Θεωρώ απαραίτητο στοιχείο την πρωτογενή παραγωγή ώστε το δίκτυο να είναι βιώσιμο και αυτόνομο.
Τα μέλη του δικτύου πρέπει να παράγουν τα δικά τους προϊόντα για δύο λόγους. Για την δική τους κατανάλωση και δεύτερον για να πωληθούν και να φέρουν έσοδα ώστε το δίκτυο να αγοράζει τα προϊόντα που δεν μπορεί να παράξει. Όπως χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο, μηχανήματα κλπ.
Προτείνω να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια ζητώντας να παραχωρηθούν στο δίκτυο και οι υπόλοιποι χώροι που τώρα βρίσκονται παρατημένοι. Δύο είναι οι λόγοι που πρέπει να γίνει εντός του δικτύου και όχι αλλού, όπως κάποιο χωράφι. 1ος λόγος, το δίκτυο είναι στέκι, εντός της πόλης, κοντά στα λεωφορεία και έχει όλους τους απαραίτητους χώρους. 2ος λόγος, απομάκρυνση σε άλλο μέρος, αυτομάτως σημαίνει κόστος στα μεταφορικά, κάτι που το δίκτυο δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά σήμερα. Αρα πρέπει να κάνουμε με αυτά που έχουμε και να τα αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα και εξυπνα μπορούμε.
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορούν να χρησιμεύσουν ως θερμοκήπια! Χρειάζονται μόνο ένα καθάρισμα, ένα νάιλον για σκέπαστρο και μία σωλήνα νερού. Άρα μπορεί να γίνει ένα οικονομικό ξεκίνημα με σχεδόν μηδενικό κόστος και στην συνέχεια να εξελιχθεί.
Μέσα στα κτίρια μπορούν να γίνουν πολλές καλλιέργειες που δεν απαιτούν χωράφι. Παραδείγματα: 1) Καλλιέργεια μανιταριών. Βρίσκονται σε σάκους με άχυρο και απαιτούν ίσκιο και νερό κάθε 3 μέρες. 2) Πατάτες. Φυτεύονται σε σάκους με χώμα και μπορούν να εγκατασταθούν εντός κτιρίου. 3) Υδροπονία. Φυτά όλων των τύπων που μεγαλώνουν χωρίς χώμα μέσα σε νερό. Σε συνδυασμό με ιχθυοκαλλιέργεια ψαριών του γλυκού νερού, δεν απαιτείται η χρήση λιπασμάτων, καθώς τα απόβλητα των ψαριών γίνονται τροφή των φυτών και καθαρίζουν το νερό. 4) Σπιρουλίνα. Φύκι το οποίο μεγαλώνει μέσα στο νερό και χρειάζεται μόνο ήλιο. 5) Σκόρδο. Φυτρώνει παντού.
Πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός καλλιεργειών που να καλύπτουν δύο προϋποθέσεις: 1ον Την μεγάλη παραγωγή αγαθών - Στους χώρους του δικτύου - Χωρίς την απαίτηση ακριβών εργαλείων. 2ον Είδη τα οποία μπορούν να πωληθούν στο εμπόριο και έχουν μία καλή τιμή πώλησης. Εντός Βόλου - Στην υπόλοιπη Ελλάδα - και για εξαγωγή.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το δίκτυο μπορεί να παράγει το δικό του ρεύμα για να καλύπτει όλες τις ανάγκες του καθώς και για να πουλάει στην ΔΕΗ αν χρειαστεί.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που όλοι πάνω ή κάτω γνωρίζετε. Ενδεικτικά αναφέρω... 1) Υπάρχει γεννήτρια παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος 1500rpm 50Hz 3x380V / 3x660V 10kw - 4500zł (1125 Euro) – Βάρους 60kg. Προσαρμόζετε σε ανεμόμυλο.
2) Υπάρχει γεννήτρια καθαρού υδρογόνου. Διασπάει το νερό και καταναλώνει το υδρόγονο που προέρχεται από την διάσπαση. Προσαρμόζεται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτοκίνητα, μηχανάκια κλπ.
3) Ατμομηχανή. Κινείται από νερό που ζεσταίνεται από το ήλιο ή από την καύση βιομάζας (υπολείμματα της γεωργικής παραγωγής). Μπορεί να κινήσει άλλες γεννήτριες που θα παράγουν ρεύμα, όπως η 1).
Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από την συνέλευση, θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω βήματα:
1) Ερώτημα στο πανεπιστήμιο ώστε να παραχωρηθούν στο δίκτυο και οι υπόλοιποι χώροι. 2) Να ζητηθεί η συνεργασία και η συνδρομή του πανεπιστημίου στο όλο επιχείρημα. 3) Να ζητηθεί η συνεργασία και η συνδρομή των ατόμων που συμμετέχουν στην κατάληψη Τερμίτα. 4) Εχοντας την έγκριση όλων των συμμετεχόντων, μπορεί να γίνει η έναρξη του επιχειρήματος.
Διευκρίνηση: - Τα προϊόντα που θα παράγονται θα ανήκουν στο δίκτυο και όχι ατομικά. Θα διατίθενται στα μέλη του δικτύου, είτε δωρεάν, είτε σε χαμηλές τιμές αγοράς με ΤΕΜ. - Μέρος της παραγωγής θα πωλείται σε ευρώ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εξόδων και επέκτασης του δικτύου.
Παρακαλώ για την συζήτηση του θέματος στην συνέλευση και για την ψήφιση του.
Σας ευχαριστώ,
Ηλίας Ζαρκάδας
_________________ 1) Ο άνθρωπος που λέει "δεν γίνεται" δεν πρέπει να σταματάει τον άνθρωπο που προσπαθεί να το κάνει.
2) Υπάρχουν άνθρωποι που σπέρνουν και θερίζουν και άνθρωποι που τρώνε και μαγαρίζουν.
3) Πίστη, Αγάπη, Σοφία, Ελπίδα.
|