Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Κυρ Απρ 14, 2024 6:30 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 8 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 08, 2011 8:27 am 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Νιώθω την ανάγκη να ξεκινήσω μια μικρή κουβέντα με όλα τα μέλη για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε το Δίκτυο να δουλέψει. Είναι και αυτό όπως όλα τα πράγματα στη ζωή... θέλει την προσοχή του. Ειδικά τώρα στην αρχή αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε.. δηλαδή συναλλαγές. Αγοράστε με ΤΕΜ ότι χρειάζεστε. Υπάρχουν ήδη πολλά πράγματα. Διαφημίστε προϊόντα και υπηρεσίες.

Ενημερωτικά μέσα στη βδομάδα θα έχουν τυπωθεί και οι εντολές πληρωμών οπότε θα διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο το σύστημα.

Ενθαρρύνεται φίλους και γνωστούς να μπουν και εξηγήστε τους τη χρησιμότητα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 15, 2011 8:10 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Φεβ 15, 2011 6:04 pm
Δημοσιεύσεις: 1
Καθώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ σε συγκέντρωση μέχρι τώρα, έχω 2 θέματα:

- Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια αναφορά για την αξία που αντιπροσωπεύει 1 ΤΕΜ ;
Όπως λέμε "εργατοώρα" και σε αναφορά με αυτή να "τιμολογούνται" τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους εθελοντές;

- Είναι δυνατόν να υπάρχει προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς να αναγράφονται "τιμές";
Πολλές φορές και ο συνδυασμός αμοιβής σε ΤΕΜ και ΕΥΡΩ δεν φαίνεται ορθολογιστικός.
Πιστεύω πως αυτό επιτρέπει σε πολλούς να "συμμετέχουν" απλά για να κάνουν έμμεση διαφήμιση.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 17, 2011 6:07 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Παρ Ιαν 28, 2011 12:12 am
Δημοσιεύσεις: 22
Αντρέα χαίρομαι που βάζεις αυτά ακριβώς τα θέματα διότι είναι λογικά τα επόμενα ακριβώς που θα έπρεπε να συζητηθούν, ιδίως από τη στιγμή που μας προβληματίζει το θέμα με την αμοιβή μέσα από το δίκτυο και μέσα από έναν κοινό λογαριασμό συστήματος. Λοιπόν οι σκέψεις και η προσωπική μου γνώμη, σαν απλό μέλος:

-Α- Στο δίκτυο ΤΕΜ -μέχρι στιγμής- δεν έχει οριστεί η αξία της μονάδας ΤΕΜ σε σχέση με την εργασία αλλά έχει αφεθεί στην προσωπική κρίση του καθένα βάση της ισοδυναμίας 1 ΤΕΜ=1 Ευρώ. Δηλαδή αν είσαι ελαιοχρωματιστής, τότε μπορείς να προσφέρεις την εργασία σου για 2 ξύλινες πόρτες κοστολογώντας την σύμφωνα με αυτό που εσύ πιστεύεις ότι αξίζει και -προφανώς- σκεπτόμενος και σε ευρώ. Με άλλα λόγια η αξία της εργασίας σου -εκφρασμένη σε ΤΕΜ- δίνεται από εσένα τον ίδιο και μόνο. Εγώ από τη μεριά μου μπορώ να σου στείλω μήνυμα και να σου πω: "Μπορείς να κόψεις κάτι; Με ενδιαφέρει η προσφορά σου αλλά την βρίσκω ακριβή". Εσύ, προφανώς, έχεις κάθε δικαίωμα να δεχτείς το "παζάρι" μου ή να το απορρίψεις.

