Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Σάβ Ιούλ 20, 2024 5:13 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 06, 2013 11:32 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Το καταστατικό του Δικτύου γράφτηκε κατά την ίδρυση από την αρχική ομάδα πολιτών.
Το Δίκτυο πλησιάζει τα τρία χρόνια λειτουργίας και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει πολλές εξελίξεις.
Συμμετέχει μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και ιδιοσυγκρασιών, και κατά συνέπεια μεγάλη ποικιλία απόψεων για το που και πως θα πάει το Δίκτυο.
Από κουβέντες και τοποθετήσεις στις συνελεύσεις, ένας κοινός στόχος που διαφαίνεται είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία.
Το θέμα αυτό μπαίνει για να συζητηθούν οι διάφορες απόψεις και να επανακαθορίσουμε από κοινού όλοι μαζί τους στόχους μας.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 08, 2013 6:29 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Δευτ Φεβ 11, 2013 2:12 pm
Δημοσιεύσεις: 25
Στις 3 εβδομάδες που είμαι μέλος του Δικτύου, έχω διαμορφώσει την γνώμη ότι το Δίκτυο ΤΕΜ είναι ιδανικό για να γίνει ένα εργαστήρι πειραματικής δημοκρατίας.

Μπορεί να γίνει το μοντέλο μικρής κλίμακας όπου εξασκείται η δημοκρατία. Μία μικρή χώρα δυόμιση στρεμμάτων όπου η δημοκρατία προσπαθεί να λειτουργήσει πειραματικά.

Ο σκοπός του Δικτύου ΤΕΜ είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών.

Ο στόχος του Δικτύου ΤΕΜ δεν είναι ξεκάθαρος ακόμη.
Για να λειτουργήσει η αλληλεγγύη, θα πρέπει τα μέλη να εξετάσουν τι κάνουν λάθος σήμερα και να το διορθώσουν σύντομα.

Από τις παρατηρήσεις μου αυτές τις 3 εβδομάδες έχω εξάγει τα εξής συμπεράσματα:

- Μερικά μέλη έρχονται μέσα στο δίκτυο φέρνοντας συμπεριφορές και νοοτροπίες που απέτυχαν έξω στην κοινωνία. Είναι χαζό κάποιος να πιστεύει ότι η λύση που απέτυχε έξω στην κοινωνία, φέρνοντας την εντός του δικτύου ότι θα πετύχει.

- Μερικά μέλη έχουν ιδεολογίες οι οποίες είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, είτε γιατί το μικροκλίμα του δικτύου είναι ακατάλληλο, είτε γιατί είναι χρονοβόρες, είτε γιατί δεν υπάρχει υποδομή.

- Μερικά μέλη δημιουργούν φασαρία και θόρυβο. Πρέπει να γνωρίζουν άπαντες, ότι με τον θόρυβο αποπροσανατολίζονται όλοι, χάνεται πολύτιμος χρόνος σε ανούσια θέματα που δεν προσφέρουν τίποτα και το πιο σημαντικό από όλα, χάνονται τα σημαντικά θέματα.

- Μερικά μέλη που ενώ θέλουν την αλληλεγγύη και αγαπάνε αυτό που κάνουν, ακούγοντας την αντίθετη γνώμη ενός ή δύο ατόμων, απογοητεύονται και σταματάνε να κάνουν οτιδήποτε. Αυτά τα μέλη θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα υπόλοιπα πράγματα και να αφήσουν για αργότερα αυτό το θέμα που υπάρχει αντίρρηση.

Δίνω ως παράδειγμα το κυρίαρχο θέμα ότι ο Ρούντι και το σκυλί βρωμίζουν το δίκτυο και πρέπει να φύγουν.
- Αναρωτιέμαι αν παρατήρησε κανείς ότι ο Ρούντι έτρωγε για τρίτη μέρα μισοβρασμένα μακαρόνια;
- Αναρωτιέμαι αν τάισε κανένας τον σκύλο; Τρώει και αυτός κάθε μέρα.
- Αναρωτιέμαι αν τάισε κανένας την γάτα;
- Αναρωτιέμαι αν ρώτησε κανένας τον Ρούντι μήπως κρυώνει και θέλει καμιά κουβέρτα παραπάνω;
- Αναρωτιέμαι ότι αφού υπάρχουν 100 άτομα στην αγορά, αυτή θα έπρεπε να είναι πεντακάθαρη, ακόμα και αν ο Ρούντι με το σκυλί βρωμίζαν τον χώρο συνέχεια!
- Αναρωτιέμαι αν σκέφτηκε κανένας να πάρει ένα λουράκι για το σκυλί και να το εκπαιδεύσει.


Το συμπέρασμα που αποκόμισα αυτές τις τρεις βδομάδες είναι ότι όλοι λένε ΝΑΙ στην αλληλεγγύη, μα κανείς δεν κάνει τίποτα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Στις ελάχιστες εξαιρέσεις, βάζω τον Χρήστο Μυρωνίδη, που ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ είναι στο δίκτυο και σοβατίζει, φτιάχνει πατώματα με πλάκες, κολλάει πλακάκια, σπάει με κομπρεσέρ μπετά, σκάβει να βρει την αποχέτευση. Όλα αυτά χωρίς βοήθεια από κανέναν (γιατί κανείς δεν βοηθάει).

