σου πρόταση θα έλεγα να έρθεις στη συντονιστική να την αναπτύξεις περισσότερο και βέβαια να την εισηγηθείς στην επόμενη γενική συνέλευση.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 02, 2011 7:58 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Για να επαναφέρω το θέμα σε συζήτηση ιδιαίτερα τώρα που έρχεται και γενική συνέλευση θα έλεγα ότι:

1. το ίδιο το Δίκτυο μπορεί να έχει ένα κοινωφελή λογαριασμό στον οποίο τα μέλη μπορούν εθελοντικά να συνεισφέρουν για την παραγωγή κοινωφελούς έργου. Αυτό είναι μια μετακίνηση σημαντική από την προηγούμενη θέση όπου λέγαμε ότι το Δίκτυο μπορούσε να "γεννάει" ΤΕΜ. Ένας τέτοιος λογαριασμός στην ουσία είναι ο πρόδρομος ενός ταμείου ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε ΤΕΜ

2. Φορείς όπως ο δήμος Βόλου και οι υπηρεσίες του μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο ανταλλαγών αρκεί να κατανοήσουν τη σημασία με την προσφορά έξυπνων υπηρεσιών και προϊόντων. ΠΧ, έκπτωση σε υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα σε ευρώ και στη συνέχεια δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης ΤΕΜ.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 20, 2012 10:49 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που έγραψα κάτι σχετικό με το θέμα που συζητάμε σε αυτό το σημείο του φόρουμ (έχω γράψει αλλού) και θάθελα να επικοινωνήσω τις τελευταίες σκέψεις μου.Σίγουρα το δίκτυο μας έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα LETS, αλλά οι πειραματισμοί μας νομίζω ότι τουλάχιστον προσπαθούν να πάνε πέρα από αυτό. Θα πάω κατ' ευθείαν σε αυτό που θεωρώ ως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Δικτύου μας, αυτό που έχει να κάνει με τη δημιουργία ΤΕΜ από το πουθενά. Ποια είναι η θεωρητική βάση για ένα τέτοιο άλμα? Βασικά η πίστη ότι κάθε άνθρωπος έχει μια αξία εκ γενετής η οποία μάλιστα αυξάνεται με την επένδυση σε γνώση και εμπειρία η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί η να μειωθεί από κανένα οικονομικό σύστημα (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα όπου οι άνθρωποι λογίζονται σαν απλά χρήσιμα ή όχι μέρη μέρη μιας μηχανής που δουλεύει για την εξυπηρέτηση όχι του κοινού συμφέροντος αλλά του μερικού και του ιδιωτικού). Αυτή η ατομική αξία όταν συνενώνεται δημιουργεί την κοινοτική αξία και όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και η κοινότητα ανθρώπων που είναι το άθροισμα των ατομικών αξιών έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη συλλογική της αξία με μόνο περιορισμό τα όρια που βάζει το φυσικό περιβάλλον και φυσικά και η ίδια η κοινότητα. Επομένως μια κοινότητα ανθρώπων έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη συλλογική αξία πέρα από τους περιορισμούς που βάζει το υπάρχον σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί την ανθρώπινη αξία κατά βούληση και με βάση της δικές του ανάγκες αναπαραγωγής του.

Η έκφραση αυτής της συλλογικής αξίας είναι το ζητούμενο. Δηλαδή πως αυτό μπορεί να γίνει δυνατό μέσα στο υπάρχον οικονομικό σύστημα. Εκεί έρχονται τα τοπικά δίκτυα που αποτελούν πλατφόρμες κοινωνικής αλλαγής. Η κοινότητα μας επομένως μπορεί να αποφασίσει να εξωτερικεύει ένα μέρος αυτής της συλλογικής της αξίας ώστε τα μέλη της να ζήσουν με ποιότητα και όχι μίζερα και στο περιθώριο. Η δημιουργία ΤΕΜ επομένως δεν είναι από το πουθενά αλλά εκφράζει ακριβώς την ανάγκη ή την πρόθεση μιας κοινότητας, της κοινότητας του ΤΕΜ να ζήσει με αξιοπρέπεια, χρησιμοποιώντας τόσα ΤΕΜ όσα χρειάζεται για να ζήσει καλά.

