Ενημέρωση για τη συμμετοχή μου στην συνάντηση Δικτύων για τη λειτουργία τοπικών νομισμάτων στην Τουλούζη, στη Γαλλία.
Στη συνάντηση που έγινε στη Τουλούζη στις 11 και 12 Απριλίου Συμμετείχαν αντιπρόσωποι δικτύων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία τη Γαλλία το Εκουαδόρ και τη Βολιβία. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του δήμου της Τουλούζης ο οποίος κάλυψε και το σύνολο των εξόδων της διακρατικής αυτής συνάντησης.
Στόχος ήταν η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ αντιπροσωπευτικών δικτύων από την Ευρώπη και την Αμερική και η συνεργασία σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάδειξη κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την ίδια την ύπαρξη των δικτύων και την αποτελεσματικότητα τους σαν εργαλεία καταπολέμησης της φτώχειας και ενίσχυσης της αλληλεγγύης.
Οι οικοδεσπότες μας παρουσίασαν ένα πολύ ενδιαφέρον Δίκτυο το οποίο έχει περίπου 900 μέλη και 100 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Έχουν τυπωμένο νόμισμα με ασημοτυπία ασφαλείας και ηλεκτρονικό σύστημα ανάγνωσης. Τα μέλη του Δικτύου αποκτούν τα κουπόνια-νομίσματα αγοράζοντας τα από δύο συνεργαζόμενες ηθικές τράπεζες με ισοτιμία ένα ευρό ένα SOL όπως λέγεται το τοπικό νόμισμα. Για κίνητρο σε αγορές άνω των 20 SOL με αντίστοιχα δίνεται επιπλέον ένα ποσοστό 20% στο ποσό. Τα ευρώ οι τράπεζες τα χρησιμοποιούν για χρηματοδότηση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας με χαμηλό επιτόκιο ή και άτοκα ανάλογα την περίπτωση. Η λειτουργία του δικτύου στην Τουλούζη βασίζεται σε εθελοντική εργασία και σε εργασία τύπου stage ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που πληρώνονται με Ευρώ.
Ο δήμος είναι ένας βασικός χρηματοδότης του εγχειρήματος και στα 2.5 χρόνια λειτουργίας έχει βάλει 150.000 ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο με την Τουλούζη ετοιμάζεται και στην πόλη του Μπρίστολ. (bristolpound.org) Εκεί έχουν σαν στόχο πριν την ανακοίνωση του Δικτύου τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα 1000 μέλη και τις 300 επιχειρήσεις.
Από την Ιταλία ήταν εκπρόσωποι ενός δικτύου με εθνική εμβέλεια και τοπικές ομάδες με το όνομα Archipelago. Το τοπικό νόμισμα είναι το SCEC και λειτουργεί κάπως σαν τον ΟΒΟΛΟ.
Οι εκπρόσωποι από την Ισπανία παρουσίασαν μια πρωτοβουλία σε μια μικρή πόλη στην Καταλονία. Το δίκτυο τους είναι νέο και έχει 150 μέλη. Για τις συναλλαγές χρησιμοποιούν μια κάρτα Α4 την οποία έχουν μαζί τους κάθε φορά και ενημερώνουν όταν κάνουν συναλλαγές και τα δύο μέρη. Στη συνέχεια μια φορά το μήνα τα στοιχεία περνιούνται στον υπολογιστή.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται να υπάρχει ένα κύμα από τοπικές πρωτοβουλίες κάθε είδους σε όλη την Ευρώπη που εστιάζεται στην τοπική ανάπτυξη μέσα από τη χρήση τοπικού νομίσματος. Οι κινήσεις αυτές είτε εστιάζονται στο κομμάτι της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπως στην Τουλούζη και το Μπρίστολ, είτε είναι περισσότερο πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης λιγότερο εστιασμένες στην επιχειρηματικότητα. Σε όλες τις περιπτώσεις φάνηκε ότι υπήρχε συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε περιπτώσεις όπως στην Τουλούζη πολύ μεγάλη με απ’ ευθείας χρηματοδότηση της προσπάθειας, των εξόδων σε ευρώ, δημιουργία στο δήμο ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης του εγχειρήματος. Με δύο λόγια φαίνεται ότι η ανάπτυξη των τοπικών δικτύων για τη χρήση τοπικής μονάδας να είναι εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Παράλληλα και αυτό είναι το ενδιαφέρον όλοι τόνισαν το στοιχείο της αλληλεγγύης σαν συστατικό στοιχείο των τοπικών δικτύων και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στην τοπική κοινωνία για να έχει μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα
Ο τρόπος που δουλεύουμε στο Βόλο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μετά την παρουσίαση που έκανα και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο που έχουμε αναπτύξει το Δίκτυο μας και τη δυναμική του. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Ευρωπαϊκού Δικτύου με προσωρινό συντονιστή το Δίκτυο της Τουλούζης. Δήλωσα διαθεσιμότητα για συμμετοχή σε ομάδα εργασίας για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου.
|