Βήμα Διαλόγου Μελών
https://tem-magnisia.gr/forum_td/

3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου
https://tem-magnisia.gr/forum_td/viewtopic.php?f=86&t=421
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  takitsan [ Σάβ Μαρ 05, 2016 12:38 am ]
Θέμα δημοσίευσης:  3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου

Ημερομηνία και τοποθεσία θα ανακοινωθούν

Υπάρχουν διάφορες προτάσεις όπως:
  • Να επιτραπούν συναλλαγές με ποσοστό σε ευρώ και στην Αγορά του Δικτύου. Μέχρι τώρα γίνονται μόνο με ΤΕΜ.
  • Κατάργηση του ποσοστού σε ευρώ σε όλες τις συναλλαγές του Δικτύου. Ευρώ μόνο για υλικά και καύσιμα.
  • Κατάργηση της ισοτιμίας ΤΕΜ με ευρώ.
  • Συσχετισμός της μονάδας με το χρόνο προσφοράς υπηρεσίας, στα πλαίσια της Τράπεζας Χρόνου.
Σε αυτή τη συνάντηση πρέπει να εργαστούμε δημιουργικά και να επιλέξουμε τις παραμέτρους που θα κάνουν το Δίκτυο πιο αποδοτικό για όλους.

Συγγραφέας:  maraki88 [ Τετ Μαρ 09, 2016 12:20 am ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: 3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου

Η εισαγωγή ευρώ μέσα στην αγορά νομίζω είναι τελείως ενάντια στη φιλοσοφία της μονάδας ΤΕΜ...
Το να υπάρχουν αγγελίες στη σελίδα με ποσοστό ευρώ που θα καλύπτει κάποια έξοδα ή μέρος της αξίας ενός προϊόντος είναι οκ! όσοι προτείνουν το ευρώ στην αγορά ας σκευτούν λίγο οτι δεν θα εισπράττουν μόνο... θα πρέπει να πληρώνουν και οι ίδιοι σε ευρώ (και σε αναγκαία είδη)... Κάτι που μπορώ να πάρω από κάποιο μαγαζί με λίγα ευρώ γιατί να το πάρω με σχεδόν τα ίδια ευρώ και ΤΕΜ (και να είναι και μεταχειρισμένο σε ορισμένες περιπτώσεις)?
Επίσης πολύ πιθανό να έχουμε μπελάδες με την εφορία κ.τ.λ... ποιος θα κόβει αποδείξεις? εδώ ρίχνουν πρόστιμα σε γιαγιάδες που πουλάνε 5 ματσάκια μαίδανό στη λαική... Υπάρχουν πολλοί "καλοθελητές" που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ...

Αν έρθουν στο δίκτυο άτομα που θα προσφέρουν περισσότερες και χρήσιμες υπηρεσίες και προιόντα τότε θα υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον σε ανταλλαγές , καθώς και η απόκτηση κέρδους σε ΤΕΜ. (παράδειγμα: Μια οικογένεια που δεν έχει την δυνατότητα να κάνει φροντιστηριακά μαθήματα στα παιδιά της με 8 ή 10 ή παραπάνω ευρώ την ώρα, αν υπάρχει η προσφορά αυτή με ΤΕΜ μπορεί να φέρει π.χ ένα ταψί παστίτσιο στην αγορά να κερδίσει έτσι τουλάχιστον 40 ΤΕΜ με κόστος το πολύ 10 ευρώ. Έτσι θα καλύψει μαθήματα αξίας 40ευρώ δίνοντας μόνο 10ευρώ στην πραγματικότητα... Ετσι και η οικογένεια επωφελείται... και κάποιοι θα φάνε παστίτσιο με ΤΕΜ!!!! ) Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα που μπορεί κάποιος να βγάλει πραγματικό κέρδος (αν είμαι στη συνέλευση θα δώσω και άλλα...)

Συγγραφέας:  joanvag804 [ Κυρ Μαρ 13, 2016 1:54 pm ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: 3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου

Πολύ σωστή!Αυτά πρέπει να ακουστούν στη συνέλευση.Αν καταφέρεις να είσαι παρούσα θα 'ναι πολύ καλό!Αν όχι θα μεταφέρω την άποψή σου!

Συγγραφέας:  Argos [ Τρί Μαρ 15, 2016 4:28 pm ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: 3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου

Και εγω συμφωνώ με την μη χρήση ευρώ στην αγορά. Αν και εχω την εντύπωση οτι η μονάδα δεν εχει την ίδια αντιμετώπιση με το ευρώ πιστεύω οτι θα αλλάξουν αρκετα τα πραγματα εάν γινει μια ενεργητική διαφήμιση των υπηρεσιών και προϊόντων που αγοράζονται με Τεμ.

