Βήμα Διαλόγου Μελών

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Πληροφορίες Εγγραφής

Οδηγίες εισόδου
SSL Certificate
SSL Certificate
Τώρα είναι Σάβ Ιούλ 20, 2024 6:23 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 16, 2013 12:56 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Έχουν περάσει 3 χρόνια από την δημιουργία του Δικτύου από μια ομάδα πολιτών και από τότε έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές. Έχουν περάσει πολύ όμορφες στιγμές, που είδαμε ξεκάθαρα αυτή τη διαφορετική κοινωνία, αλλά και δύσκολες στιγμές με καβγάδες και διαφωνίες. Φυσικά όλα αυτά είναι μέσα στη διαδικασία της ζύμωσης και της εξέλιξης μιας ανοιχτής κοινωνικής δομής.

Το Δίκτυο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης φοιτητών κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Έχει γίνει γνωστό σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγο της προβολής που δέχθηκε η Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, σαν μια λύση που εφάρμοσαν οι ίδιοι οι πολίτες για να ξεπεράσουν με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν.

Είναι μια θετική δράση και μια πρόταση διαφορετικής οικονομικής (και όχι μόνο) οργάνωσης της κοινωνίας με βάση την ισότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Έρχεται να προστεθεί στο κίνημα της συνεργατικής, αλληλέγγυας και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, και σε εκατοντάδες άλλα Δίκτυα και κοινωνικές δομές με παρόμοια προτάγματα που έχουν δημιουργηθεί από άκρη σε άκρη του κόσμου.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να αποφασίσουμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε, και τι θέλουμε να πετύχουμε.

Η συνέλευση καλείται για να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί την μορφή που θέλουμε να έχει το Δίκτυο μας και τους στόχους που θα θέσουμε για το μέλλον.

Παρακάτω μπορείτε να αναρτήσετε τις απόψεις και τις προτάσεις σας για να τεθούν υπόψιν της Γενικής Συνέλευσης πατώντας στο κουμπί Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 16, 2013 10:17 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 21, 2011 2:58 am
Δημοσιεύσεις: 29
Οπότε να υποθέσω ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα που θα συζητηθούν; Γενικά σκεφτόμαστε πως γίνεται να βελτιωθεί περισσότερο το δίκτυο;


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 16, 2013 5:32 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 25, 2011 7:30 pm
Δημοσιεύσεις: 147
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, τις οποίες παραθέτω παρακάτω. Η κεντρική ιδέα είναι να καθορίσουμε καλύτερα τι είναι και τι προσπαθεί να πετύχει το δίκτυο και να ξεκαθαρίσουμε τους όρους συμμετοχής και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών. Όλα όσα αποφασιστούν θα σταλούν στα μέλη ώστε, αν συμφωνούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους. Επίσης, ένας από τους στόχους είναι να ξεκαθαριστούν τα μέλη γιατί έχουμε αρκετά που απλώς γράφτηκαν αλλά δεν είναι ενεργά. Οπότε για να μην τους κουράζουμε με τα email μας, αλλά και να έχουμε μια πραγματική εικόνα για το μέγεθος του δικτύου θα πρέπει να ανανεώσουν ή να διαγραφούν.

Σκοποί

- Κάλυψη αναγκών, βιοτικές ανάγκες και κοινωνικές - πνευματικές ανάγκες
Στα πλαίσια του Δικτύου τα μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν και να ανταλλάξουν το χρόνο και τις δεξιότητες τους για την αμοιβαία κάλυψη των αναγκών τους. Αυτές μπορεί να είναι από τις βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως τροφή και ρουχισμό, μέχρι τις κοινωνικές και πνευματικές, όπως η ανάγκη για συντροφικότητα, μάθηση, τέχνη, ποιότητα ζωής, ψυχαγωγία.

- Έκφραση της δημιουργικότητας και θετική δράση
Το Δίκτυο είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας, στην οποία τα μέλη με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη συνδιαμόρφωση παίρνουν τις ζωές τους στα χέρια τους και δημιουργούν δομές που φροντίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον, το συνάνθρωπο και τις μελλοντικές γεννιές. Πέρα από τις ανάγκες, δίνεται έμφαση στην ποιότητα, στη συνεχή βελτίωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία.

- Προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών
Το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα βάζει πρώτα τα κέρδη και μετά τον άνθρωπο. Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν νόμους, πολιτικούς, ανθρώπους, το περιβάλλον. Η διαχείριση των πόρων της ανθρωπότητας βρίσκονται στα χέρια λίγων ιδιωτών, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση και να εξυπηρετούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, ηλικίας κλπ.

- Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και η δικτύωση των τοπικών κοινωνικών και οικονομιών, μέσα από θετικές δράσεις που ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, γνώσεων και δεξιοτήτων, εμπειριών, τέχνης εξερευνώντας νέους δρόμους με χρήση αυτοοργανομένων κοινωνικών και συνεργατικών οικονομιών.

- Αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ασθενέστερων είτε για λόγους υγείας, οικονομικούς ή κοινωνικούς. Γιατί αν έστω και ένα μέλος της κοινωνίας μας υποφέρει, κατ' επέκταση υποφέρουμε όλοι μας.