Επομένως δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Βάζουμε στο σύστημα τόσα ΤΕΜ όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει ικανοποιητικά δημιουργώντας συλλογικά αγαθά. Η δημιουργία των ΤΕΜ σχετίζεται με τη δημιουργία αγαθών και υπηρεσιών στο φυσικό χώρο ύπαρξης του δικτύου. Με άλλα λόγια η δημιουργία ΤΕΜ είναι αποτέλεσμα προσφοράς στην κοινότητα σε τέτοιο βαθμό που τα μέλη της κοινότητας μπορούν να αλληλεπιδρούν οικονομικά με επάρκεια και θάλεγα και αφθονία. Το πόσα ΤΕΜ μπαίνουν μέσα στο σύστημα είναι περισσότερο τεχνικό θέμα και έχει να κάνει με τον αριθμό των μελών, το ανώτατο όριο ανά μέλος, την κυκλοφορία τους στο σύστημα κλπ. Αυτό που έχει σημασία είναι σε αντιδιαστολή με τα LETS, ότι το σύστημα παράγει αγαθά για την κοινότητα και με τον τρόπο αυτό παράγει ΤΕΜ που στη συνέχεια διευκολύνουν τις συναλλαγές έχοντας παράλληλα με το ατομικό και ένα κοινωνικό θετικό αποτέλεσμα

Έχει ενδιαφέρον ότι υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα που προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει αυτή την ενδόμυχη ανθρώπινη αξία στο λεγόμενο ελάχιστο εισόδημα που όλοι οι άνθρωποι θάπρεπε να λαμβάνουν ανεξαιρέτως επαγγέλματος ή οποιαδήποτε άλλο περιορισμό. Επομένως για μας στο ΤΕΜ η πρόκληση είναι ακριβώς αυτή.. να κάνουμε την υπέρβαση και να πάμε πέρα από τα LETS τα οποία όπως και πολλά άλλα δίκτυα με χρήση τοπικών νομισμάτων λειτουργούν συμβατικά Σε ένα άλλο κείμενο θα περιγράψω πιο τεχνικά θέματα σχετικά με τους λογαριασμούς και γενικά τη διαδικασία που αφορά τη δημιουργία ΤΕΜ που περιέγραψα ώστε να είναι πιο σαφές σε όλους πως μπορεί να εξελιχθεί το υπάρχον σύστημα χρηματοδότησης υπηρεσιών με ΤΕΜ με ένα πιο ολοκληρωμένο τρόπο.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 10, 2012 12:50 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Η είσοδος ΤΕΜ στο σύστημα έχω επιχειρηματολογήσει ότι όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά απεναντίας είναι θετικό στοιχείο τόσο για το Δίκτυο όσο και για τα μέλη του.

Η καταπολέμηση της ανεργίας έχει θεωρηθεί μια από τις αποστολές του Δικτύου ΤΕΜ οπότε και θα εστιαστώ σε αυτό. Το σύστημα μας δεν είναι σε αυτή την περίπτωση ένα απλό σύστημα καταγραφής των συναλλαγών αλλά αναλαμβάνει έναν επιπλέον ρόλο κοινωνικού διαμεσολαβητή.

Δύο είναι τα πεδία δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το ένα είναι οι ίδιες ανάγκες του Δικτύου και το δεύτερο είναι οι ανάγκες της ευρύτερης κοινότητας. Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η πληρωμή με ΤΕΜ εργασιών του Δικτύου χωρίς μέριμνα για ισοσκέλιση κάποιου λογαριασμού, στην δική μας περίπτωση μόνο ένας είναι ο λογαριασμός αυτός στον οποίο μπαίνουν οι μηνιαίες κρατήσεις, τότε μπορώ να υποθέσω ότι έχουμε δεχτεί ότι το Δίκτυο ισάγει ΤΕΜ χωρίς υλικό αντίκρισμα.

Το επιχείρημα ότι ο λογαριασμός απλά είναι χρεωστικός, δηλαδή ότι θα πρέπει κάποια στιγμή τα ποσά που πληρώνονται να μπουν στο λογαριασμό του Δικτύου μέσα από τις εισφορές των μελών στο μέλλον, είναι αρκετά αδύνατο και μάλλον προσχηματικό. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να υπάρχει ένας άλλος τρόπος διαχείρισης που θα βασιζόνταν πάνω σε στοιχεία προϋπολογισμού σε ετήσια βάση, δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε από τη μια μεριά στήλη με τα αναμενόμενα έσοδα και από την άλλη στήλη με προϋπολογισμό εξόδων. Τα δύο αυτά θα έπρεπε να είναι ισοσκελισμένα. Αν δεν είναι θα έπρεπε να υπάρχει έκθεση-εκτίμηση για το έλλειμμα και να υπάρχει μια πρόβλεψη πως μπορεί να καλυφθεί ας πούμε τον επόμενο χρόνο.