Ισως εάν μια ομάδα αναλάβει την προώθηση του δικτύου στα μελη μας;

Συγγραφέας:  maraki88 [ Σάβ Μαρ 19, 2016 8:23 pm ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: 3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου

Επίσης ήθελα να προτείνω (μιας και υπάρχει πλεόνασμα σε ΤΕΜ στον λογαριασμό του δικτύου) να υπάρχει ανταμοιβή σε ΤΕΜ σε αυτούς που φέρνουν φαγητό και λαχανικά στην αγορά. θα μπορούσε να είναι μπόνους 10% των πωλήσεων τους ή ανά τεμάχιο κάποια ΤΕΜ ή κάτι τέτοιο.
πιστέυω οτι αυτό που θα "φέρει" το φαγητό στην αγορά θα είναι περισσότερη και ποιοτικότερη προσφορά σε προιόντα και υπηρεσίες. Αλλά ίσως και η ανταμοιβή σε ΤΕΜ να βοηθίσει... (μπορεί να γίνει δοκιμαστικά)

Συγγραφέας:  patata [ Πέμ Ιουν 02, 2016 3:04 pm ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: 3) Οικονομικό Μοντέλο του Δικτύου

Προτείνω την εξής τροποποίηση στο καταστατικό:

"Η εγγραφή στο ΤΕΜ μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία ή μέσω ίντερνετ, κι ο λογαριασμός έχει ±0 ΤΕΜ όριο.
Όταν ο χρήστης πληρώσει τέλος εγγραφής ανάλογα με τις δυνατότητες του, το όριο γίνεται ± το ποσό αυτό σε ΤΕΜ. Το τέλος εγγραφής δύναται να αυξηθεί αυτόβουλα όποτε θελήσει το μέλος, με παράλληλη αύξηση του ορίου του σε ΤΕΜ.
Όταν το μέλος κάνει κάποιο τζίρο, το όριο γίνεται ± 10% του τζίρου αυτού.

Άτομα που το υπόλοιπό τους είναι μεγαλύτερο από το όριό τους (είτε θετικά είτε αρνητικά), θα μπαίνουν σε κόκκινη λίστα, και το δίκτυο θα τους φέρνει σε επαφή για να προσφέρουν ο ένας στον άλλον και να επιστρέψουν εντός ορίων.

Όσοι εργάζονται στο δίκτυο, αμείβονται με τιμή που ορίζεται από τη συνέλευση. Στο τέλος του μήνα τα έξοδα αυτά δημοσιοποιούνται και το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε διαιρείται στα μέλη, ανάλογα με το τζίρο που κάναν τον συγκεκριμένο μήνα.
"


Παράδειγματα σε υπάρχοντα μέλη:
- Άτομο που έχει καταβάλει 20€ (εγγραφή) και τζίρο 0 ΤΕΜ έχει όριο ± 20 ΤΕΜ
- Άτομο που έχει καταβάλει 50€ (εγγραφή και 6μηνιαίες συνδρομές) και τζίρο 8520 ΤΕΜ έχει όριο ± 852 ΤΕΜ
- Άτομο που έχει καταβάλει 0€ έχει όριο ± 0 ΤΕΜ οπότε δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές (0 τζίρο) παρόλα αυτά έχει πρόσβαση στις αγγελίες, για να αποφασίσει αργότερα αν θέλει να συμμετάσχει ενεργά.


Σε τι διαφέρει από το παρόν μοντέλο;
- Το χρεωστικό είναι ίσο με το πιστωτικό.
- Καταργείται το 6μηνιαίο τέλος σε € (που ως τώρα ελάχιστοι καταβάλλουν). Τα € για εξοπλισμό, αναλώσιμα, κλπ, βρίσκονται από τα τέλη εγγραφής αποκλειστικά, πράγμα που κάποιος θα πληρώσει υποχρεωτικά αν θέλει να χρησιμοποιήσει το σύστημα.
- Εφόσον η μηνιαία χρέωση σε ΤΕΜ είναι πλέον μεταβλητή, θα πρέπει τα έξοδα αυτά να εγκρίνονται από τους συμμετέχοντες, και όχι να πληρώνουν όλοι και να ωφελούνται λίγοι.
- πχ Άτομα που εργάζονται στον κήπο μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους στην αγορά του ΤΕΜ και να πληρώνονται από εκεί, χωρίς να χρεώνουν το δίκτυο.
- Άτομα που γράφτηκαν στο δίκτυο αλλά δεν το χρησιμοποιούν, δεν χρεώνονται μέχρι να το χρησιμοποιήσουν. Είναι αποτρεπτικό για κάποιον που γράφτηκε πέρσι, και θέλει να κάνει την πρώτη συναλλαγή φέτος, να ξεκινάει με υπόλοιπο -36ΤΕΜ.
- Η εμπιστοσύνη που αποκτά ένα μέλος (δηλαδή το όριό του), δεν εξαρτάται από το ποιος είναι (ταυτότητα) αλλά με το τι κάνει (τζίρος), το οποίο είναι άμεσα ελέγξιμο από υπολογιστή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (μείωση κόστους λειτουργίας).
- Όπως δεν δείχνουμε ταυτότητα στο εστιατόριο, στο καφενείο και στο ταξί, έτσι δεν χρειάζεται ταυτότητα για την εγγραφή στο δίκτυο. Αυτό προσφέρει επιπλέον ασφάλεια σε σχέση με το ποιος διαχειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, και στα χέρια ποιανού μπορούν να πέσουν αυτά. Αν και μπορεί κάποιος να κάνει διπλοεγγραφή, δεν θα επωφεληθεί απ'αυτό αφού χρειάζεται να πληρώσει τέλος για να ενεργοποιηθεί, και δεν αυξάνεται έτσι το όριο.

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/