Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Εγχείρημα Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Αφίσα εκδήλωσης

 

 

 

Ο Γιώργος Κολέμπας, πρώην εκπαιδευτικός, οικογεωργός (Πήλιο) και ο Γιάννης Μπίλλας, εκπαιδευτικός, βιοκαλλιεργητής (Τρίκαλα) παρουσιάζουν το βιβλίο τους "Ο Ανθρωπολογικός Τύπος της Αποανάπτυξης - Τοπικοποίησης" και συζητούν για:

- Το αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού
- Την κοινωνική, συνεργατική και αλληλέγγυα οικονομία
- Μια αυτόνομη, δημοκρατική και οικολογική κοινωνία


Η παρουσίαση θα γίνει μπροστά στην ΕΡΑ Βόλου, στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21:00

disobeyvolos_sΔιαδραστικό εργαστήριο για τη μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή

Οι Ηλιόσποροι (δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία) μαζί με την τοπική πρωτοβουλία πολιτών για τη μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή και την υποστήριξη του Δίκτυου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας διοργανώνουν και στο Βόλο ένα διαδραστικό εργαστήριο με τον Γάλλο εκπαιδευτή Ξαβιέ Ρενού στις 19-20-21 Μαρτίου [από τις 18.00 μέχρι 22.00], στην οδό Λαχανά 5, στα παλαιά Βόλου.
Τα εργαστήρια (έκτος του Βόλου, θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) πραγματοποιούνται με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Ξαβιέ Ρενού, Μικρό Εγχειρίδιο για τη πολιτική ανυπακοή (συλλογική μετάφραση επιμέλεια Ηλιόσποροι, εκδόσεις Αντιγόνη) και θα εστιάσουν σε ποικίλες μορφές και τεχνικές μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής, επιδιώκοντας ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό εκστρατειών σύμφωνα με θέματα που θα υποδείξουν οι συμμετέχοντες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα/εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το ημερήσιο πρόγραμμα πριν τα εργαστήρια.
Οικονομική συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (κουτί για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφάς, διαμονής και διατροφής του εκπαιδευτή, με προτεινόμενη συμμετοχή 5 ευρώ το τριήμερο/άτομο.
Δηλώστε συμμετοχή στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank" style="color: #0068cf; cursor: pointer;">
Δυο λόγια για τα εργαστήρια μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής:
Η εκπαίδευση, διαρκεί 3 μέρες και στοχεύει στην εκπαίδευση νέων αλλά και έμπειρων ακτιβιστών (κοινωνικών, περιβαλλοντικών, διεθνιστών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.), στην οργάνωση μη βίαιων δράσεων και στρατηγικών πολιτικής ανυπακοής.
Δείτε ένα σύντομο βίντεο για να πάρετε μια ιδέα:
Ενδεικτικό περιεχόμενο προγράμματος εργαστηρίων:
1. Τα όρια μας, τα όρια της μη βίας.
2. Η διαχείριση της περιστασιακής βίας στη δράση (της δικής μας και του αντιπάλου μας, όποιος και αν είναι).
3. Στοιχεία στρατηγικής.
4. Η μεθοδολογία της μη βίαιης άμεσης δράσης: προετοιμασία, στόχοι, παιδαγωγική μέσω δράσης, προσκοπισμός, σενάριο, εναλλακτικά σχέδια, ενημέρωση, μήνυμα, νομικές εκτιμήσεις, συντονισμός, ασφάλεια, επικοινωνία, συνδιαλλαγή, αξιολόγηση, κλπ. Ρόλοι και καθήκοντα.
5. Το σώμα και τεχνικές/εργαλεία αντίστασης και παρεμπόδισης
6. Παιχνίδι ρόλων και απολογισμός
7. Αν συλληφθείς: Διαδικασία, αστυνομικές τεχνικές, κράτηση, νομική προστασία...
Με ένα παιχνίδι ρόλων βιώνουμε την αστυνομική σύλληψη και τις έρευνες. (http://www.dailymotion.com/video/x8wp15_un-stage-de-resistance-par-les-deso_news#from=embed)
8. Η σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ο Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou) είναι κοινωνικός ακτιβιστής, μέλος πολλών συλλογικοτήτων (Ανυπάκουοι, Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια, Γενοκτονία αλά Γαλλικά). Είναι πρώην συντονιστής της καμπάνιας για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Greenpeace, διαχειρίζεται τον ιστότοπο desobeir.net και οργανώνει σεμινάρια σχετικά με την πολιτική ανυπακοή σε όλη την Ευρώπη.
Έχει γράψει τα βιβλία «Η ιδιωτικοποίηση της βίας» (εκδ. Agone 2006) και το Μικρό Εγχειρίδιο για τη πολιτική ανυπακοή, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τους Ηλιόσπορους και διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή και σε περιορισμένα συλλεκτικά αντίτυπα (από τις εκδόσεις Αντιγόνη) σε συμβολική τιμή για τη στήριξη του συγγραφέα και της οργάνωσης Lesdesobeissants (οι ανυπάκουοι).
ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο...
Ας τελειώνουμε με το αίσθημα της αδυναμίας
Το κράτος έχει πιο πολύ ανάγκη να μας καταθλίβει παρά να μας καταπιέζει
Θέλουμε να νικήσουμε – και θα νικήσουμε. Γιατί πάντα νικάμε στο τέλος. Γιατί αυτοί που θέλησαν ν' αλλάξουν τον κόσμο είχαν πάντοτε δίκιο απέναντι στους αντιπάλους τους, και κατόρθωναν πάντοτε να υπερνικούν τα εμπόδια. Πάντοτε πετύχαμε αυτό που στα όνειρα μας είχαμε φανταστεί, αλλά ποτέ χωρίς να παλέψουμε. Ο κόσμος δεν άλλαξε ποτέ με άλλο τρόπο παρά με την πάλη ενάντια σε αυτούς που δεν έχουν κανένα συμφέρον στον ν' αλλάξουν τα πράγματα, αυτούς που γαντζώνονται στα προνόμιά τους, και έχουν ακόμα ανάγκη την αδικία για να δυναστεύουν...
Το ερώτημα είναι πώς; Δίνουμε την ενέργεια μας παντού προς αναζήτηση μιας διεξόδου, νιώθουμε όλοι ότι έχουμε ανάγκη από μια πραγματικά στρατηγική σκέψη, από μια σκέψη που δε διστάζει να εξερευνήσει νέα μονοπάτια, ακόμα και αν δεν έχουν πατηθεί και επομένως ενέχουν ρίσκα.
Αλλά χωρίς ελπίδα, δεν υπάρχει κινητοποίηση. Και το πραγματικό νόημα αυτού του μικρού εγχειριδίου είναι να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε την ελπίδα.

