Όσοι είμασταν στη συνέλευση της 18/05/2012 ξέρουμε τι συζητήθηκε, αλλά τα ονόματα δεν έχουν σημασία, εδώ συζητάμε για ιδέες και όχι για πρόσωπα. Συνοπτικά: Ο Χ. έφερε ένα θέμα για τη σχέση του ΤΕΜ με το δήμο, λέγοντας ότι κάποιος του είπε ότι είδε στην ιστοσελίδα του δήμου να λέει ότι ο δήμος βοήθησε το ΤΕΜ και μπλα μπλα μπλα... και τον ρώτησε εάν το ΤΕΜ ανήκει κατά κάποιον τρόπο ή σχετίζεται με το δήμο. Και με παράδειγμα αυτό, τέθηκε πάλι προς συζήτηση επί της αρχής η σχέση που θα μπορούσε ή θα έπρεπε ή όχι να έχει το ΤΕΜ με το δήμο.
Η "ιστοσελίδα του δήμου" δεν ανήκει στο δήμο, ανήκει στη δημοτική αρχή (όχι στο "δήμο"). Η ευθύνη της "ιστοσελίδας του δήμου" και η διαχείριση αυτής ανήκει στην παράταξη της πλειοψηφίας. Αυτός που έκανε εκείνο το ερώτημα εάν το ΤΕΜ ανήκει στο δήμο, έκανε λοιπόν ένα βασικό σφάλμα κρίσης, και ήρθε ένας άλλος και αναπαρήγαγε το σφάλμα. Έπρεπε να απαντήσει ότι "αυτό που διάβασες δεν είναι αλήθεια αλλά άποψη". Δηλαδή, κάποιος πέταξε μία ανακρίβεια, ένας δεύτερος την αναπαρήγαγε, χωρίς κρίση και διάκριση, και ένας τρίτος ήρθε καπάκι να της δώσει ακόμα μία σπρωξιά προς τα μπρος δίνοντάς της τροφή να μεγαλώσει και ήρθε και απασχόλησε ολόκληρη τη συνέλευση, για να καθόμαστε όλοι για να σπάμε το κεφάλι μας σε διλήμματα για το αν η κότα πρέπει να κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα.
Δημοτική αρχή είναι η παράταξη της πλειοψηφίας, με τις ευθύνες που απορρέουν στο πλαίσιο των θεσμών όπως αυτοί ισχύουν και λειτουργούν. Άλλο ο δήμος, άλλο η δημοτική αρχή και η διαφορά ανάμεσα στα δυο είναι σαν τη διαφορά ανάμεσα στο κράτος και την κυβέρνηση: όπως δεν έχει νόημα να κατηγορήσεις το κράτος για πράγματα που κάνει η κυβέρνηση, έτσι δεν έχει νόημα να εγκαλέσεις το δήμο για πράγματα που κάνει η δημοτική αρχή (εκτός αν διακατέχεσαι από σύνδρομα αυτομαστίγωσης). Δήμος είναι η πόλη, είμαστε όλοι, κι αυτό έχει να κάνει με τη συλλογική δημοκρατική ευθύνη στην οποία είμαστε όλοι μέσα. Στο κάτω κάτω στη δημοκρατία που έχουμε (καλή ή κακή) το ψεύδεσθαι είναι νόμιμο δικαίωμα. Εάν εγώ πω ένα ψέμμα δηλ. κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα και ενώ γνωρίζω ότι δεν ισχύει, δεν έχω ευθύνη έναντι του νόμου για αυτό (μπορεί να υπέχω ευθύνη για ενέργειες που σχετίζονται, όχι όμως για το ίδιο το ψέμμα). Δεν θα γίνουμε εμείς αστυνόμοι ούτε του διαδικτύου ούτε της σκέψης. Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει και γι΄ αυτό μαζί με το δημοκρατικό δικαίωμα του ψεύδεσθαι υπάρχει και η δημοκρατική υποχρέωση της κρίσης! Δημοκρατία σημαίνει ευθύνη, κι ο καθένας έχει την δημοκρατική υποχρέωση να κρίνει αυτό που ακούει και να μην το χάφτει αμάσητο. Όποιος του αρέσει να χάφτει αμάσητα πράγματα, μαζί με τα δημοκρατικά του δικαιώματα ας ξανασκεφτεί λιγάκι και τις δημοκρατικές του υποχρεώσεις, γιατί τα πρώτα χωρίς τις δεύτερες αδυνατίζουν επικίνδυνα.