Αν κάποιος δει αυτή την πρακτική με τη συμβατική οπτική δεν είναι παρά μια αναπαραγωγή του υπάρχοντος ελλειμματικού μοντέλου από το οποίο πάσχει η Ελλάδα, δηλαδή έχουμε ανεξέλεγκτα έξοδα και ελλειπή μέριμνα για τα έσοδα μας. Επομένως είναι αναγκαίο να δούμε τη διαδικασία της πληρωμής ΤΕΜ από το σύστημα σαν μια διαδικασία η οποία χρειάζεται εξορθολογισμό. Δηλαδή χρειάζεται ξεκαθάρισμα για το τι αποτελεί αυστηρά διοικητική δουλειά απαραίτητη για τη λειτουργία του Δικτύου, πχ γραμματεία, ομάδα αγοράς, κλπ..

Στην περίπτωση αυτή γίνεται αυτό που είπα παραπάνω, δηλαδή καταθέτουμε στη ΓΣ προϋπολογισμό εσόδων δαπανών. Αυτό όμως το ξαναλέω δεν αποτελεί κάποια φοβερή καινοτομία. Είναι απλά μια βασική λειτουργία διοικητικής οργάνωσης Τώρα για τις περιπτώσεις των υπηρεσιών προς τα μέλη του Δικτύου που δεν καλύπτουν διοικητικές ανάγκες , όπως πχ για παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως ήδη αποφασίστηκε, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Εδώ προσπαθούμε να μιμηθούμε τη λειτουργία ενός κράτους πρόνοιας, δηλαδή καλύπτει διοικητικές θέσεις και εισάγει και πολιτικές πρόνοιας οι οποίες θα πληρωθούν με δανεικά και ενδεχόμενα και αγύριστα. Ουσιαστικά λέει το Δίκτυο (χωρίς έστω και στοιχειώδη εκτίμηση κόστους οφέλους αυτή τη στιγμή) ότι θα παρέχω υπηρεσίες στα μέλη μου και το κόστος θα το μεταφέρω στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά χρησιμοποιούμε πόρους από το μέλλον στο παρόν, όπως και η κλασική οικονομία.
Το συγκεκριμένο μοντέλο γίνεται ακόμα πιο προβληματικό αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για εργασία στην κοινότητα. Επομένως ή πάμε σε ένα κλασικό μοντέλο των LETS όπου το Δίκτυο κάνει απλά διαμεσολάβηση μεταξύ των μελών του και με μια ελάχιστη διοίκηση ή πάμε σε ένα μοντέλο όπου το Δίκτυο γίνεται εκτός από διαμεσολαβητής και μέσο παρέμβασης τόσο εσωστρεφώς προς τα μέλη όσο και προς την κοινότητα.

Αν όμως έχουμε στο μυαλό μας το δεύτερο είναι αναγκαίο να είμαστε ξεκάθαροι τι αυτό σημαίνει. Για μένα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν δύο λογαριασμοί. Ο ένας θα είναι αυτός της διοίκησης και θα λειτουργεί όπως περιέγραψα παραπάνω. Ο άλλος θα είναι λογαριασμός πρόνοιας ή κοινοτικός λογαριασμός. Από αυτόν τον δεύτερο λογαριασμό θα μπορεί να γίνει η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ή κοινωνικής εργασίας.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο το έχω περιγράψει αλλού για ένα τέτοιο εγχείρημα. Εδώ αρκεί να πω ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι συλλογικός και η προίκα του Δικτύου μας με την οποία μπορεί να χρηματοδοτούνται έργα για την κοινότητα (γέφυρες με την κοινότητα που βρίσκεται το Δίκτυο) ή δράσεις υποστήριξης των ίδιων των μελών (πχ. Πρόνοια για τα μέλη του).

Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι μέχρι τι ποσό δικαιούται να έχει ένας τέτοιος λογαριασμός. Μπορεί το ποσό να είναι άπειρο? Το πιο λογικό θα ήταν το ποσό να υπακούει σε κάποια λογική η οποία πχ λέει. Δεχόμαστε ότι μπορούμε σαν Δίκτυο να δημιουργήσουμε ΤΕΜ από το πουθενά τα οποία ΤΕΜ θα εκφράζουν ακριβώς την επιθυμία του Δικτύου να έχουν τα μέλη μας τα απαραίτητα αγαθά για αξιοπρεπή διαβίωση.

Το ατομικό αυτό δικαίωμα στην ευημερία όταν ενωθεί γίνεται συλλογικό δικαίωμα και εδώ είναι που είναι εφικτό κατά τη γνώμη μου να ποσοτικοποιήσουμε την ποσότητα των ΤΕΜ μέσα από μια συμφωνημένη κοινωνική σύμβαση. Έτσι για παράδειγμα μια τέτοια σύμβαση μεταξύ των μελών του Δικτύου θα μπορούσε να είναι η εξής. Κάθε μέλος του Δικτύου με την εγγραφή του δικαιούται 300 ΤΕΜ ας πούμε το μήνα. Από δω υπάρχουν διαφορετικές επίσης προσεγγίσεις. Πχ είτε το μηνιαίο αυτό ποσό υπάρχει αποκλειστικά στον κοινωφελή λογαριασμό ή ένα μέρος πάει απ ευθείας στους λογαριασμούς των μελών με ένα ανώτατο πλαφόν.

Απλά το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μεγάλο διότι θα είναι αντικίνητρο στην λειτουργία του Δικτύου. Οπότε και προτιμάται η πρώτη επιλογή, δηλαδή να μπαίνει το ποσό απ ευθείας στον κοινωφελή λογαριασμό. Άρα συμπερασματικά το Δίκτυο ΤΕΜ έχει δύο λογαριασμούς. Ο ένας για καθαρά κάλυψη διοικητικών εξόδων και ο άλλος για τα. Ο δεύτερος αποτελείται από το ποσό που θα συμφωνηθεί στη ΓΣ και θα αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων ποσών που κάθε μέλος μας δικαιούται σαν ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Σεπ 07, 2012 11:53 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Εισήγηση για τα οικονομικά του Δικτύου

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε μια επιχειρηματολογία σχετικά με το αν είναι επιτρεπτό μέσα στο σύστημα του ΤΕΜ να εισάγονται νέα ΤΕΜ «από το πουθενά» μόνο με την παροχή χρήσιμης εργασίας για την κοινότητα. Ήμουν από αυτούς που επιχειρηματολόγησα υπέρ μιας τέτοιας κατεύθυνσης με το αιτιολογικό ότι:

Α. έτσι έχουμε πόρους να χρηματοδοτήσουμε δράσεις στην κοινότητα και να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας
Β Βοηθάμε τη ρευστότητα μέσα στο δίκτυο του ΤΕΜ ειδικά για εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα να κερδίσουν ΤΕΜ με άλλο τρόπο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα που παρ’ ότι δεν είναι ακριβώς όπως το έχω περιγράψει παραπάνω κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή έχει αποφασιστεί για τις ανάγκες του Δικτύου να χρηματοδοτούνται τα μέλη των ομάδων εργασίας με 6 ΤΕΜ την ώρα.

Αυτό το σύστημα ήταν χρήσιμο που δοκιμάστηκε αλλά πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει τα όρια του και στη θέση του πρέπει να μπει ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα που να απαντάει σε μια σειρά από νέες ανάγκες.

Συνοπτικά η πρόταση μου προβλέπει τη δημιουργία δύο λογαριασμών ως εξής¨

Α λογαριασμός για τη διαχείριση των συνδρομών των μελών. Από αυτό το λογαριασμό θα πληρώνονται τα μέλη των ομάδων για δράσεις που αφορούν τη διαχείριση του Δικτύου και θα γίνονται μετατροπές σε ευρώ.
Β λογαριασμός ο οποίος θα είναι ο λογαριασμός κοινωνικής εργασίας και ασφάλισης και θα διαχειρίζεται ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο ήμισυ του ανώτατου ορίου ανά μέλος. Δηλαδή αν έχουμε 1000 μέλη και το ανώτατο πιστωτικό όριο είναι 2.000 τότε ο λογαριασμός ασφάλισης και πρόνοιας θα έχει 1.000.000 ΤΕΜ

Εξηγήσεις

Α. Ο λογαριασμός της διοίκησης και της τεχνικής υποστήριξης δεν μπορεί να είναι άπειρος. Θα πρέπει να υπολογιστεί το ετήσιο έσοδο και με βάση αυτό θα γίνει προγραμματισμός των αναγκαίων δαπανών σε ΤΕΜ. Έτσι για παράδειγμα αν τα μέλη είναι 1.000 και η μηνιαία συνδρομή 2 ΤΕΜ, τότε το ετήσιο διαθέσιμο ποσό είναι 2χ 12χ1.000=24.000. Άρα έχουμε να ξοδέψουμε 24.000 το χρόνο.