Υπάρχει όμως και ένα "υβριδικό" μοντέλο LETS -ψάξε για το IthacaHour στο google- όπου το ΤΕΜ δεν συσχετίζεται με το ευρώ αλλά ολόκληρη η ομάδα ΤΕΜ θα μπορούσε να αποφασίσει να ορίσει την αξία της εργασίας σε σχέση με το ΤΕΜ ή θα μπορούσε να ορίσει το 1 ΤΕΜ σε σχέση με κάποια ποσότητα εργασίας. Το δεύτερο είναι αυτό που λες, δλδ να πούμε 1 εργατοώρα=1 ΤΕΜ. Σε αυτή την περίπτωση εισάγεται κάτι νέο στην οπτική μας ότι δηλαδή ανταλλάζουμε εργατοώρες, λειτουργούμε ως Τράπεζα Χρόνου και ίσως ότι δεχόμαστε την αρχή της εργασιακής ισονομίας όπου η μία εργατοώρα κάποιου -π.χ. κηπουρού- ισούται με μία εργατοώρα ενός άλλου -π.χ. ιατρού-. Το πρώτο είναι να πούμε ότι θεωρούμε για κάθε μέλος ότι 1 ώρα εργασίας αξίζει π.χ. 10 ΤΕΜ. Σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην άλλη- μπορούμε να έχουμε και διάφορους "συντελεστές". Για παράδειγμα για οικιακή εργασία ο συντελεστής Σ=0.8 άρα 1 ώρα οικιακής εργασίας=8 ΤΕΜ. Ενώ π.χ. για αγροτική εργασία ο συντελεστής Σ=1.2 άρα 1 ώρα αγροτικής εργασίας=12 ΤΕΜ.

Λοιπόν προσωπικά πιστεύω ότι αφού το δίκτυο ξεκίνησε έτσι, ας αφεθεί έτσι για τουλάχιστον ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, π.χ. 1 χρόνου. Δηλαδή να μην συσχετισθεί το ΤΕΜ με την εργασία και άρα να το αφήσουμε στο ότι 1 ΤΕΜ = 1 Ευρώ και η αξία κάθε αγαθού να επιλέγεται από αυτόν που κάνει τη προσφορά. Και εννοείται πως υπάρχει και το παζάρι!

Πάντως αυτό που προτείνω δεν σημαίνει -βάση των προσωπικών μου απόψεων- ότι με εκφράζει κιόλας :) Το προτείνω όμως για να είναι πιο εύκολο να το αντιληφθούν υποψήφια/νέα μέλη και άρα να μεγαλώσει γρηγορότερα το δίκτυο. Θα προτιμούσα να έβλεπα την αρχή της αμοιβαιότητας δλδ: Ορίζουμε 1 εργατοώρα=10 ΤΕΜ. Κάθε προϊόν/υπηρεσία κοστίζει όσο τα υλικά του -δλδ έξοδα- συν την αξία των ωρών εργασίας για να φτιαχτεί. Κάθε ώρα εργασίας είτε λαμβάνεται ίση σε αξία με οποιαδήποτε άλλη είτε λαμβάνεται υπόψιν ο "συντελεστής" δυσκολίας που ανέφερα παραπάνω. Ή κάτι παρόμοιο τέσπα που θα το συζητήσουμε όλοι μαζί, θα καταλήξουμε ότι μας εκφράζει και θα το εφαρμόσουμε. Απλά το θεωρώ λίγο δύσκολο για αρχή αυτό. Μπορεί να κάνω και λάθος...

-Β- Για το δεύτερο που βάζεις: Το πρόγραμμα Cyclos που χρησιμοποιούμε σου δίνει τη δυνατότητα να μην αναγράφεις τιμές. Δηλαδή, άμα θες, μπορείς και να χαρίσεις/προσφέρεις δωρεάν κάτι. Το να αναγράφονται τιμές μεικτές -και σε Ευρώ και σε ΤΕΜ δηλαδή- είναι ορθολογικό γιατί όπως αναφέρω και παραπάνω η αξία της εργασίας δίνεται από εσένα μόνο και υπάρχει η αντιστοιχία 1 ευρώ=1 τεμ. Άρα αν προσφέρω κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς το πουλάω και το δίνω 6 ευρώ, μπορώ να το κάνω 3 τεμ+3 ευρώ μέσα στο δίκτυο. Αυτό επίσης βοηθάει τώρα στην αρχή όπου δεν υπάρχει προσφορά όλων των αγαθών από τα μέλη του δικτύου και άρα για να φτιαχτεί/προσφερθεί κάτι έχει έξοδα σε ευρώ. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε κάποιον να κοστολογήσει ένα προϊόν με τέτοιο τρόπο ώστε το μέρος της τιμής σε ευρώ να εκφράζει έξοδα που έκανε και το μέρος της τιμής σε τεμ να εκφράζει την ώρα εργασίας του. Π.χ. αν προσφέρω υπηρεσία μετακόμισης θα κοστολογήσω 10 ευρώ την βενζίνη που ξόδεψα και 30 τεμ τον κόπο μου να έρθω, να φορτώσω, να οδηγήσω και να ξεφορτώσω. Μόλις βρεθεί πρατήριο βενζίνης που θα πουλάει βενζίνη σε ΤΕΜ, τότε η τιμή της υπηρεσίας μου μπορεί να αλλάξει και να πάει σε 40 ΤΕΜ+0 ευρώ.