Ξέρουμε πώς λειτουργούμε εδώ και χρόνια μέσα στο ΤΕΜ. Όταν ο Χ. άκουσε την ερώτηση, όφειλε να απαντήσει ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια αλλά άποψη και έλα μόνος σου στο ΤΕΜ, ελεύθερο και ανοιχτό είναι, να διαπιστώσεις μόνος σου ότι αυτό δεν ισχύει". Αντί να κάνει αυτό, και προφανώς επειδή ο ίδιος είχε την ίδια άποψη με την άποψη του ερωτώντος, θεώρησε αυτό ως ευκαιρία για να προωθήσει τη δική του άποψη. Αυτό όμως ήταν περιττό, απλά γιατί έτσι κι αλλιώς λειτουργούμε ανοιχτά και χωρίς αποκλεισμούς και μέσα στο ΤΕΜ κάθε άποψη έχει χώρο να εκφραστεί χωρίς πατερίτσες. Το θέμα έχει τεθεί και στο παρελθόν επανειλημμένα, και ποτέ δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΤΕΜ που να σχετίζεται με αυτό το θέμα. Συνεπώς τίθεται ένα ερώτημα, γιατί συνεχώς κάποιοι το επαναφέρουν γενικά και αόριστα, αφού εάν ποτέ υπάρξει συγκεκριμένο θέμα προφανώς θα συζητηθεί. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η επιμονή δεν επιδέχεται άλλη εξήγηση εκτός από το ιδεολογικό τζιχάντ, κάποιοι δηλ. έχουν πρόβλημα ιδεολογικής υποχονδρίας και φοβούνται μη τυχόν και κολλήσουν κάποιο μικρόβιο.
Από τότε που "απελευθέρωσαν" τη δημόσια τηλεόραση, η προπαγάνδα έκανε άλματα μπροστά: έκανε τους νεοέλληνες εξπέρ στην τέχνη του σκυλοφαγώματος. Διαίρει και βασίλευε, η παλιά καλή συνταγή. Ολημερίς κι ολονυχτίς το γυαλί ταΐζει τους νεοέλληνες θεατρίνους που “διασταυρώνουν τα ξίφη τους”, εκπαιδεύοντάς τους στην κουλτούρα της σύγκρουσης, της πόλωσης, της ασυνεννοησίας, του διαχωρισμού. Μόλις βγεις, οπουδήποτε και οποτεδήποτε και με οποιεσδήποτε συνθήκες, να πεις κάτι δημόσια, οτιδήποτε να είναι ακόμα και το πιο αθώο πράγμα, σε χρόνο μηδέν μια αντιπολίτευση θα σκάσει μύτη από το πουθενά να σε στείλει στο πυρ το εξώτερον. Το ιερό καθήκον πάντα εφικτό: το ραβδί που με βαράς έχει δυο άκρες, λέει η παροιμία, και στο πλαίσιο της πανταχού παρούσας και τα πάντα πληρούσας διαλεκτικής φαγούρας, επιχειρήματα θα βρεθούν. Κάθε ιδεολόγος ξέρει τη δύναμή του. Με τις αγνότερες και αφιλοκερδέστερες των προθέσεων πάντα, δε χάνει την παραμικρή ευκαιρία να υπερασπιστεί το πολυθρύλητο δικαίωμα του βέτο, για να υπηρετήσει, με τις αγνότερες και αφιλοκερδέστερες των προθέσεων πάντα, τον ιερό πόλεμο στον οποίο έχει στρατευθεί: την προστασία της ιδεολογίας του από κάθε εξωτερική προσβολή, από κάθε εξωτερικό μικρόβιο. Μόνο που καθώς δεν υπάρχει μάχη χωρίς απώλειες, αυτή η τζιχάντ συμβαίνει να έχει, με μαθηματική ακρίβεια, παράπλευρες απώλειες.