Meeting2

 

 

 

Ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 Μαΐου, η Συνέλευση Συντονισμού θα γίνεται κάθε Τετάρτη στις 16:00.

 

Η συνέλευση συντονισμού είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη για ισότιμη συμμετοχή στην διαμόρφωση του Δικτύου, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Γίνεται στην Αγορά του Δικτύου, Λαχανά με Αλμυρού, πίσω από τα ΚΤΕΛ στα Παλαιά (χάρτης).

Κεντρική ιδέα στην λειτουργία του Δικτύου είναι η συμμετοχή και η συνδιαμόρφωση.

Ελάτε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!


Ωράριο Αγοράς (από 8 Μαΐου 2013)


Κάθε Τετάρτη από 18:00 μέχρι 21:00

Κάθε Σάββατο από 10:00 μέχρι 14:00 

 

Ελάτε με προϊόντα και υπηρεσίες να ανταλλάξουμε με ΤΕΜ!


map

 

 

πίσω από το ΚΤΕΛ, είσοδος επί της οδού Λαχανά

email

Αγαπητά μέλη και φίλες/οι!
Διαβάστε παρακάτω για τα νέα του Δίκτυου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Ομάδα λειτουργίας Αγοράς
Ομάδα Λειτουργίας Αγοράς
Ζητούνται μέλη για την Ομάδα Λειτουργίας Αγοράς.
διαβάστε περισσότερα...


Ομάδα Ηλεκτρονικής Τεχνικής Υποστήριξης
Ομάδα Ηλεκτρονικής Τεχνικής Υποστήριξης
Ζητούνται μέλη για την Ομάδα Ηλεκτρονικής Τεχνικής Υποστήριξης.
διαβάστε περισσότερα...
Συνδιαμόρφωση κειμένου διακήρυξης δικτύου
Συνδιαμόρφωση κειμένου διακήρυξης δικτύου
Συνδιαμόρφωση του κειμένου διακήρυξης του Δικτύου στο Βήμα Διαλόγου.
διαβάστε περισσότερα...
Σχέση Δικτύου με δήμο
Σχέση Δικτύου με δήμο Βόλου
Συζήτηση για τη σχέση και τη συνεργασία του Δικτύου με το δήμο Βόλου
διαβάστε περισσότερα...