Αν το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τις εκτιμούμενες ανάγκες τότε θα πρέπει να αυξηθεί η μηνιαία συνδρομή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός των εργασιών μέχρι το τέλος του έτους αρχικά και μεσοπρόθεσμα για το 2013 και στη Γενική συνέλευση να αποφασιστεί το ύψος της μηνιαίας συνδρομής.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός της προσφερόμενης εργασίας μέσω των ομάδων στη βάση ενός ετήσιου προϋπολογισμού και εισήγησης για το έργο που θα αναληφθεί. Επίσης από αυτό τον λογαριασμό θα είναι δυνατόν να μετατραπούν ΤΕΜ σε ευρώ σε περίπτωση που κάποιοι (μη μέλη του δικτύου) θελήσουν να αγοράσουν προϊόντα στην αγορά μας.

Β. όπως είπα παραπάνω ο λογαριασμός ασφάλισης και κοινοτικής εργασίας είναι αυτός για την υποστήριξη των μελών που έχουν ανάγκη και για οτιδήποτε αφορά έργο υπέρ της κοινότητας και των πολιτών, πχ κοινωνικό ιατρείο. Στον λογαριασμό αυτό μπαίνουν τόσες μονάδες ΤΕΜ όσα και τα μέλη χ 1.000 ( προτείνω παράλληλα αύξηση του πιστωτικού πλαφόν από 1.200 σε 2.000). Αυτές οι μονάδες δημιουργούνται από το πουθενά αλλά η αξία τους εκφράζεται με κοινωνικό έργο.

Όπως έχω γράψει και σε άλλα σημειώματα κάθε άνθρωπος έχει μια αξία την οποία η κοινότητα στην οποία ανήκει αποφασίζει να εξωτερικεύσει. Η αξία αυτή έχει αναγνωριστεί και από κλασικούς οικονομολόγους οι οποίοι επιχειρηματολογούν υπέρ ενός ελάχιστου σταθερού εισοδήματος ανεξάρτητα από την εργασία το οποίο καταβάλλεται από το κράτος.

Ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τη σταθερότητα του συστήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο τα επιπλέον ΤΕΜ κάθε φορά θα βγαίνουν από την κυκλοφορία. Τόσο η διεθνής εμπειρία όσο και σύγχρονα ρεύματα οικονομολόγων προτείνουν σαν την πιο αποτελεσματική μέθοδο αυτή του αρνητικού επιτοκίου. Δηλαδή κάθε λογαριασμός χρεώνεται σε μηνιαία βάση, πέρα από τη συνδρομή του και ένα επιτόκιο. Δηλαδή κάθε μήνα τα ΤΕΜ που υπάρχουν στο λογαριασμό θα μειώνονται κατά ένα ποσοστό που θα αποφασιστεί.

Η πρόταση μου είναι το ποσοστό αυτό να είναι της τάξης του 3%. Με τον τρόπο αυτό επομένως επιτυγχάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το ένα είναι η απόσυρση από την κυκλοφορία των ΤΕΜ που έχουμε εισάγει μέσω του δεύτερου λογαριασμού και το πιο σημαντικό δίνουμε ώθηση στην κυκλοφορία των ΤΕΜ αφού πλέον υπάρχει σημαντικό κίνητρο για να επιταχυνθούν οι συναλλαγές

Η εξαμηνιαία συνδρομή των 5 ευρώ παραμένει σε ισχύ.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν την παρακολούθηση του συστήματος και επομένως προτείνω παράλληλα με τα παραπάνω τη δημιουργία ομάδας οικονομικής υποστήριξης τριών ατόμων στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ταμίας που θα είναι ο συντονιστής. Τα μέλη της ομάδας οικονομικής στήριξης θα ορίζονται από τη διαρκή συνέλευση και η θητεία τους θα είναι ενός έτους



Γιάννης Γρηγορίου.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 10 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com