Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Εγχείρημα Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

programma_giortis_print_1L

Μήπως τους αρέσουν τα μπισκότα; Μήπως τους αρέσουν οι κούνιες;
Στα μπισκούνια πιο πολύ απ´ όλα αρέσουν οι γιορτές!
Προσκαλούμε όλους τους μικρούς και τους μεγάλους μας φίλους να γνωρίσουν από κοντά "Τα Μπισκούνια", το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό στέκι στο νομό μας!
Ακολουθεί το προγράμματα της γιορτής οικονομικής ενίσχυσης που θα γίνει αυτήν την Κυριακή 13 Οκτώβριου, στην Αρχιτεκτονική Σχολή Βόλου,
με πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, κουκλοθέατρο, συλλογική κουζίνα, συναυλίες και δώρα για οποίους προλάβουν!

Μπισκούνια εν δράση και κανείς μην το ξεχάσει!
Γιορτή Γνωριμίας με το αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό στέκι «Τα Μπισκούνια» 

Πληροφορίες:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


programma_giortis_print_2L

Αφίσα Οικογιορτής

4η Πανθεσσαλική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

4-6 Οκτωβρίου 2013

πάρκο αγ. Κωνσταντίνου

 

Οι Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια. Ήταν τότε που μια χούφτα συνειδητοποιημένοι αγρότες και παραγωγοί, από όλη την χώρα, ξεκίνησαν να διοργανώνουν κάθε χρόνο μια γιορτή με σκοπό την εξάπλωση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. Οι γιορτές είναι σήμερα, μια εικοσαετία μετά, επίκαιρες όσο ποτέ αφού προτείνουν μια υγιή απάντηση στην παραγωγική, κοινωνική, οικολογική και οικονομική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας και παγκοσμίως. Βασικός στόχος της πανελλαδικής γιορτής (www.oikogiorti.gr) ήταν και είναι η δημιουργία τοπικών γιορτών όπως αυτής που πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά στην πόλη του Βόλου.

 

Η 4η Πανθεσσαλική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας πραγματοποιείται από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο πάρκο του αγ. Κωνσταντίνου. Θα βρεθούμε στο χώρο της γιορτής παραγωγοί από όλη την χώρα για να εκθέσουμε και να διαθέσουμε τα προϊόντα μας, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες γύρω από τον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας, χτίζοντας κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

 

Στο χώρο της γιορτής θα παρουσιαστούν παιδικά αλλά και επιμορφωτικά εργαστήρια και θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα την Παρασκευή η Πανθεσσαλική Οικογιορτή υποδέχεται, με φιλική συμμετοχή, τον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου καθώς και το σχήμα παραδοσιακής μουσικής Τζίτζικες. Το Σάββατο ξεκινάει με ένα σχήμα από την πόλη του Βόλου και έπειτα θα χορέψουμε με τη γνωστή ρέγκε μπάνταOne Drop Fwd. Την Κυριακή θα παιχτεί η θεατρική παράσταση "Αθολέτου" από την ομάδα Προσάναμα και η μέρα θα κλείσει με ροκ τζαμάρισμα.

(είσοδος ελεύθερη για κάθε εκδήλωση)

 

Το πλήρες πρόγραμμα της γιορτής μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα: oikogiortivolos.blogspot.gr 

Ηχητικό σποτ: oikogiortivolos.blogspot.gr/p/blog-page_7694.html

Εργαστήριο στον Κισσό

 

 

Η κοινότητα Καλίκαλος στο Πήλιο οργανώνει εργαστήριο στον Κισσό όπου θα συζητηθούν διάφορα  θέματα που αφορούν τα δίκτυα ανταλλαγών και την κοινωνική/εναλλακτική οικονομία.

Το εργαστήριο ξεκινάει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013.

