Θέματα για γενική συνέλευση
Γενική κατηγορία: Οικονομικά Δικτύου
Επιμέρους θέματα
1. Απόφαση για δημιουργία και λειτουργία δύο λογαριασμών από το Δίκτυο (δες εισήγηση) 2. Απόφαση για να είναι δυνατή η μετατροπή ΤΕΜ σε ευρώ (δες εισήγηση) 3. Απόφαση για αύξηση του ανώτατου ορίου από 1.200 σε 2.000 ΤΕΜ 4. Απόφαση για την υιοθέτηση αρνητικού επιτοκίου στους λογαριασμούς των μελών (δες εισήγηση) 5. Απόφαση για σύσταση οικονομικής επιτροπής 6. Απόφαση για πλαίσιο λειτουργίας ομάδων εργασίας σε σχέση με τα οικονομικά τους (δες εισήγηση)
Εισήγηση για τα οικονομικά του Δικτύου
Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε μια επιχειρηματολογία σχετικά με το αν είναι επιτρεπτό μέσα στο σύστημα του ΤΕΜ να εισάγονται νέα ΤΕΜ «από το πουθενά» μόνο με την παροχή χρήσιμης εργασίας για την κοινότητα. Ήμουν από αυτούς που επιχειρηματολόγησα υπέρ μιας τέτοιας κατεύθυνσης με το αιτιολογικό ότι:
Α. έτσι έχουμε πόρους να χρηματοδοτήσουμε δράσεις στην κοινότητα και να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας Β Βοηθάμε τη ρευστότητα μέσα στο δίκτυο του ΤΕΜ ειδικά για εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα να κερδίσουν ΤΕΜ με άλλο τρόπο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε υιοθετήσει ένα σύστημα που παρ’ ότι δεν είναι ακριβώς όπως το έχω περιγράψει παραπάνω κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή έχει αποφασιστεί για τις ανάγκες του Δικτύου να χρηματοδοτούνται τα μέλη των ομάδων εργασίας με 6 ΤΕΜ την ώρα.
Αυτό το σύστημα ήταν χρήσιμο που δοκιμάστηκε αλλά πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει τα όρια του και στη θέση του πρέπει να μπει ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα που να απαντάει σε μια σειρά από νέες ανάγκες.
Συνοπτικά η πρόταση μου προβλέπει τη δημιουργία δύο λογαριασμών ως εξής¨ Α λογαριασμός για τη διαχείριση των συνδρομών των μελών. Από αυτό το λογαριασμό θα πληρώνονται τα μέλη των ομάδων για δράσεις που αφορούν τη διαχείριση του Δικτύου και θα γίνονται μετατροπές σε ευρώ. Β λογαριασμός ο οποίος θα είναι ο λογαριασμός κοινωνικής εργασίας και ασφάλισης και θα διαχειρίζεται ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο ήμισυ του ανώτατου ορίου ανά μέλος. Δηλαδή αν έχουμε 1000 μέλη και το ανώτατο πιστωτικό όριο είναι 2.000 τότε ο λογαριασμός ασφάλισης και πρόνοιας θα έχει 1.000.000 ΤΕΜ
Εξηγήσεις
Α. Ο λογαριασμός της διοίκησης και της τεχνικής υποστήριξης δεν μπορεί να είναι άπειρος. Θα πρέπει να υπολογιστεί το ετήσιο έσοδο και με βάση αυτό θα γίνει προγραμματισμός των αναγκαίων δαπανών σε ΤΕΜ. Έτσι για παράδειγμα αν τα μέλη είναι 1.000 και η μηνιαία συνδρομή 2 ΤΕΜ, τότε το ετήσιο διαθέσιμο ποσό είναι 2χ 12χ1.000=24.000. Άρα έχουμε να ξοδέψουμε 24.000 το χρόνο.
Αν το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τις εκτιμούμενες ανάγκες τότε θα πρέπει να αυξηθεί η μηνιαία συνδρομή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός των εργασιών μέχρι το τέλος του έτους αρχικά και μεσοπρόθεσμα για το 2013 και στη Γενική συνέλευση να αποφασιστεί το ύψος της μηνιαίας συνδρομής.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός της προσφερόμενης εργασίας μέσω των ομάδων στη βάση ενός ετήσιου προϋπολογισμού και εισήγησης για το έργο που θα αναληφθεί. Επίσης από αυτό τον λογαριασμό θα είναι δυνατόν να μετατραπούν ΤΕΜ σε ευρώ σε περίπτωση που κάποιοι (μη μέλη του δικτύου) θελήσουν να αγοράσουν προϊόντα στην αγορά μας.
Β. όπως είπα παραπάνω ο λογαριασμός ασφάλισης και κοινοτικής εργασίας είναι αυτός για την υποστήριξη των μελών που έχουν ανάγκη και για οτιδήποτε αφορά έργο υπέρ της κοινότητας και των πολιτών, πχ κοινωνικό ιατρείο. Στον λογαριασμό αυτό μπαίνουν τόσες μονάδες ΤΕΜ όσα και τα μέλη χ 1.000 ( προτείνω παράλληλα αύξηση του πιστωτικού πλαφόν από 1.200 σε 2.000). Αυτές οι μονάδες δημιουργούνται από το πουθενά αλλά η αξία τους εκφράζεται με κοινωνικό έργο.
Όπως έχω γράψει και σε άλλα σημειώματα κάθε άνθρωπος έχει μια αξία την οποία η κοινότητα στην οποία ανήκει αποφασίζει να εξωτερικεύσει. Η αξία αυτή έχει αναγνωριστεί και από κλασικούς οικονομολόγους οι οποίοι επιχειρηματολογούν υπέρ ενός ελάχιστου σταθερού εισοδήματος ανεξάρτητα από την εργασία το οποίο καταβάλλεται από το κράτος.
Ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τη σταθερότητα του συστήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο τα επιπλέον ΤΕΜ κάθε φορά θα βγαίνουν από την κυκλοφορία. Τόσο η διεθνής εμπειρία όσο και σύγχρονα ρεύματα οικονομολόγων προτείνουν σαν την πιο αποτελεσματική μέθοδο αυτή του αρνητικού επιτοκίου. Δηλαδή κάθε λογαριασμός χρεώνεται σε μηνιαία βάση, πέρα από τη συνδρομή του και ένα επιτόκιο. Δηλαδή κάθε μήνα τα ΤΕΜ που υπάρχουν στο λογαριασμό θα μειώνονται κατά ένα ποσοστό που θα αποφασιστεί.
Η πρόταση μου είναι το ποσοστό αυτό να είναι της τάξης του 3%. Με τον τρόπο αυτό επομένως επιτυγχάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το ένα είναι η απόσυρση από την κυκλοφορία των ΤΕΜ που έχουμε εισάγει μέσω του δεύτερου λογαριασμού και το πιο σημαντικό δίνουμε ώθηση στην κυκλοφορία των ΤΕΜ αφού πλέον υπάρχει σημαντικό κίνητρο για να επιταχυνθούν οι συναλλαγές
Η εξαμηνιαία συνδρομή των 5 ευρώ παραμένει σε ισχύ.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν την παρακολούθηση του συστήματος και επομένως προτείνω παράλληλα με τα παραπάνω τη δημιουργία ομάδας οικονομικής υποστήριξης τριών ατόμων στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ταμίας που θα είναι ο συντονιστής. Τα μέλη της ομάδας οικονομικής στήριξης θα ορίζονται από τη διαρκή συνέλευση και η θητεία τους θα είναι ενός έτους
Γιάννης Γρηγορίου.
|