Αντί λοιπόν να συζητήσετε για το που θα πάει το Δίκτυο, να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά γιατί σχεδόν όλα τα μέλη, δεν νιώθουν ότι το δίκτυο είναι ο δικός τους χώρος. Ερχονται με την νοοτροπία του "πέσε πίτα να σε φάω" και με την νοοτροπία "γιατί να το κάνω εγώ, ας το κάνει αυτός".


Δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για το που πάει το δίκτυο, όταν μία γυναίκα δεν έχει πει "Ρε Ρούντι, να σου βάλω ένα πλυντήριο τα ρούχα" ή όταν ο χώρος του δικτύου εδώ και τρεις εβδομάδες είναι ακαθάριστος ή όταν θέλετε κουζίνα, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι για να αγοραστούν τα απαραίτητα υλικά.

Η Δημοκρατία είναι καλή, αλλά έχει πολλές απαιτήσεις γι' αυτό και δεν την θέλει ο κόσμος.

Σε αυτή την ψηφοφορία πρέπει να ψηφιστεί ένα θέμα με δύο μόνο επιλογές.

1) Μετονομασία του Δικτύου ανταλλαγής και αλληλεγγύης σε "Τζάμπα Καφέ" και συμμετοχή όλων για όσο αντέξει...

2) Τα μέλη να έρχονται καθημερινά με φόρμες εργασίας μέχρι να γίνουν όλες οι εργασίες επισκευών και καθαρισμού.
Τα μέλη να μοιράζονται το κόστος των υλικών για να γίνουν οι εργασίες.


Αν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση από τα μέλη, τότε όλα γίνονται εις μάταιον και είναι πεταμένα λεφτά. Καλύτερα να μην γίνει τίποτα ώστε να μην υπάρχουν περισσότερα έξοδα και σπαταλάμε πόρους που μας τελειώνουν.

Δεν θα κάνω εισήγηση για το θέμα, γιατί είναι δύσκολο να εξηγηθεί προφορικά σε τόσα άτομα. Καλύτερα να τυπωθεί για να το διαβάσουν όλοι και να ψηφίσουν.

_________________
1) Ο άνθρωπος που λέει "δεν γίνεται" δεν πρέπει να σταματάει τον άνθρωπο που προσπαθεί να το κάνει.

2) Υπάρχουν άνθρωποι που σπέρνουν και θερίζουν και άνθρωποι που τρώνε και μαγαρίζουν.

3) Πίστη, Αγάπη, Σοφία, Ελπίδα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 13, 2013 4:16 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 21, 2011 2:58 am
Δημοσιεύσεις: 85
Σκοποί

- Κάλυψη αναγκών, βιοτικές ανάγκες και κοινωνικές - πνευματικές ανάγκες
Στα πλαίσια του Δικτύου τα μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν και να ανταλλάξουν το χρόνο και τις δεξιότητες τους για την αμοιβαία κάλυψη των αναγκών τους. Αυτές μπορεί να είναι από τις βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως τροφή και ρουχισμό, μέχρι τις κοινωνικές και πνευματικές, όπως η ανάγκη για συντροφικότητα, μάθηση, τέχνη, ποιότητα ζωής, ψυχαγωγία.

- Έκφραση της δημιουργικότητας και θετική δράση
Το Δίκτυο είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας, στην οποία τα μέλη με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη συνδιαμόρφωση παίρνουν τις ζωές τους στα χέρια τους και δημιουργούν δομές που φροντίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον, το συνάνθρωπο και τις μελλοντικές γεννιές. Πέρα από τις ανάγκες, δίνεται έμφαση στην ποιότητα, στη συνεχή βελτίωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία.

- Προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών
Το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα βάζει πρώτα τα κέρδη και μετά τον άνθρωπο. Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν νόμους, πολιτικούς, ανθρώπους, το περιβάλλον. Η διαχείριση των πόρων της ανθρωπότητας βρίσκονται στα χέρια λίγων ιδιωτών, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση και να εξυπηρετούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, ηλικίας κλπ.

- Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και η δικτύωση των τοπικών κοινωνικών και οικονομιών, μέσα από θετικές δράσεις που ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, γνώσεων και δεξιοτήτων, εμπειριών, τέχνης εξερευνώντας νέους δρόμους με χρήση αυτοοργανομένων κοινωνικών και συνεργατικών οικονομιών.

- Αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ασθενέστερων είτε για λόγους υγείας, οικονομικούς ή κοινωνικούς. Γιατί αν έστω και ένα μέλος της κοινωνίας μας υποφέρει, κατ' επέκταση υποφέρουμε όλοι μας.

