Σίγουρα το δίκτυο έχει χαρακτήρα αλληλεγγύης. Αλλα είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων μας για το ποιά μορφή θα έχει και σε ποιους θα απευθύνεται αυτή η αλληλεγγύη. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι "δέκτες" και "δότες" , ντόπιοι, Έλληνες, αλλοδαποί (νομιμοι και μη) , σκύλοι, γάτες κ.τ.λ. Όλοι μας όμως έχουμε τις απόψεις μας και διαφορετικές ανάγκες και θέλω που προσπαθούμε να καλύψουμε. Δεν έχω δεί πάνω απο 2-3 άτομα μεσα στο δίκτυο που προσπαθούν και προσφέρουν αλληλεγγύη με ότι τρόπο μπορούν και χωρίς προσωπικό όφελος... Οι υπόλοιποι είμαστε μέλη κυρίως με σκοπό την κάλυψη κάποιας ανάγκης μας και ίσως ζητάμε πολύ περισσότερα απο όσα προσφέρουμε.
Απο μόνη της η μέθοδος των ανταλλαγών με ΤΕΜ όμως μας εξυπηρετεί όλους. Αν όλοι μας προσφέρουμε κάτι ποιοτικό με ΤΕΜ σίγουρα θα υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση σε κάποια δική μας ανάγκη, ακόμα και αν προσφέρουμε κάτι με σκοπό να επωφεληθούμε εμείς οι ίδιοι αποκτώντας ΤΕΜ η διαδικασία απο μόνη της βοηθάει κάποιον άλλο. Έχουμε όλοι την ευκαιρία να ανοίξουμε το δικό μας "μαγαζάκι" χωρίς φορολογικές υποχρεώσεις και με αυτό να κερδίσουμε ουσιαστικά σε "είδος".
Θέλω να καταλήξω στο ότι δεν μπορούμε να αποβάλουμε αυτή τη δίψα που έχουμε για το κέρδος και το όφελός μας, αλλά μπορούμε , να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να ωφεληθούμε όλοι ταυτόχρονα. Για να έχει πελάτες ένα μαγαζί και να μην κλείσει πρέπει να "προφέρει".
Επίσης χωρίς κανόνες (που να επιβάλλονται) δυστυχώς γινόμαστε αχρείοι , δεν εκτιμούμε αυτό που μας προσφέρεται και δεν προσπαθούμε να βελτιωθούμε , αντίθετα έχουμε την ευκαιρία να αρπάξουμε ότι μας δίνεται, να προκαλέσουμε κακό σε έμας και στους γύρο μας γνωρίζοντας οτι δεν θα υπάρχουν συνέπειες. Οι κανόνες κατα την γνώμη μ πρέπει να είναι απλοί και αυστηροί. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανόνες και τιμωρία των παραβατών, πόσο μάλλον ένα δίκτυο που αποτελείται απο τόσα πολλά και διαφορετικά άτομα. ( Παράδειγμα για τους φιλοξενούμενους, να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος διαμονής (π.χ μέχρι 6 μήνες) ούτε μέρα παραπάνω , η φιλοξενία να έχει τον σκοπό το άτομο να βοηθηθεί σε αρχικό στάδιο ωστε να βρει τον τρόπο να συνεχίσει τη ζωή του, να βρεί κάποια δουλειά, στέγη κτλ. Αν γνωρίζει οτι μπορεί να μείνει επ 'αόριστον θα επαναπαυθεί. Πολύ σημαντικό επίσης να ακολουθεί βασικούς κανόνες όπως την απαγόρευση αλκοόλ, να ξέρει το φιλοξενούμενο άτομο οτι εκτός απο το περιορισμένο χρόνο που έχει αν παραβεί κάποιον απο τους βασικούς κανόνες θα χάσει την βοήθεια που του προσφέρει το δίκτυο. Αν εφαρμοστούν αυτά το άτομο θα αναγκαστεί να προσπαθήσει προς το καλύτερο και λογικά δεν θα έχουμε επαναλαμβανόμενα προβλήματα στον χώρο του δικτύου. ) Και για όλους τους υπόλοιπους φυσικά να ισχύει η καλή διαγωγή. Κάποιος που θα προκαλέσει πρόβλημα π.χ άγριο καυγά ή ζημιά να διαγράφεται απο μέλος αυτόματα (σε καυγά ίσως να τιμωρούνται και οι δυο πλευρές ανάλογα το περιστατικό). Κανόνες θα μπορούσαν να υπάρχουν και για την καθαριότητα , την ποιότητα των ανταλλαγών και τις υποχρεώσεις των μελών προς το δίκτυο.
Δυστυχώς και πάλι αυτά δεν γίνονται συλλογικά (πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες, προθέσεις, ανάγκες...) Νομίζω πως αν δημιουργηθεί μια ομάδα τουλάχιστον με 5 μέλη που θα έχει τον ρόλο της διοίκησης (αστυνόμευσης) ακολουθώντας βέβαια κανόνες που έχουν ψηφιστεί θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την διάλυση... Δεν είναι πολύ ιδεολογικό και αλληλέγγυο ίσως, αλλά κάποιος πρέπει να επιβάλει την τάξη, να μην μας αφήνει να ξεφύγουμε . Χρειαζόμαστε ένα εκτελεστικό όργανο. Ξέρω βέβαια οτι κανένας δεν θέλει να πάρει τέτοιες ευθύνες και να γίνει ο "κακός". Ίσως να αυτοματοποιηθούν οι κανόνες, δηλαδή αφού ψηφιστούν, η εκτέλεση να είναι αυτονόητη και άμεση μέσω του συστήματος. Η ομάδα συντονισμού να επιβάλει επιτόπου την ποινή που θα έχει καθοριστεί στις συνελέυσεις (π.χ διαγραφή μέλους, μείωση ΤΕΜ, κτλ) και σε δύσκολες περιπτώσεις να παίρνουμε όλοι μαζί την ευθύνη και να βοηθάμε.
Δεν ξέρω μήπως μπορούμε να βρούμε κάποιο έτοιμο καταστατικό από άλλο δίκτυο που να έχει δοκιμαστεί και να δείχνει υλοποιήσιμο....
|