Το τελευταίο που λες για έμμεση διαφήμιση ομολογώ ότι δεν το πολυκατάλαβα, ίσως να το εξηγούσες καλύτερα; Αν θεωρείς ότι επαγγελματίες ωφελούνται μέσα από το ΤΕΜ, τότε μην ξεχνάς ότι και το δίκτυο ωφελείτε από την παρουσία τους. Βασικά αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Τέσπα θα περιμένω να το εξηγήσεις καλύτερα.

Περιμένω απαντήσεις/απόψεις από σένα και από άλλους σύνΤΕΜους.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 18, 2011 1:05 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
καλά τα λέει ο σύνΤΕΜος !!! :)


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 8:10 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Φεβ 15, 2011 6:04 pm
Δημοσιεύσεις: 1
Τοποθεσία: Λεχώνια Μαγνησίας
Πιστεύω ότι η ισοτιμία 1ΤΕΜ=1€ είναι πολύ λειτουργική και για υπηρεσίες και για πράγματα / προϊόντα – ενώ η ισοτιμία 1ΤΕΜ= 1 ανθρωποώρα κολλάει στις ανταλλαγές / αγοροπωλησίες προϊόντων. Ακολουθώντας το “KISS principle”, προτείνω να το ορίσουμε ως 1ΤΕΜ=1€.

ΜΦΧ
Δημήτρης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 02, 2011 7:41 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 27, 2011 10:15 am
Δημοσιεύσεις: 62
Φίλοι υπάρχουν αρκετές ιδέες και προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και το ρόλο της Μονάδας ΤΕΜ. Νομίζω και εγώ ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να αλλάξουμε κάτι σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να λειτουργήσει το Δίκτυο. Δηλαδή να αρχίσουν να γίνονται συναλλαγές. Για να γίνει αυτό έχω την εντύπωση ότι χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας μια υπέρβαση και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε νέα μέλη. Ακόμη όμως πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να κάνουμε συμφωνίες με μπακάλικα και γιατί όχι με κάποια μάρκετ ώστε να δώσουμε διέξοδο για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης. Όποιος από μας έχει επαφές με κάθε είδους καταστήματα θα πρέπει να τις αξιοποιήσει.

Κάντε προτάσεις !!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 21, 2011 9:46 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 21, 2011 2:58 am
Δημοσιεύσεις: 2
Γεια σας
Καλο θα ηταν να τοποθετηθει ενα ευρετηριο για τα αλλα τοπικα Δικτυα
Ήδη υπάρχουν δίκτυα στην Κατερίνη, στην Λαμία, στην Μυτιλήνη, στην Ροδόπη, στα Χανιά,στο Ηράκλειο, στην Ιεράπετρα, στην Πάτρα, στη Δράμα, στην Κέρκυρα και στην Αθήνα.
Επίσης ξεκινάνε δίκτυα στην Ερέτρια, στην Λάρισα, στην Λήμνο, στην Κω, στο Αγρίνιο, στην Καρδίτσα, στην Καλαμπάκα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 23, 2011 8:56 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Αναρτήθηκαν σύνδεσμοι για τα άλλα δίκτυα στην Ελλάδα εδώ.
Υπάρχουν και δίκτυα που είναι τώρα υπό ίδρυση. Μόλις ενεργοποιηθούν θα αναρτηθούν και αυτά.
Αν ξέρετε κάποιο δίκτυο που δεν αναφέρεται ενημερώστε την ομάδα συντονισμού.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 8 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com