- Συνεργασία με εγχειρήματα και οργανώσεις που προωθούν και ενισχύουν παρόμοιες αξίες με το Δίκτυο μας με σκοπό τη διάδοση της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας

- ΆλλοΒασικές αρχές του Δικτύου - Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους μας

Ισότητα και Ισοτιμία.
Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως. Το Δίκτυο λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Όλοι μαζί αποφασίζουμε και συνδιαμορφώνουμε το Δίκτυο και τις λειτουργίες του. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις συνελεύσεις. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του Δικτύου, πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και αποφασίζει για θέματα που σχετίζονται με το καταστατικό, τον ετήσιο προγραμματισμό δράσης κ.ά. Η συνέλευση συντονισμού πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και μπορεί να λάβει αποφάσεις για τα τρέχοντα θέματα στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη Γενική Συνέλευση. (Λεπτομερής περιγραφή - λινκ)

Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια.
Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται στην συνέλευση συντονισμού, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις, η επικοινωνία και η καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων του Δικτύου. Ανοικτή είναι η πρόσβαση όλων των μελών στα προφίλ των άλλων μελών με δυνατότητα αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συμμετοχή και Αλληλεγγύη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και τη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε.


Όροι συμμετοχής στο Δίκτυο

1. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας αποτελεί Ένωση φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία με σκοπό τη διευκόλυνση φιλικών ανταλλαγών χρησιμοποιώντας ως μέσο την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα, ΤΕΜ.

2. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση του χρήστη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και δείγμα υπογραφής.

3. Τα μέλη του Δικτύου αποδέχονται τα στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές μεταξύ τους να είναι προσβάσιμα από όλα τα μέλη.

4. Τα μέλη του Δικτύου μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να καταγράφουν τις συναλλαγές στον ειδικό ιστοχώρο χρησιμοποιώντας σαν μέσο καταγραφής τη μονάδα ΤΕΜ.

(5. Για κάθε μεταφορά μονάδων ΤΕΜ από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο που πραγματοποιείται σε εξουσιοδοτημένα σημεία πρόσβασης απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση του δικαιούχου του λογαριασμού με υπογραφή.)

6. Όλες οι συναλλαγές με ΤΕΜ καταγράφονται ηλεκτρονικά είτε από τους εμπλεκόμενους χρήστες είτε από τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Μελών στο γραφείο (Κοραή 90) ή στο χώρο της Αγοράς (Παλαιά Βόλου).

7. Οι συναλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και με μηδέν λογαριασμό. Για κάθε μέλος υπάρχει αρχικό χρεωστικό όριο 100 ΤΕΜ, το οποίο θα καλυφθεί στη συνέχεια από το συναλλασσόμενο με παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων σε άλλα μέλη του Δικτύου. Το όριο αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Συνέλευσης Συντονισμού στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που θα καθορίζονται κάθε φορά.

8. Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί να κάνει μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί για οποιονδήποτε λόγο.

9. Ένα μέλος που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Δίκτυο θα πρέπει να φροντίσει να επαναφέρει το λογαριασμό του στο μηδέν.

10. Δεν υπάρχει χρέωση τόκου στους λογαριασμούς. Ωστόσο, κάθε λογαριασμός χρεώνεται αυτόματα από το σύστημα με 3 ΤΕΜ μηνιαίως για την κάλυψη αποκλειστικά εξόδων του Δικτύου. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου μπορεί να αποφασίζεται επιπλέον χρέωση ή και πλήρη κατάργηση της χρέωσης.

11. Η Ομάδα Υποστήριξης Μελών (γραμματεία) δεν μπορεί να δεχθεί να καταχωρήσει αγγελία προσφοράς ή ζήτησης που έχει ρατσιστικό, σεξιστικό, φυλετικό, αντιπεριβαλλοντικό ή παράνομο χαρακτήρα. Σε περίπτωση που μια τέτοια καταχώρηση γίνει με ευθύνη του μέλους, η Ομάδα Υποστήριξης μπορεί να τη διαγράψει και το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στη Συνέλευση Συντονισμού για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των μελών του Δικτύου από απάτες και κατάχρηση της προβολής.

12. Στην ιστοσελίδα του Δικτύου δημοσιεύονται αγαθά και υπηρεσίες των μελών του. Την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα αυτών την έχουν τα συναλλασσόμενα μέλη, τα οποία εκτός των άλλων καλούνται να αξιολογήσουν τη συναλλαγή για ενημέρωση άλλων συναλλασσόμενων.

13. Τα μέλη του Δικτύου έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά με τις πιθανές υποχρεώσεις τους προς την εφορία που προκύπτουν από τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με άλλα μέλη του Δικτύου.

14. Τα μέλη του Δικτύου μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις Συνελεύσεις Συντονισμού, αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις και να θέσουν οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση και απόφαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.

15. Η Συνέλευση Συντονισμού έχει την εξουσιοδότηση να ζητήσει από μέλος του Δικτύου εξηγήσεις για συμπεριφορά που δε συνάδει με τους σκοπούς και τους κανόνες του Δικτύου και εφόσον κριθεί αναγκαίο να διαγράψει το μέλος.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com