Βήμα Διαλόγου Μελών
https://tem-magnisia.gr/forum_td/

Μοιρολάτρης και ορθολογιστής
https://tem-magnisia.gr/forum_td/viewtopic.php?f=20&t=244
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  ezarkadas [ Τετ Μαρ 27, 2013 8:27 am ]
Θέμα δημοσίευσης:  Μοιρολάτρης και ορθολογιστής

του Νικολάου Ποταμιά (δικηγόρος)

Για τον μοιρολάτρη φταίει η μοίρα του. Γεννήθηκε φτωχός και δεν είχε τις κατάλληλες γνωριμίες. ΄Ετυχε να ζει και σε ένα κράτος αδικημένο, παλιότερα από τους Αμερικανούς και τώρα τελευταία από τη Μέρκελ.
Στην κακή του μοίρα βοήθησαν και οι Εβραίοι με την μασονία. Την άθλησή του δεν την θεωρεί απαραίτητη, άλλωστε δεν έχει χρόνο. Αλλά και την σωστή διατροφή την θεωρεί μάταιο κόπο, αφού όλα τα έχουν ψεκάσει. Για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επικαλείται την βοήθεια του Θεού, τον οποίο βέβαια εξόρισε στους ουρανούς για να μπορεί να κάνει και καμιά παρανομία παραπάνω.

Ο ορθολογιστής ξέρει ότι τα λάθη δεν βρίσκονται στα αστέρια, αλλά στο μυαλό του. Θεωρεί την άθληση και την σωστή διατροφή απόλυτη προτεραιότητα, το θάνατο δε από τροχαίο ως τον πιο άδικο. Γνωρίζει την αξία της γνώσης και το υψηλό κόστος της άγνοιας. Αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και αναμετριέται μαζί της. Βιώνει τις μικρές αιωνιότητες της καθημερινότητας. Ξέρει ότι η ζωή δεν αλλάζει με συνθήματα. Δεν προσδοκά θαύματα από τους πολιτικούς γι αυτό σχεδιάζει μόνος του το μέλλον του. Διαβάζει ιστορία και ξέρει ότι στον κόσμο υπήρχαν πάντοτε ισχυροί που διαφέντευαν τους ανίσχυρους. Στην αρχαιότητα όταν οι Αθηναίοι επιτιθέμενοι στους Θηβαίους συγκρούστηκαν μαζί τους στη μάχη της Τανάγρας και αφού κέρδισαν τη μάχη τους είπαν: εσείς θα υπακούτε σε εμάς και εμείς θα υπακούμε στους Θεούς.

Ο ορθολογιστής δίνει βάση στα κίνητρα των ανθρώπων. Ξέρει τον ορισμό της επιτυχίας, πληρώνει γι αυτή την πραγματική της αξία ,και κυρίως την αναγνωρίζει όταν εμφανίζεται. Ξέρει ότι πολλές φορές η επιτυχία προτιμά να εμφανίζεται σαν αποτυχία. Θεωρεί μόνιμους εχθρούς του τον θυμό και τα πάθη. Γνωρίζει επίσης καλά ότι η ευτυχία δεν κατοικεί στα κότερα και τις βίλες.

Όταν ο ορθολογιστής συγκρουστεί με τον μοιρολάτρη υποχωρεί, γιατί έχει ως παράδειγμα τον Γαλιλαίο. ΄Ετσι γλιτώνει και αυτός και οι ιδέες του.

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/