Το Σαββατοκύριακο ο Leander Bindewald θα συζητήσει τα χρήματα "όπως τα γνωρίζουμε": από που προέρχονται τα χρήματα και πώς δουλεύει το τραπεζικό σύστημα που έχουμε. Με την καθοδήγησή του, θα εξερευνήσουμε τη θεωρία των νομισμάτων: την ιστορία, τους βασικούς στοχαστές και υποστηρικτές, καθώς και τις τοπικές διαφορές. Θα αναρωτηθούμε πως διαφορετικά νομίσματα αρθρώνουν διαφορετικές κοινές αξίες και δημιουργούν διάφορες σφαίρες στις κοινότητες μας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα έχουμε βίντεο κλήση με τον Tom Greco, συγγραφέα του "Χρήμα: Κατανόηση και να δημιουργία εναλλακτικών στο κρατικό νόμισμα".  Με τον Tom θα συζητήσουμε γιατί τα συμπληρωματικά νομίσματα και οι εναλλακτικές λύσεις ανταλλαγής έχουν αποτύχει να ευδοκιμήσουν, και τι πρέπει να γίνει ώστε να καταστούν βιώσιμες και επεκτάσιμες.

Το εργαστήριο του Σαββατοκύριακου (7-8 Σεπτ.) μπορεί να παρακολουθηθεί χωριστά για το ποσό των €50, ή 50 TEM για μέλη του Δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει γεύματα και, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τη διαμονή.

Το κόστος ολόκληρου του εργαστηρίου (7-13 Σεπτ.) είναι €300, ή 240ΤΕΜ και €60 για μέλη του Δικτύου.


Επικοινωνήστε με την ομάδα υποστήριξης για περισσότερες πληροφορίες.

Επίσης περισσότερες πληροφορίες εδώ (μετάφραση από το google εδώ)

Bιώσιμη Οικονομία

Διήμερη συγκέντρωση δικτύωσης και παρακολούθηση
εργαστηρίου στο Kalikalos         Μάιος 31 - Ιούνιος 7, 2013.


Αυτό το διήμερο, καθώς και η βδομάδα που ακολουθεί, είναι μια ευκαιρία για ακτιβιστές που έρχονται από πολύ διαφορετικά μονοπάτια και από διαφορετικές κουλτούρες, να βρεθούν μαζί και να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να γονιμοποιήσουν ιδέες και να αρχίσουν να εφαρμόζουν νέα και βιώσιμα μονοπάτια στην οικονομία.

Ζούμε κάτω από το κράτος ενός  οικονομικού συστήματος  που υπονομεύει την εθνική κυριαρχία, την δημοκρατία και την ατομική  ελευθερία. Είναι ένα είδος καρκίνου, το γεγονός ότι, διεθνείς τράπεζες  και πολυεθνικές εταιρίες αξιοποιούν τους πόρους του πλανήτη με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Πρόκειται για ένα σύστημα όπου είμαστε όλοι μας όλο και βαθύτερα χωμένοι στο χρέος και αυτό είναι θεμελιακά άδικο. Τερατωδώς παραποιεί την ανθρώπινη φύση  κρίνοντας  οτι κινητοποιούμαστε κυρίως από στενό προσωπικό συμφέρον και απληστία. Αντίθετα,μια νέα οικονομία αναδύεται βασιζόμενη στο αδιάσειστο γεγονός πως είμαστε από την φύση μας προγραμματισμένοι για συνεργασία και ενσυναίσθηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να επιφέρουμε μια ριζική αλλάγη στο οικονομικό μας σύστημα και να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο της κοινότητας στα κοινά αγαθά; Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους εαυτούς μας ώστε να δημιουργήσουμε ριζοσπαστικά νέα συστήματα ανταλλακτικής οικονομίας με τοπικό ή διεθνή χαρακτήρα, που να παρακάμπτουν την επικρατούσα τάση του τραπεζικού συστήματος να δημιουργεί αυτά τα τεράστια και ευλόγως ανεξόφλητα χρέη τόσο από ιδιώτες όσο και από τα έθνη;

Σε αυτή την συγκέντρωση θα :

  • Συνδημιουργήσουμε ένα νέο λεξιλόγιο της σύνδεσης, της αλλη λεξάρτησης και της αμοιβαιότητας

  • Οραματιστούμε και θα επανασχε διάσουμε το χρήμα καθώς και τα πιστωτικά συστήματα που θα εξυπηρετούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη

