Τοπικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Εγχείρημα Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

PELITI_LOGO

seeds_exchseed_exchangeΤοπική ομάδα "Πελίτι" Αλμυρού

Το Σάββατο 18 Μαΐου γύρω στις 5:00 το απόγευμα στο δάσος Κουρί θα συγκεντρωθούμε να γιορτάσουμε για τρίτη χρονιά, να προσφέρουμε – ανταλλάξουμε ‘‘ντόπιους’’, παραδοσιακούς σπόρους, αλλά και απόψεις και σκέψεις για την καλλιέργειά τους.

Η γιορτή μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα γίνει στο μικρό αμφιθέατρο – σκακιέρα και στον γύρω χώρο.

Σκοπεύουμε φέτος να ανταλλάξουμε κατ’ αρχήν σπόρους με τους καλλιεργητές που θα φέρουν τους δικούς τους σπόρους στην γιορτή. Για αυτό θα παραχωρήσουμε το πρώτο ημίωρο στους καλλιεργητές για να αφήσουν τα δικά τους φυτά και σπόρους και να πάρουν πρώτοι αυτοί σπόρους της επιλογής τους. Το αξίζουν πιστεύουμε!

Στις 5:30 περίπου θα ανοίξει ο χώρος για τους επισκέπτες που με τη σειρά προσέλευσης θα παίρνουν ένα αριθμημένο χαρτάκι, το οποίο θα μπορούν να το ανταλλάξουν με σπόρους ή φυτά της αρεσκείας τους.

Ακολουθεί το παζάρι ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει κάθε λογής αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, συσκευές ) που πιάνουν χώρο στις αποθήκες και στα ντουλάπια χωρίς να έχουν καμία αξία χρήσης. Ίσως να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο! Αφήνετε αυτά που φέρνετε και ψάχνετε για κάτι που θα είναι χρήσιμο σε σας.

Θα διαμορφωθεί χώρος όπου τα παιδιά, ίσως και κάποιοι μεγάλοι, θα ζωγραφίσουν θέματα από την φύση με καθοδήγηση και υλικά που θα προσφερθούν.

Στη συνέχεια ψηφίζετε για την καλύτερη από τις φετινές αφίσες της γιορτής, που ετοίμασαν μαθητές των σχολείων της περιοχής μας και παίρνετε την θέση σας στον χώρο του θεάτρου.

Στο αμφιθέατρο θα γίνουν ομιλίες σχετικά με τη διάσωση και διάδοση – διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών. Θα δοθεί χρόνος για ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων ανάμεσα στους ομιλητές και στους ακροατές και γνωριμία με το ‘‘Πελίτι’’ και την τοπική του ομάδα. Ελπίζουμε φέτος να διαθέσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο για εργαστήρια ( π.χ. παρασκευή – προετοιμασία ψωμιού ) απλών, καθημερινών παλιότερα, εργασιών που δυστυχώς κοντεύουν να ξεχαστούν.

Η βασική σκέψη που κατευθύνει την φετινή μας εκδήλωση είναι ότι η επιδίωξη της αυτάρκειας στη διατροφή μας είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη λύση προσωπικών και συλλογικών προβλημάτων.

Ζητάμε, θεωρώντας την πολύτιμη, τη συμμετοχή του καθενός, με τη δική σας άποψη, τη μεταφορά εμπειριών και καλλιεργητικών μεθόδων έτσι που να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός και να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν όλους μας σαν καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων ή έστω σαν καταναλωτές.

Ελπίζουμε επίσης να έχουμε κάποια αξιοπρεπή μουσική κάλυψη και θα κλείσουμε με την ‘‘παραδοσιακή’’ σχεδόν παράσταση Καραγκιόζη.

Καλό θα είναι να φέρει κανείς μαζί του το φαγητό ή ποτό της αρεσκείας του ή της παραγωγής του, να το μοιραστεί με τους διπλανούς του και να μετατρέψουμε τη γιορτή σε ένα μικρό παρεϊστικο γλέντι.

Αμήν….. και πότε!

Για την τοπική ομάδα του Πελίτι,

Αντώνης Παπαλεξανδρής

Καλό, ίσως αναγκαίο, είναι να επικοινωνήσουν οι φίλοι καλλιεργητές μαζί μας πριν τη γιορτή ώστε να ξέρουμε καλά τι θα έχουμε να παρουσιάσουμε, το ίδιο και οι φίλοι που έχουν εκφράσει τη διάθεση να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Το πρόγραμμα ακόμη βελτιώνεται και εμπλουτίζεται. Για επιπλέον ενημέρωση στο www.peliti.gr και στα τηλέφωνα 2422025953 και 6974374582.