Αυτοί που ξεκίνησαν το Τοπικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγών, προσπάθησαν, κι αυτοί με τις αγνότερες και αφιλοκερδέστερες των προθέσεων ομολογουμένως, να το κάνουν να ανταποκρίνεται στον τίτλο του. Δεν έβαλαν κανένα φίλτρο στο ποιος συμπολίτης θα μπορεί να συμμετέχει. Το καταστατικό αυτής της προσπάθειας είναι τόσο ξεκάθαρο και τόσο διάφανο, που δε σηκώνει καμία παρερμηνεία για τις προθέσεις και τους σκοπούς του δικτύου, έτσι ώστε αν κάποιος έβγαινε και έλεγε “δεν καταλαβαίνω” θα δικαιούνταν να θεωρηθεί ή βλάκας ή κακόβουλος. Αν λοιπόν κάποιος έβγαινε και έλεγε “εγώ διαφωνώ με το τάδε και αν περάσει αυτό εγώ φεύγω από το δίκτυο” (ακούστηκε κι αυτό), τότε αυτός θα έπρεπε να εξηγήσει με ποια από τις δύο παραπάνω ιδιότητες φλερτάρει. Το ποια από τις δυο ιδιότητες είναι χειρότερη, επαφίεται στις φιλοσοφικές και ηθικές πεποιθήσεις του αναγνώστη.
Εξυπακούεται - άντε ας γραφεί κι αυτό, αφού μερικοί θέλουν και τα αυτονόητα να καταγράφονται – ότι δεν υπάρχει καμία προσωπική αναφορά στην παρούσα έκφραση άποψης, απλώς μόνο προβληματισμός για μια στάση που έχει παρατηρηθεί στην πράξη. Στο κάτω κάτω εκτός από την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στο δίκτυο, όλοι δικαιούμαστε να προσφέρουμε τροφή για σκέψη, έτσι δεν είναι; Πόσο μάλλον όταν αυτή η προσφορά τροφής είναι δωρεάν – ούτε σε ευρώ ούτε καν σε ΤΕΜ. Αφού λοιπόν συνεχίζεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο - άρα θες τροφή για σκέψη – υπάρχει κάτι εύκολο: μια στιγμούλα σκέψου γιατί ήρθες στο δίκτυο, για ποιο λόγο, για ποιο σκοπό. (Εντάξει, μη ξαναγυρίσουμε στις δύο ιδιότητες.) Εκεί είναι η ουσία. Οι θεωρητικές αναζητήσεις έχουν μεγάλη σημασία, όταν υπάρχει στόχευση. Ζούμε στον ίδιο τόπο, έχουμε τις ίδιες ανάγκες, άσπροι μαύροι ψηλοί κοντοί ξανθοί μελαχρινοί φαλακροί μαλλιάδες αριστεροί δεξιοί αμφιδέξιοι νέοι γέροι. Άπαντες. Καθένας να βάλει ένα λιθαράκι, το δίκτυο θα απελευθερώσει ένα τεράστιο δυναμικό αλληλεγγύης που βρίσκεται θαμμένο κάτω από την ταφόπλακα του αυτοκεντρισμού που έχουν πετάξει τα αρπακτικά πάνω στο σώμα της κοινωνίας. Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη, κάθε συμπολίτης χρήσιμος, κάθε συνάνθρωπος δεκτός. Το μόνο μικρόβιο που δεν έχεις να φοβηθείς είναι το μικρόβιο της αλληλεγγύης. Δέξου το και συ και θα είναι καλύτερα για όλους. Στη συγκυρία της κρίσης που περνάμε και τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, ή όλοι μαζί ή κανένας. Ο εσωστρεφής και ο ατομιστής δεν έχουν κανένα μέλλον. Μόνο με συλλογικότητα, αλληλεγγύη, προσφορά, συνεργασία θα γλιτώσουμε. Είναι κατάκτηση, δύναμη και απόλαυση η συνεργασία και η αλληλοωφέλεια ακόμα και με αυτούς που διαφωνείς. Δώσε μας την έμπνευσή σου, πάρε από τη δική μας, τη χρειάζεσαι, γι΄ αυτό έκατσες και διάβασες όλο αυτό, όσο τη χρειάζεται κι αυτός που το ΄γραψε. Τη χρειαζόμαστε όλοι.
ΥΣ. Πάσα ομοιότης με πραγματικές καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική. :-)
|