- Συνεργασία με εγχειρήματα και οργανώσεις που προωθούν και ενισχύουν παρόμοιες αξίες με το Δίκτυο μας με σκοπό τη διάδοση της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας

- ΆλλοΒασικές αρχές του Δικτύου - Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους μας

Ισότητα και Ισοτιμία.
Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως. Το Δίκτυο λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Όλοι μαζί αποφασίζουμε και συνδιαμορφώνουμε το Δίκτυο και τις λειτουργίες του. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις συνελεύσεις. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του Δικτύου, πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και αποφασίζει για θέματα που σχετίζονται με το καταστατικό, τον ετήσιο προγραμματισμό δράσης κ.ά. Η συνέλευση συντονισμού πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και μπορεί να λάβει αποφάσεις για τα τρέχοντα θέματα στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη Γενική Συνέλευση. (Λεπτομερής περιγραφή - λινκ)

Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια.
Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται στην συνέλευση συντονισμού, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις, η επικοινωνία και η καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων του Δικτύου. Ανοικτή είναι η πρόσβαση όλων των μελών στα προφίλ των άλλων μελών με δυνατότητα αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συμμετοχή και Αλληλεγγύη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και τη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε.


Όροι συμμετοχής στο Δίκτυο

1. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας αποτελεί Ένωση φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία με σκοπό τη διευκόλυνση φιλικών ανταλλαγών χρησιμοποιώντας ως μέσο την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα, ΤΕΜ.

2. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση του χρήστη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και δείγμα υπογραφής.

3. Τα μέλη του Δικτύου αποδέχονται τα στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές μεταξύ τους να είναι προσβάσιμα από όλα τα μέλη.

4. Τα μέλη του Δικτύου μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να καταγράφουν τις συναλλαγές στον ειδικό ιστοχώρο χρησιμοποιώντας σαν μέσο καταγραφής τη μονάδα ΤΕΜ.

(5. Για κάθε μεταφορά μονάδων ΤΕΜ από ένα λογαριασμό σε ένα άλλο που πραγματοποιείται σε εξουσιοδοτημένα σημεία πρόσβασης απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση του δικαιούχου του λογαριασμού με υπογραφή.)

6. Όλες οι συναλλαγές με ΤΕΜ καταγράφονται ηλεκτρονικά είτε από τους εμπλεκόμενους χρήστες είτε από τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Μελών στο γραφείο (Κοραή 90) ή στο χώρο της Αγοράς (Παλαιά Βόλου).

7. Οι συναλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και με μηδέν λογαριασμό. Για κάθε μέλος υπάρχει αρχικό χρεωστικό όριο 100 ΤΕΜ, το οποίο θα καλυφθεί στη συνέχεια από το συναλλασσόμενο με παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων σε άλλα μέλη του Δικτύου. Το όριο αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Συνέλευσης Συντονισμού στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που θα καθορίζονται κάθε φορά.

8. Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί να κάνει μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί για οποιονδήποτε λόγο.

9. Ένα μέλος που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Δίκτυο θα πρέπει να φροντίσει να επαναφέρει το λογαριασμό του στο μηδέν.

10. Δεν υπάρχει χρέωση τόκου στους λογαριασμούς. Ωστόσο, κάθε λογαριασμός χρεώνεται αυτόματα από το σύστημα με 3 ΤΕΜ μηνιαίως για την κάλυψη αποκλειστικά εξόδων του Δικτύου. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου μπορεί να αποφασίζεται επιπλέον χρέωση ή και πλήρη κατάργηση της χρέωσης.

11. Η Ομάδα Υποστήριξης Μελών (γραμματεία) δεν μπορεί να δεχθεί να καταχωρήσει αγγελία προσφοράς ή ζήτησης που έχει ρατσιστικό, σεξιστικό, φυλετικό, αντιπεριβαλλοντικό ή παράνομο χαρακτήρα. Σε περίπτωση που μια τέτοια καταχώρηση γίνει με ευθύνη του μέλους, η Ομάδα Υποστήριξης μπορεί να τη διαγράψει και το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στη Συνέλευση Συντονισμού για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των μελών του Δικτύου από απάτες και κατάχρηση της προβολής.

12. Στην ιστοσελίδα του Δικτύου δημοσιεύονται αγαθά και υπηρεσίες των μελών του. Την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα αυτών την έχουν τα συναλλασσόμενα μέλη, τα οποία εκτός των άλλων καλούνται να αξιολογήσουν τη συναλλαγή για ενημέρωση άλλων συναλλασσόμενων.

13. Τα μέλη του Δικτύου έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά με τις πιθανές υποχρεώσεις τους προς την εφορία που προκύπτουν από τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με άλλα μέλη του Δικτύου.

14. Τα μέλη του Δικτύου μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις Συνελεύσεις Συντονισμού, αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις και να θέσουν οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση και απόφαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.

15. Η Συνέλευση Συντονισμού έχει την εξουσιοδότηση να ζητήσει από μέλος του Δικτύου εξηγήσεις για συμπεριφορά που δε συνάδει με τους σκοπούς και τους κανόνες του Δικτύου και εφόσον κριθεί αναγκαίο να διαγράψει το μέλος.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
 cron
Βήμα Διαλόγου Μελών - Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com