  • Διερευνήσουμε τα επιτυχή πειράματα, για τη δημιουργία μιας οικονομίας της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Ελάτε μαζί μας!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΕΣ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tel: +30 210 923 0491, +30 697 550 2736

www.kalikalos.com/workshops/sustainable-economics.shtml

Συντονιστής Συνεδρίου

O Jonathan Dawson είναι λέκτορας Οικονομικών στο Schumacher College, όπου ηγείται του προγράμματος  μάστερ στα Οικονομικά της Μετάβασης: τη δημιουργία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την υψηλή ευημερία, τις ανθεκτικές  οικονομίες. 

Είναι ο κύριος σχεδιαστής του προγράμματος σπουδών Βιώσιμης  Οικονομίας του ιδρύματος Gaia Education, που έχει εγκριθεί από την UNESCO, ως μια δημιουργική συμβολή του τρέχοντος δεκαετούς προγράμματος του ΟΗΕ "Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη."

Ο Jonathan διατέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κλάδου του Παγκόσμιου Δικτύου Οικολογικών Χωριών (GEN) και ήταν κάτοικος επί σειρά ετών της οικοκοινότητας Findhorn στη Σκωτία.

Τιμή: 240TEM+60€,συμπεριλαμβάνει διαμονή και γεύματα.

Η τιμή για να παρακολουθήσετε μόνο τη διήμερη συνάντηση (Σάββατο  1 Ιουνίου - Κυριακή 2 Ιουνίου) είναι 50 TEM.

(Στην τιμή του διημέρου συμπεριλαμβάνεται η διατροφή αλλά όχι η διαμονή. Έχουμε θέσεις για σκηνές διαθέσιμες και φθηνά δωμάτια μπορούν να ενοικιαστούν στον Κισσό.)

koyzina

Ελλάς το μεγαλείο σου !!!

 Όλα δουλεύουν ρολόι …..

Η Κουζίνας Αλληλεγγύης Βόλου, επί δυόμισι χρόνια προσφέρει λίγο φαγητό με πολλή αγάπη Τρίτη και Παρασκευή στην Πλατεία Πανεπιστημίου, σ’ όποιο συνάνθρωπο το ζητήσει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.
Δυστυχώς χωρίς να έχουμε έως τώρα κανένα κρούσμα ακαταλληλότητας του φαγητού και μετά από μια κακόβουλη καταγγελία επενέβη η Υγειονομική Υπηρεσία με σύσταση να σταματήσει η διανομή φαγητού.
Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τους υπαλλήλους. Θεωρώ ότι ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν το Νόμο διότι δεν είχαμε όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές, παρά μόνο την κουζίνα, όπως κάθε νοικοκυρά που μαγειρεύει για την οικογένειά της.
Με πλημμύρισε όμως το αίσθημα πικρίας και απογοήτευσης και σκέψεις περνούν μέχρι και για απεργία πείνας.
Κάνοντας καθημερινή προσπάθεια για συλλογή τροφίμων θα συνεχίσω να προσφέρω υλικά για φαγητό και ας σκεφτούμε πώς ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ θα καταφέρουν να τα μαγειρέψουν!!!!
Απευθύνομαι στους συνανθρώπους που είναι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ να βοηθήσουν στο χώρο που διαθέτουμε στην ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ κουζίνας με τις απαιτούμενες υγειονομικές προδιαγραφές.
Ελπίζω στην άμεση ανταπόκρισή τους. Η διεύθυνσή μας είναι Κοραή 90, τηλ. 24210-38317, 6974-717412.
Την Τρίτη 13.00 μ.μ. στο σπιτάκι στην Πλατεία Πανεπιστημίου, καλώ τους συμπολίτες μας να δηλώσουν με την παρουσία τους την συμπαράσταση σ’ αυτό το δίκαιο και αλληλέγγυο αίτημα.
Εγώ για σένα.
ο ένας για τον άλλον
ο άνθρωπος για το συνάνθρωπο
όλοι οι άνθρωποι μαζί.
Αλληλεγγύη.
Με εκτίμηση
Αγγελική Ιωαννίτη